| RecKinul a întrebat:

Salut. Am verificat un tranzistor TIP 122. Îmi indică toate măsurătorile bune la fel ca la un tranzistor normal, chiar și dioda inversă colector-emitor dar la măsurarea cu ohmetru pe bază-emitor nu-mi indică rezistență internă (8 + 0, 12 kohmi). Îmi arată cca 180 kohmi. Credeți că e normal, sau că poate funcționa așa. Am unele dubii. În catalog îmi arată două rezistențe interne pe bază-emitor, 8 respectiv 0, 12 kohmi.

Răspuns Câştigător
| RxTx a răspuns:

Vezi că în acea capsula ai 2 tranzistorii
Poate unul este afectat
Nu te mai juca cu piese la mana a doua second-hand refolosite
Mergi al chisc cumpără 10 bucăți noi să ai in stoc că altfel câtă viața și irosit să ajungi la a la magazin cat ai dat pe taxi dus întors

Hai sa revin la tranzistorul respectiv
Ia și tu un bec cu halogen
Ia o baterie auto ceva o sursa
Pune o dioda în paralel cu becul
Și construiește un montaj de test
Așa poți afla cu ajutorul unei rezistente de 2, 2K plolarizandul in baza

4 răspunsuri:
| RxTx a răspuns:

Din ce echipament este?

| RecKinul explică (pentru RxTx):

Dintr-un încărcător de baterii ni-cd einhell typ LG 18-1h

| RxTx a răspuns (pentru RxTx):

Vezi că în acea capsula ai 2 tranzistorii
Poate unul este afectat
Nu te mai juca cu piese la mana a doua second-hand refolosite
Mergi al chisc cumpără 10 bucăți noi să ai in stoc că altfel câtă viața și irosit să ajungi la a la magazin cat ai dat pe taxi dus întors

Hai sa revin la tranzistorul respectiv
Ia și tu un bec cu halogen
Ia o baterie auto ceva o sursa
Pune o dioda în paralel cu becul
Și construiește un montaj de test
Așa poți afla cu ajutorul unei rezistente de 2, 2K plolarizandul in baza

| Frank51 a răspuns:

Tip122 este un tranzistor darlington, în mod normal se comportă ca un tranzistor obișnuit, deci rezistenta pe BE trebuie să fie pe la 10kR.

Rezistorii despre care vorbești sunt niste rezistori "de oprire"(practic sug surplusul rămas) și se neglijează(nu am găsit valorile lor).

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Masoara cu ohmetrul dar cu bornele puse invers ( minus pe baza plus pe emitor ) si apoi normal
Chiar daca se alimenteaza tranzistorul din tenaiunea de masura a aparatului de masura setat pe ohmi, nu ar fi trebuit sa-ti dea mai mult de 8120 ohmi.
Eventual mai putin.

Daca chiar vrei sa masori rezistentele alea interne poti da o tensiune mica intre baza emitor si masura curentul absorbit ( tensiune de 100.200 milivolti ), tot asa cu ambele polaritati