| Bucur_Petru_Dorin_1998_BFVl a întrebat:

Am un aparat foto Canon SX60. Intrebarea mea este, cum as putea sa realizez poze cu backgroundul blurat in spate? Pot face asta doar daca merg la vreo 10 - 15 metri de subiect si sa dau zoom. Dar eu vreau sa stau la maxim 2-3 metri si sa fac sa fie blurat backgroundul.

Răspuns Câştigător
| mihai69 a răspuns:

Fiind vorba despre o cameră „bridge" - într-adevăr, nu poți schimba obiectivul.
La f64.ro poți găsi aparate DSLR sau mirrorless cu obiective interschimbabile. Au și o secțiune de consignație, unde poți găsi aparate folosite, dar în stare foarte bună la prețuri rezonabile.
Cum spuneam, ca să obții un bokeh cât mai bogat, e bine să deschizi obiectivul la maximum. Dacă ai unul cu f 1, 8 sau și mai bine cu 1, 4 sau 1, 2 e perfect. Dar la 3, 6 cât are al tău (la zoom minim, că la maxim se mai micșorează orificiul pe unde intră lumina și mai mult și practic nu prea mai ai bokeh decât la extrem)... trebuie să faci o punere în scenă destul de complicată.

5 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

Cam greu cu un obiectiv cu deschiderea maximă de 3, 4.
Teoretic trebuie să pui aparatul în mod "aperture priority", să setezi deschiderea maximă a diafragmei şi apoi să faci probe ca să vezi unde vei sta față de subiect şi acesta față de background şi ce zoom e mai potrivit.
Chestia ci ISO e irelevantă aici - lucrănd cu apertură maximă eşti forțat oricum să alegi un ISO mai mic.

| Bucur_Petru_Dorin_1998_BFVl explică (pentru mihai69):

Din cate stiu la aparatul asta nu se poate schimba obiectivul, exista vreun adaptor ceva sa pot sa schimb obiectivul? Daca da, cauta mi te rog un site de unde pot cumpara si ce obiectiv mi ar trebui pentru blurat in spate.

| mihai69 a răspuns (pentru Bucur_Petru_Dorin_1998_BFVl):

Fiind vorba despre o cameră „bridge" - într-adevăr, nu poți schimba obiectivul.
La f64.ro poți găsi aparate DSLR sau mirrorless cu obiective interschimbabile. Au și o secțiune de consignație, unde poți găsi aparate folosite, dar în stare foarte bună la prețuri rezonabile.
Cum spuneam, ca să obții un bokeh cât mai bogat, e bine să deschizi obiectivul la maximum. Dacă ai unul cu f 1, 8 sau și mai bine cu 1, 4 sau 1, 2 e perfect. Dar la 3, 6 cât are al tău (la zoom minim, că la maxim se mai micșorează orificiul pe unde intră lumina și mai mult și practic nu prea mai ai bokeh decât la extrem)... trebuie să faci o punere în scenă destul de complicată.

| fyndtnydt7u a răspuns:

Învață mai întâi de cele trei instanțe: ISO, Shutter Speed și Aperture. Background-ul blurat se face având apertura mare (F-stop mic) și un ISO mai mic (asta ca să nu iasă pixelii aceia, noise se numesc)

| sierra1 a răspuns (pentru fyndtnydt7u):

Efectul se numește Bokeh. Nu e greu de obținut.
Ai nevoie de un anumit gen de obieciv.

| ManCosmyn a răspuns:

Trebuie sa te focalizezi pe tine si backgroundul va fi blurat