| EUeStEEu a întrebat:

Salut, cam cat spatiu ar ocupa Ubuntu pe un laptop cu 32 de gb cu 4 RAM?
Windows 10 imi ocupa 22 de gb

3 răspunsuri:
| NLS a răspuns:

Cum a indicat și flixbuster, daca doresti o versiune lite, si fara complicații, foloseste LinuxMint XFCE.

Sau Xubuntu.

| LPCTSTR a răspuns:

Tot in aceeasi marja, mie VM-ul cu Mint imi consuma 25GB [minus programe si actualizari ajung cam in 20]

| flixbuster a răspuns:

Eu folosesc Xubuntu si intr-o masina virtuala VirtualBox, dupa instalare, fisierul VDI (HDD virtual) avea 13GB. Dupa compactare l-am redus la 7.5GB - acesta este spatiul total ocupat, din care 2GB e fisier swap deci raman cam 5.5GB ocupati efectiv de Xubuntu. Nu folosesc snap-uri, primul lucru pe care il fac dupa instalare e sa dau jos snapd si instalez Firefox ESR din PPA (vorbim evident de versiunea curenta de Xubuntu, 22.04.1).

Ubuntu ocupa probabil mai mult, chiar si fara snap-uri. Daca instalezi software impachetat ca deb, spatiul utilizat creste, evident. Daca folosesti snap-uri, probabil creste si mai mult.

Oricum, la un laptop cu 4GB RAM si 32GB storage (presupun ca e un laptop slabut cu procesor Celeron N sau Pentium N, bazate pe arhitectura Atom, eficienta energetic), iti recomand mai degraba Xubuntu decat Ubuntu (si fara snap-uri).

Poti incerca si Linux Mint XFCE, din aceeasi categorie - astia de la Mint au dezactivat complet snap-urile si impacheteaza ei Firefox ca deb "din fabrica". Mai putin de munca pentru tine (cu atat mai util daca esti incepator si nu stii cu snap-urile, ppa-urile).