Https://ibb.co/GChtcXq de aici am văzut că scria clasa A, și dat fiind faptul că este din 1988 am crezut că încă nu se făceau clase mai noi, domnul badpanda cred că are probleme de comportament sau bipolarism, m-a jignit și m-a blocat, o să las mesajul ăsta ca să vadă și alții ce om este
Salut,
Tocmai ca nu, sper sa nu gresesc.
Amplificatorul in ce plaja de impedante lucreaza?
E cel mai bine sa fie in aceeasi plaja (daca e posibil) cu impedanta boxelor.
La orice amplificator se mentioneaza ce interval de impedante accepta din partea boxelor, cazul cel mai fericit e sa acopere toate intervalele, un 4, 6, 8 ohmi sau ce-o mai fi.
Daca amplificatorul mentioneaza doar o impendata, 8 ohmi de exemplu si boxele tale sunt de 5 ohmi, atunci amplificatorul saracu da curent pana se satureaza.
Daca ai noroc intra in protectie si se opreste (secunda aia pe care ai mentionato tu ), la volum ridicat/exagerat se incalzeste pana se pot arde tranzistorii finali, intra in distorisiune, se mai pot arde si difuzoarele, nasol moment.
Deci recomandarea este ca boxele sa aiba o impedanta cuprinsa in plaja de functionare a impedantei amplificatorului. Daca nu se poate, trebuie doar avut grija la volum si fie unul mediu si sa fie bine ventilat.
In manual se specifica 4-8Ohm, am respectat impedanta(5ohm), dar probabil sunt momente cand scade sub 4. Am testat chestia asta cu fiecare pereche de boxe separat, am pus perechea cu 12ohm, am ascultat la 60% 10 minute si n-a intrat in clipping, am pus perechea de 8ohm, iar 10 minute la 60% n-a intrat. Am pus ambele perechi in paralel 5ohm 60% 10 minute, n-a intrat. Patesc asta foarte rar cu ambele perechi legate, dar fix in momente nepotrivite. Eu cred ca se incing bobinele difuzoarelor si cele din crossover si impedanta o ia razna... altcumva nu-mi explic.
Boxele au o impedanta neliniara care variaza in functie de frecventa.
4 ohmi nu reprezinta minimul necesar, ci impedanta limita de functionare.
Nu stiu ce impedanta au boxele tale in paralel, dat este clar ca protectia la supracurent functioneaza.
Cu 8 ohmi se descurca mai bine.
Kenwood KA-74 nu este in clasa A si n-a fost niciodata.
din manualul de service curentul de mers in gol al etajului final este de 50mA, deci este in clasa AB.(22mV pe 2x0, 22ohmi)
Se pare ca facultatea aia ai facut-o degeaba.Astea sunt chestii elementare de fizica de clasa a VIII-a.
https://www.gimnaziu.info/......-lui-joule
Clasele de functionare ale amplificatoarelor se invata in liceu.
2x75W in clasa A pocnitoarea aia de 7 kg? Un Luxman 2x30 W in clasa A are 24kg.
=))
Ia-o de la capat cu materia incepand din clasa a 8-a.
50 ma curent de iddle inseamna AB, nu este nimic ciudat.
Ti-ai fi putut da seama dupa dimensiunea radiatoarelor si dupa caldura disipata, dar cum spuneam mai devreme ai cam ramas in urma cu materia.
Ciudat este ca unul care termina ingineria electrica este o nulitate.
Hai mars.
FloFlorentina întreabă: