| Frank51 a întrebat:

Salut, care este explicatia logica pentru care hard disk-urile sunt mai safe decat ssd-urile? Este asta un motiv destul de bun pentru care sa sacrifici viteza? Siguranta informatiilor?

As vrea alt motiv decat acel disc magnetic, daca se strica un hdd banuiesc ca este inutil.

7 răspunsuri:
| aditimus a răspuns:

SSD nu mai au platane ca sa poti recupera datele.

https://www.youtube.com/watch?v=j-DeQ8ezmvg

| relian a răspuns:

Explicatia logica este ca ssd is mai bune ca hdd, nu s tiu tu de unde stii sau informatia ca este invers.Este mai safe un hdd adica?

Poate nu stii cei ala un hdd sau ssd.hdd pe linga partea electronica are un disc,sau mai multe discuti,un brat care are la capat un magnet sau ce-o fi ala,in sf este exacat ca un picup daca stii la ce ma refert,adica aparatul ala cu placi de vinilin ce erau pe vremuri,exact asa este construit si acest hdd numai ca discul este din otel.
Ce se poate defecta? Discul,asta pentru ca acel brat care la capat in loc de acel ac ca la picup are un magnet sau ce o fi ala,deci exista o frecare, un contact fizic, o miscare a bratului etc, de aceea auzi acel huruit cand functioneaza.
Deci posibilitatea dea se defecta este mult mai mare comparativ cu ssd care este total electronic, nu are absolut nici o piesa in miscare.
Un hdd si daca stiu si eu scapi, zdruncini se poate duce de suflet.

Deci mult mai safe este un ssd decat un hdd.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru relian):

Da breh, dar ideea e ca la hdd POSIBILITATEA DE A RECUPERA DATE e muult mai mare in caz de buseala fata de un SSD. Daca un SSD si-a luat vreun soc electric si s-au bulit celulele, e pa-pa. Daca un HDD se prajeste, atunci e busit fie motorul, fie partea electronica, insa SE POT RECUPERA DATELE de pe platane. Uneori de catre diletanti, in alte cazuri in conditii de laborator cu scule destul de scumpe...

| relian a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Serios? Afla ca cele mai mari defectiune la hdd sunt la disc nicidecum la partea electronica,acolo se defecteaza de regula hdd discu si cu bratu ala si daca sa busit discu pa si la revedere,ala se poate zgaria fizic,caz in care pui cruce.
Nu spun din auzite, spun din experienta, am fost cu harduri de astea si la dealer la service la Dell si au spus ca nu mai poate recupera.
Ce vedem noi prin filme alea is filme, dar daca unia viseaza e bun.
Soc electric ce spui tu, le ai si cu electicitatea se pare.
Afla ca, majoritatea pieselor dintr-un calc lucreaza la 12 volt si mai putin, singura piesa in care intra 220 v fiind sursa,iar daca ai vazut o sursa cate piese are,nu stiu cat curent ar ajunge la un hard disc sa il prajeasca ce spui tu.
Daca e vreun soc de ce spui se prajeste surasa,la revedere nu mai trece curent mai departe.
Si ce date ar avea un om obisnuit intr-un calculator de ar necesita recuperarea lor?
Aia care au date importante si vor sa le tina in siguranta le pot pune pe hartie,sau le pot salva ori in colud, ori pe un device extern, sau pe mai multe daca datele is asa de importante.
Stikurile alea ce le folosesc oamenii, pai am stic ce l-am uitat si l-am bagat la masina de spalat si, apoi l-am scos l-am uscat si merge struna, unde pui ca na pierdut nimic de pe el.
HDD am avut balamuc si cum am spus sa intampla de multe ori sa se defecteze si am avut numai branduri bune segate si altele de genu asta.
SSD am avut doara 2 si ambele nau nici o problema, or sa mearga inca 100 de ani laughing

| Frank51 explică (pentru GabiDumitrescu):

Am tot auzit și eu asta cu recuperarea datelor, dar bănuiesc că nu ar fi greu nici la ssd, din moment ce poate pica doar o parte din sectoare sau se arde doar un condensator, deci pot fi la fel de sigure, n-am înțeles niciodată de ce oamenii cred ca dacă ai informația pe un disc e mai ușor de recuperat.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru relian):

Defectiunile la platane/capetele de citire-scriere au loc daca se intrerupe curentul aiurea - ceea ce daca esti utilizator cu oleaca de scaun la cap nu se intampla fiindca ai UPS - sau in cazul socurilor fizice extreme, ceea ce la fel nu se intampla, ca nu joci fotbal cu unitatea prin casa. Platanele se pot scoate si se pot recupera datele pe sisteme profi, dar costa de cateva zeci de ori cit hardul, de aia nu prea vezi asa ceva la noi. P.S. Afla ca tra-lala nu imi spui nimic nou. La fel cum socurile de multe ori trec de sursa, mai ales de alea ieftine sau pur si simplu cand ai ghinion (am patit cu o sursa Chieftec acum vreo 12-13 ani, se mirau si aia din service cum de a fost posibil). Ce date ar avea un om obisnuit? Sa vedem, poze de familie. In cazul meu, cand s-a intimplat sa nu mai pot recupera niste date, erau niste treburi scrise pe hirtie pe care le digitizasem si aruncasem originalele. Nu m-am impacientat ca le aveam si pe un stick, arhivasem ce era esential. M-am impacientat insa cand am descoperit ca arhiva aia nenorocita de pe stick era corupta si nu aveam ce recupera nici din aia...
P.S. Acum majoritatea datelor importante le am cel putin pe hdd + hdd extern(e) + clouds.
@FRank51: Desfa un SSD si gaseste-ne si noua condensatorii. SSD-urile au celule, nu sectoare, si mai e si problema volatilitatii. E memorie flash, nu magnetica. Retentia datelor e diferita.

| Adrianksy a răspuns:

Salut Frank51

Pe Hard Disk-ul toata informatia pe care o ai se rescrie cu cea noua si se uzeaza, nu se sterge, este ca un CD cu windows, SSD-ul sterge toata informatie si pune alta noua ca si cum ar fi nou, de aceea recomand SSD pentru un PC/laptop cu performanta mai ridicata.HDD nu este mai safe este doar un mod de stocare aparut la vremea lui.