| Forthew a întrebat:

Salut, am si eu o întrebare, vreau sa îmi cumpar un porcesor i5 11600k dar nu stiu de ce placa de baza am nevoie, poate sa mearga si pe una de gen 10? Astept niste sfaturi si niste exemple de placi! Funda

Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

Ai nevoie de o placa de baza cu socket LGA1200.

Exista mai multe variante de "marime" :
Format ATX (305*244)
MicroATX (mATX) (244*244)
Mini-ITX (170*170)
Suplimentar, exista variatii ale formatului ATX, atat in inaltime cat si in latime. (305*262, etc)

Dimensiunea placii de baza se alege in functie de marimea carcasei avute /dorite, in descrierea carcasei ar trebui sa gasesti aceleasi denumiri: suporta (placa de baza cu) format ATX,. mATX, etc

Exista si diferite chipseturi, in traducere, diferite echipări.

Pe chipseturile ieftine, entry-level, o sa ai suport pentru mai putine porturi USB sau SATA, si nu o sa ai porturi USB de generatie noua, care au viteze mari de transfer.
Deasemenea, o sa ai mai putine linii PCIe (pentru placa video si SSD-uri M.2 cu interfata PCIe).
Nici OC nu poti face pe acestea, (etajul de alimentare al procesorului nu permite. Poti incerca, dar sunt sanse foarte mari sa arzi procesorul si placa),
dar teoretic poti pune un procesor puternic pe o asemenea placa de baza.

Pentru 11600K, adica socketul LGA1200, ai la dispozitie următoarele chipseturi (seria 500) :

https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_chipsets

H510
B560
H570
Z590
recomandat ar fi sa cumperi o placa de baza cu chipset H570 sau Z590 daca iti permiti, si mai ales daca vrei sa pui o placa video puternica (si sa poti si beneficia de intreaga ei putere).
ALTFEL, B560 e o alegere echilibrata.

La nevoie, poti folosi si placi cu chipset-uri din seria 400 (dar numai H470, Q470, Z490).
Posibil insa sa fie nevoie de un update de BIOS, si daca placa nu suporta update de BIOS fara procesor, te cam uiti la ele. (trebuie sa faci rost intai de un procesor din generatia a 10-a, precum 10600K, pentru a face update-ul).

H410 si B460 nu sunt deloc compatibile cu procesoarele din generatia a 11-a.

Daca imi spui ce carcasa si ce placa video vei folosi, pot sa iti recomand si ceva concret.
Si de asemenea, specifica daca vei folosi SSD M.2 cu NVME (interfata PCIe).

3 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

Vrei un porcesor? Sau un porcușorlaughing

| codrinmaestruldumelor a răspuns:

Pentru procesorul asta trebuie sa cauti o placa de baza cu socket-ul 1200

| AlaSwek a răspuns:

Hey. Înainte sa dai comanda de procesor verifica în specificațiile de la producătorul plăcii de baza dacă are același socket și același fsb. Atenție! Același fsb. Cauta pe pcgarage și ia la rand și vezi care și cum de potrivește happy.