| XSuperGamerHD a întrebat:

Salut, ar trebui sa pun jocurile pe o stocare NVMe sau ar fi mai ok pe SATA? Plus, sa zicem ca am un SSD NVMe de 500GB si altul de 1TB, tot NVMe. Pe care ar trebui sa pun windowsul si pe care ar fi mai convenabil sa pun ce tine de gaming?

3 răspunsuri:
| Sn4k3 a răspuns:

Windows pe ssd, jocurile nu conteaza.

| NotNamed a răspuns:

1. "ar trebui sa pun jocurile pe o stocare MVMe sau ar fi mai ok pe SATA?" - Raspunsul este unul foarte clar: Plăcile de bază moderne folosesc SATA III care maximizează la o viteză de 600 MB / s (sau 300 MB / s pentru SATA II, caz în care este timpul să faceți upgrade ). Prin această conexiune, majoritatea SSD-urilor vor oferi viteze de citire / scriere în apropiere de 530/500 MB / s. Pentru comparație, o unitate SATA de 7200 RPM gestionează aproximativ 100 MB / s, în funcție de vârstă, stare și nivel de fragmentare. Unitățile NVMe, pe de altă parte, oferă viteze de scriere de până la 3500 MB / s. Asta înseamnă 7x față de SSD-urile SATA și până la 35x față de HDD-urile rotative! DECI CLAR NVME BABY.
2. "pe care sa pun windowsul și pe care ce tine de gaming. Aici e fix alegerea ta. Eu unul as pune Windows.ul si tot ce vreau pentru back-up pe cel de 500GB si restul gen programele si jocurile pe cel de 1TB. Sper ca te.am ajutat.

| NLS a răspuns:

Diferenta intre ele in jocuri nu e foarte mare (decat pentru jocuri MMO cu harti URIASE si texturi 4K).

De NVMe ai nevoie obligatoriu, daca te ocupi cu editarea video, in special 2K-4K.

Pentru jocuri merge si unul pe SATA, cu 550+ MB/s la citire, si 500+ MB/s la scriere (HP S700 Pro de exemplu, etc).
Dar sunt banii tai, poti folosi si NVMe, cu siguranta nu strica. Doar ai grija ce brand cumperi, daca vrei sa te si bucuri o vreme de el.

Ca marime, daca doresti neaparat sa le desparti, 500GB e arhisuficient pentru Windows, asa ca pe acela as pune sistemul de operare si programe,
iar pe celalalt - jocurile.