Pai și tu vrei tot!
La cardurile de memorie cumperi 8Gb și ai 7 din cam același motiv.
Cu cardurile de memorie este alta treaba. Producatorii si Windows folosesc standarde diferite.
Windows foloseste 1GB = 1024 MB ( care e valoarea reala, exacta )
Producatorii folosesc 1GB = 1000 MB ( care e valoare de marketing, inexacta, usor de calculat pentru oameni ).
Daca cauti pe google "8 GB to GiB" sau "16 GB to GiB" o sa iti apara exact cata capacitate ai tu pe cardul respectiv.
Aici e alta problema. Memoriile RAM sunt facute pe standardul 1 GB = 1024 din motive tehnice, valoarea este cea reala. O componenta hardware ocupa acel spatiu.
Nu prea exista placi video integrate care sa NU imprumute din ramul sistemului.
https://community.amd.com/thread/243863
vezi aici
Daca ai fi avut si o placa dedicata, in acest caz ai fi putut elibera acei 2.1 GB, din BIOS.
O poti seta sa foloseasca 512 MB sau 1GB, asta daca nu folosesti laptpul pentru jocuri sau alte aplicatii care necesita grafica din greu.
Placa grafica integrata foloseste din rami in schimul placilor dedicate care au rami integrati pe placa respectiva.
Daca laptopul e nou, s-ar putea sa ai o placa grafica integrata mai nouta, care sa ia mai mult de 1gb din ram, eventual 2 insa nu cred ca astea inegrate ajung la 2, plus ce-si mai rezerva Windows pentru procesele sale "esentiale", se fac.
"placa grafica este integrata si nu ocupa niciun bite din memoria sistemului"... FALS!
TOCMAI alea integrate iau memorie din sistem, nu ar trebui atat de mult, dar... deh
Asta m-am gandit si eu, si cand am vrut da confirm acolo era 0, dar cand am dat la ce consuma memoria ram, acolo cu gri, dita mai bara de 2.1gb hardware reservation
Am mai vazut problema asta, sunt 2 solutii mari si late:
1. ai optiune in bios
2. gasesti un program de configurare de la producatorul laptopului
ambele solutii sunt cu bataie lunga
Optiunea din bios nu este, am vrut sa o fac ca "solutia finala" care de fapt nu exista in ce consta treaba cu program de configurare?
Adica ar trebui sa poti seta din programul de configurare Armoury Crate ce cantitate de RAM sa fie alocata placii video.
In cazul tau neavand placa video dedicata, nu poti reduce acea valoare la 0, dar o poti seta mai mica, 512MB, sau 1GB... (daca te joci, e indicat sa lasi 2GB... maximul posibil).
In general pe site-ul producatorului poate fi asa un program, cauta acolo
Nu ai ce sa faci! Totul se face automat deoarece placa video e integrata. Bios-ul laptopului aloca automat memorie din ram altfel laptopul nu funcționează.