| TanaseȘtefan a întrebat:

Salut, am un laptop HP Notebook 15-af001nq, l-am luat mai mult pentru liceu cand faceam online, cand l-am cumparat a venit cu un driver care se bloca ecranul din 3 in 3 secunde timp de 2 secunde, am cautat pe net ceva timp si am aflat ca este de la driverul instalat, i-am dat uninstall si mergea binisor, adica nu se mai bloca dar daca era vorba sa intru pe ytb sau pe google, mai bine iti bagai un deget in ochi. Am cautat alt driver si am gasit unul decent "amd catalyst" s-a imbunatatit fata de cum era inainte dar tot nu sunt satisfacut, stau 20 de minute sa se deschida ytb sa ma uit la un vid. de 10 min si dupa ii dau shut down ca ma ia toti nervii, sa caut ceva in fisiere sa nu mai zic, la un fisier de 1gb stau 10 minute ca sa nu gasesc ceea ce caut. Stiu ca pe siteul HP iti poate arata driverul cel mai bun pentru laptop, ghici ce, nici ala nu merge, se blocheaza din 3 in 3 secunde. Am mai intrebat pe niste prieteni, cunostinte si mi-au zis "e laptopul praf nu o sa iti mearga nici un joc" (eu vreau doar sa mearga si el decent nu de jocuri) unul mi-a spus ca e de la windowns, unul mi-a spus ca e de la hdd iar unul mi-a spus ca e de la driver si cand i-am pus intrebarea ce driver sa iau mi-a spus ca nu stie, un coleg m-a sfatuit sa ma intorc la win 7 pentru ca vezi doamne e mai stabil decat win 10. La task manager am cpu ul 90+ constant. Imi apare mereu antimalware. Stiu ca e de la win defender, l-am dezactivat acum ceva timp si ma tinea numai 60% dar ghici ce, cand am intrat pe ytb a sarit la 99 98 si imi apare system interrupts. Ce pot sa fac? Daca e sa schimb driverul ce driver sa iau?
Tin sa mentionez ca am jucat ceva timp samp, ma tinea numai in 20-40 fps uri pe low low. Nfs mw cred ca ma tine in 30 de fps dar nu este full screen.

Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

Https://support.hp.com/......el/8687794

Aici gasesti driverele.
Totul incepe cu descarcarea driverului de retea, inainte sa incepi instalarea Windowsului, si il pui pe un stick.
(Windows 7 nu gaseste DE OBICEI automat driver generic pentru retea atunci cand il conectezi la net prin cablu)

Driver pentru placa de retea Ethernet (prin fir) exista doar unul:
Realtek Local Area Network (LAN) Driver (8.38.115.2015 Rev.A)

Pentru placa Wi-Fi (daca doresti cumva sa o folosesti, trebuie sa ii gasesti numele, ca sa stii ce sa instalezi.
Exista 2 drivere acolo, intre cele 5: primul, de la Broadcom, si al 4-lea, de la Realtek).
Trebuie sa instalezi Speccy sau HWinfo si sa gasesti care anume e placa ta Wi-Fi.

https://imgur.com/pHmf89K

Mai ai nevoie si de driver Audio si Video, pentru chipset, pentru touchpad, card reader daca e cazul, si pentru Firmware-ul unitatii de stocare (HDD).

https://imgur.com/JDb15hq

Kit de Windows gaseai pe site-ul oficial MSDN, dar Windows 7 a fost inlaturat, cum nu mai are nici suport, si cum concura cu Win10.
Gasesti insa in alte parti, nu am voie sa postez aici.

7 răspunsuri:
| NLS a răspuns:

Verifica daca are SDD, si daca nu are, cumpara unul de 256GB, pentru Windows.
Asta va aduce un plus semnificativ de viteza, chiar daca ai un procesor lent.

Reinstaleaza Windowsul pe (noul) SSD, de la 0.
Nu clona fostul sistem de operare.

Cat despre jocuri, daca laptopul are un procesor Intel mai vechi, poti sa uiti.
Eventual jocuri mai vechi de 2009 daca vor merge decent pe setari low, insa nu shootere. (banuiesc ca te-ai referit la MW din 2012; pentru astfel de jocuri ai nevoie de o placa video dedicata, iar laptopul tau aproape sigur nu are una.

Driverele optime le gasesti pe site-ul laptopului, cautand pe Google dupa modelul tau.

| TanaseȘtefan explică (pentru NLS):

Are 1TB HDD si nu, nfs ul din 2005laughing) chiar merita ssd ul? N as renunta la 1tb.
Stiu ca ssd ul nu face mari diferente mai ales cu ce probleme am eu.

| NLS a răspuns (pentru NLS):

Are cumva procesorul E1-6015 (care e un AMD Dual-Core la 1. 4GHz)
In acest caz, NU e doar de la drivere, e si de la versiunea Windows, Windows 10 e mult prea mult pentru el, si Windows 7 Pro sau Ultimate la fel.

Fie instalezi Win XP SP3, fie incerci Windows 7 Starter (cea mai light versiune de Windows 7, disponibila doar pe 32 biti).
Si doar daca ai 8 GB RAM, ai putea incerca Win 7 Home Premium (pe 64 biti).

https://support.hp.com/ee-en/document/c04741694#AbT0

Daca specificatiile sunt cele de aici, prietenii tai cam aveau dreptate.
E praf totul, pana si HDD-ul e la 5400rpm, deci are viteza mica, nu il poti folosi in conditii bune pentru bootat sistemul de operare.

Un SSD de 256GB are sens, si il poti folosi si pe viitor ca mediu de stocare extern, daca o sa-ti iei in viitorul apropiat alt laptop.

Sper ca actualul nu a costat mai mult de 300-350 RON.

Da, este acel procesor si am 8gb ram, el a venit cu win 10 pro 32 bits dar tot se bloca.

| NLS a răspuns (pentru TanaseȘtefan):

Daca vrei, te ajut sa-ti instalezi Win 7 Home Premium, si sa-ti instalezi driverele corecte.
Ar trebui sa mearga semnificativ mai bine decat acum.
Insa nu si in jocuri.
SSD poti cumpara, nu e ca si cum pierzi banii, il poti folosi in continuare pe alt laptop, pe alt sistem...
Nu lua insa mai mic de 256GB,
si nu lua Intenso sau HikVision (daca se poate, nici Apacer, TeamGroup, GoodRam)

Spune-mi te rog ce driver si de unde pot sa instalez win 7-le ca de aici ma descurc, voiam doar sa mai intreb o data in legatura cu laptopul asta, eu initial voiam sa il vand, mai puneam 2k lei peste ei si imi luam unu decent dar a zis tata ca vezi doamne nu merita.

| NLS a răspuns (pentru TanaseȘtefan):

Https://support.hp.com/......el/8687794

Aici gasesti driverele.
Totul incepe cu descarcarea driverului de retea, inainte sa incepi instalarea Windowsului, si il pui pe un stick.
(Windows 7 nu gaseste DE OBICEI automat driver generic pentru retea atunci cand il conectezi la net prin cablu)

Driver pentru placa de retea Ethernet (prin fir) exista doar unul:
Realtek Local Area Network (LAN) Driver (8.38.115.2015 Rev.A)

Pentru placa Wi-Fi (daca doresti cumva sa o folosesti, trebuie sa ii gasesti numele, ca sa stii ce sa instalezi.
Exista 2 drivere acolo, intre cele 5: primul, de la Broadcom, si al 4-lea, de la Realtek).
Trebuie sa instalezi Speccy sau HWinfo si sa gasesti care anume e placa ta Wi-Fi.

https://imgur.com/pHmf89K

Mai ai nevoie si de driver Audio si Video, pentru chipset, pentru touchpad, card reader daca e cazul, si pentru Firmware-ul unitatii de stocare (HDD).

https://imgur.com/JDb15hq

Kit de Windows gaseai pe site-ul oficial MSDN, dar Windows 7 a fost inlaturat, cum nu mai are nici suport, si cum concura cu Win10.
Gasesti insa in alte parti, nu am voie sa postez aici.

| Hubiter a răspuns:

Salut,
Iti recomand sa iti arunci un ochi aici:
https://hubiter.ro/laptop/ Ai la dispozitie cateva recenzii la laptopuri.