| iulianmentol a întrebat:

Salut as vrea sa-mi cumpar o placa video mai buna pentru PC. Intrebarea mea este : Ele sunt universale sau trebuie sa ma uit dupa anumite criterii?
Vreau sa-mi iau ceva de la nVIDIA

Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

Salut!
Care este bugetul maxim de care dispui?

Problema principala la tine este placa de baza,
si partial si procesorul.

Sa ma explic:
fizic, orice placa video e compatibila cu orice placa de baza, insa asta nu e deloc suficient.
Ele mai trebuie sa indeplineasca niste conditii, pentru a obtine un sistem echilibrat, si pentru a nu arunca bani pe fereastra pe niste componente a caror putere ramane nefolosita:

1) Daca placa video are interfata de conectare PCIex 4.0 (cazul placilor video RTX), ar cam fi nevoie, pentru a lucra cu viteza maxima, ca si placa de baza sa aiba tot PCIex 4.0.
Ceea ce nu se intampla in cazul tau, placa ta de baza avand doar 3.0

https://www.asus.com/....../H110M-CS/

Scrie chiar si pe placa daca te uiti bine, dar la rubrica Support, gasesti manualul de utilizare.

Deci automat orice RTX ai pune, nu va putea lucra decat cu viteza limitata, de PCIex 3.0, ca atata poate placa ta de baza.

2) relatia dintre placa video si procesor conteaza.

Un procesor prea puternic + o placa video prea slaba, vor produce urmatorul efect, denumit bottleneck la placa video (gatuire de placa video)
Adica, in cuvinte simple, procesorul isi va face calculele, va preda informatia placii video, si apoi va sta degeaba, asteptand ca placa video sa termine de calculat triunghiurile, si apoi de afisat pe monitor, si abia pe urma placa video poate prelua din nou informatie de la procesor pentru urmatorul pas.

E valabil si invers: cand procesorul e prea slab, si placa video prea puternica, placa video va sta degeaba, pana termina procesorul de efectuat calculele. (bottleneck la procesor)

Ar mai fi si altele de spus, dar vor fi vorbe fara rost, atata timp cat ai placa de baza cu doar PCIex 3.0.

(Voiam sa spun ca daca cumva folosesti rezolutie 2K, e nevoie mai mult de placa video decat de procesor, si e perfect normal sa pui o placa video mai puternica (urmand ca apoi, in viitorul apropiat, sa schimbi si procesorul si placa de baza).

INSA degeaba pui, daca ea nu va putea lucra la maxim (din cauza limitarii PCIex 3.0).
SAU degeaba pui, DACA joci pe rezolutie FullHD, unde conteaza destul de mult si procesorul.)

Impreuna cu procesorul tau, ar merge cel mai bine GTX 1070,
sau la nevoie, RTX 2060.

3) si bineinteles, cum spun si colegii,
trebuie sa te asiguri ca ai o carcasa suficient de incapatoare pentru ea,
si o sursa care sa sustina consumul suplimentar.

| iulianmentol explică (pentru NLS):

Salut si mulțumesc de răspuns, momentan dispun cam de 3000-3500 de lei. Din care cu banii ăștia să-mi iau doar placa video, ceva mult mai bun decat am, dar totodată sa si funcționeze cum trebuie. Ma gandeam sa fie ceva de la RTX. Nu am momentan bani sa cumpar si placa de baza ai procesor. Spre exemplu un RTX 2060 fata de GtX - ul meu 1060, ma gândesc ca este cu mult peste nu? Cam pe asta m-aș axa, pe un RTX 2060

A si te rog inca ceva, dacă-mi poti da link de la o placa de baza si un procesor mai ok decat am eu, dar la niste preturi mai accesibile. Te rog

| NLS a răspuns (pentru iulianmentol):

Poti lua acum placa video, si peste un timp (6 luni, etc) iei procesor si placa de baza.
Tocmai apar placile de baza cu memorie DDR5 si PCIex 5, si pe la finalul verii (august) vor avea si cele actuale preturi mai mici, sau oferta second hand va fi mai diversificata.
RTX 2060 e o alegere buna, daca monitorul tau e FullHD.
Eu as mai strange totusi pentru un RTX 2070, si astfel vei fi asigurat si pe viitor.
Placile video "imbatranesc" cel mai repede intr-un sistem pentru gaming.
Cu 2070 poti juca pe viitor cate ceva chiar si la rezolutie 2K, daca o sa-ti schimbi monitorul. Deci pentru mine, e mult mai inteligent sa investesc in ceva mai de durata.
Tine cont si ce spuneam: jocurile folosesc mai mult placa video, decat procesorul (mai ales la rezolutii peste FullHD).
Link pentru procesor si placa de baza iti dau deseara, dar nu e cazul sa te gandesti acum la astea.
Si eu mi am cumparat piesele pe rand, si placa mea video (cea noua) se afla inca in magazin... laughing Mai trag de cea veche, pana prin vara.

Am înțeles, îți mulțumesc, daca mai am vreo nelămurire te mai deranjez daca e ok. Pe mine ma batea gandul sa iau una din seria RTX 3000, dar sunt cam scumpe. Dar daca spui ca un 2070 ma mai tine ceva ani e perfect. Aștept link-urile de la tine

| iulianmentol explică (pentru iulianmentol):

De fapt m-am uitat acum, un 3060 nu e cu mult mai scump decat 2060. Pacat că nu-mi suportă

N-a zis nimeni ca nu suporta, insa pana nu schimbi placa de baza (si procesorul) nu vei observa o crestere considerabila a FPS-urilor.
Placa (RTX3060) poate mult, dar va fi tinuta in loc de interfata PCIex 3.0 si de procesorul depasit (7400 este aproximativ echivalent cu 2600K-ul meu (fostul meu procesor)).
Daca vei reusi sa strangi pentru procesor si placa de baza in timp de un an, merita sa pui acum RTX3060.

Daca vrei si poti, fa 2 printscreen-uri din CPU-Z, cu taburile SPD si Memory (caci posibil sa fie nevoie sa cumperi si alt RAM, daca cel actual are frecventa mica si latenta mare ).

Ce procesor as pune eu in locul lui 7400?

https://altex.ro/......1000-1500/

Ryzen5 5600G (6 nuclee intre 3, 9 si 4, 4 GHz)
Ryzen5 5600X (6 nuclee intre 3, 7 si 4, 6 GHz, fara grafica)

10600K (6 nuclee intre 4, 1 si 4, 8 GHz)
11600KF (6 nuclee intre 3, 9 si 4, 9 GHz, fara grafica)
10600 (6 nuclee intre 3, 3 si 4, 8 GHz)

Si dintre toate, daca ar fi doar pentru jocuri, cred ca as lua 10600K (desi daca as tine la consum, ar fi mult mai eficient un 5600X).

Deci, pe ce am eu pana la urma iau un 3060, ca vad ca un procesor nu-i chiar atat de scump, observ ca cea mai scumpa e placa video. Doar că m-ar interesa un procesor si o placa de baza pentru un rtx 3060. bune, compatibile si accesibile

| iulianmentol explică (pentru iulianmentol):

Dacă ești de acord si ai dă-mi un Facebook de al tau insta ceva să vorbim

Doar Discord daca vrei

14 răspunsuri:
| ClaudiuM1997 a răspuns:

Salut. Sunt universale. eventual dupa 2 lucruri sa te uiti. Sa intre fizic in PC la tine si sursa sa fie suficient de buna pentru ce doresti sa iti iei. daca aceste 2 conditii sunt indeplinite, orice placa video e compatibila cu placa de baza si procesorul.

| iulianmentol explică:

Vreau sa-mi iau un RTX

| MihailDobrea53 a răspuns:

In primul rand sa te asiguri ca are loc in carcasa si ca ai buget si de o sursa mai puternica (700-750w iti recomand), asta daca nu ai deja.

| RockerulEtern a răspuns:

Recomand un rx550, cea mai buna placa video de la Nvidia