DDR-ul placii video poate fi oricat, nu are legatura cu DDR-ul placii de baza.
Cu cat placa video are mai multa memorie(512MB, 1024MB, 2048MB, 4096MB...) si cu viteza mai mare, e mai buna. Poate fi DDR3, DDR5. DDR5 e mai bun decat DDR3. Conteaza pe ce slot e ca sa se potriveasca cu placa de baza(PCI-Express sau modele vechi AGP), ce porturi de iesire are ca sa se potriveasca cu monitorul (VGA, DisplayPort, DVI, HDMI), daca necesita alimentare suplimentara cu curent, daca sursa are suficient curent (daca nu are putere suficienta, se schimba si sursa).
Cu speccy http://www.piriform.com/speccy se pot vedea unele caracteristici ale componentelor din calculator (evident ca mai apar si date eronate). Trebuie aleasa in functie de buget, necesitati si compatibilitate cu restul componentelor.
Placa video trebuie sa fie compatibila cu placa de baza prin slotul ei. La sloturile PCI-e s-a rezolvat acesta problema. Sunt compatibile intre ele. Singura problema este fenomenul de bootleneck (gat de sticla). Adica pe un slot PCI-e X16 varianta 1.0 sa nu pui o placa video GDDR varianta 5.0. Rata de transfer a placii de baza este foarte mica si se va produce acel efect bootleneck ( strangulare). Daca placa ta de baza are PCI-e varianta 2.0 poti sa pui o placa GDDR3 (varianta 3.0)
Apropo! Nu toti producatorii au adoptat denumirea corecta: GDDR. Unii spun DDR care este denumirea pentru memoria RAM.
Andrei1124 întreabă: