Nu știu cât vei înțelege din textul de mai jos:
"PFC activ sau pasiv
PFC(Power Factor Correction) este un atribut al sursei pentru a reduce pierderile. In ultima vreme tentindele sunt de a reduce pierderile, iar in Uniunea Europeana exista o recomandare prin care sursele sa aiba aceasta facilitate.
Cu cat eficienta sursei este mai buna, cu atat aceasta face mai putina risipa de curent, astfel factura devine din ce in ce mai mica.
Raportul dintre puterea reala si cea aparenta poarta numele de factor de putere si poate lua valori intre 0 si 1. Pentru o sursa cu PFC pasiv, aceasta ia valori intre 0, 7 si 0, 75, iar daca depaseste 0, 8 inseamna ca are eficienta buna. La sursele cu PFC activ se poate ajunge la o eficienta de 0, 95-0, 99. "
Sursa: https://configpc.info/cum-aleg-sursa-calculator.html
Mai pe scurt caută să iei pfc activ.
Îți recomand corsair pentru că sunt de firma și face față în mod silențios întregului sistem. Eu am corsair VS 550.
PFC (power factor correction) are legătură cu pierderile din rețea datorate conductoarelor/ rezistivitatii componentelor și transformării din curent alternativ în curent continuu.
Insa nu exprima în mod direct eficienta sursei, adică randamentul.
In circuitele din majoritatea electronicelor de consum dar și industriale, graficul factorului de putere (PF) nu are forma ideala sinusoidala (reprezentarea grafica e cosinus dintre puterea reala și puterea teoretica).
Pentru corectarea acestei forme se folosește factorul de corecție a puterii (PFC).
Un PFC pasiv folosește componente pasive pentru corectarea tensiunii și a intensității, de regula inductoare și capacitoare.
Oferă o corectie de pana la 0.85 a factorului de putere (PF).
Un PFC activ folosește componente electronice active (si complexe) pentru corecție: MOSFETI, BJT, IGBT...
Rezultatul e mai bun, se obține o corectie de pana la 0.97 a factorului de putere.
Fiecare tehnologie are avantaje și dezavantaje.
PFC pasiv: preț mic, simplitatea circuitului, raport bun preț-calitate pentru puteri ale sursei sub 400w unde nu observi nici o diferență între cele doua tehnologii.
Dezavantaje: nu oferă corecție atât de buna precum cealaltă metoda, datorita magnetilor de dimensiuni generoase apare interferenta magnetica, nu pot fi implementate pe orice plaja de voltaj.
PFC activ: integrate de mici dimensiuni (câștig la spațiu și greutate), raport bun de corecție, respecta standardul european de eficienta, poate opera în orice plaja de voltaj.
Dezavantaj: sunt mai scumpe, se defectează mai ușor.
cata24caty întreabă: