"Și cum s-ar comporta pc-ul dacă doar ar scoate aer,... fără să aibă una care să bage aer proaspăt?"
cârcotașii ți-ar spune că s-ar afixia.
N-ar avea nimic, ar fi chiar bucuros (calculatorul) că are trei ventilatoare (apropo, de ce-i zic fan?)
Pune in fata unul care sa bage, sau daca carcasa nu permite, pune pe lateral. Uneori nu e cazul sa te complici. Ideea e ca debitul de aer in/out sa fie constant.
Dacă nu ai ventilatoare in fata, care sa bage, NU îți recomand să pui trei ventilatoare care sa scoată.
Se va crea presiune negativa prea mare.
Pentru o răcire bună, ai nevoie sa primeze presiunea pozitiva, adică sa bagi aer în pc.
Numai ca nu e inteligent sa bagi prin lateral, sa împingă căldura degajata de placa video spre placa de baza, și nici prin spate.
Prin spate as fi de acord sa bagi, dacă montezi măcar un filtru.
Pentru detalii, scrie-mi pe privat, trebuie sa știu și cum bate ventilatorul de pe procesor, înainte de a recomanda ceva...
Coolerul procesorului e pe orizontala fata de motherboard. Placa de baza fiind cu fata spre stanga carcasei, in partea stanga, undeva la mijloc, am acel loc unde pot pune un fan de 120-140 cred. Mai in jos de acel loc, mai am o parte cu foarte multe "gauri", acea parte fiind de 2 ori mai mare decat cea a locului pentru fan, avand forma de dreptunghi. Sursa este montata sus, care trage aerul din carcasa si il da afara ((ceea ce nu imi place nici mie. Eu voi schimba carcasa in cel mai scurt timp, cand voi putea. Insa pana atunci, ea sta acolo un timp)). Imediat sub sursa se afla fan-ul din spate, care scoate aerul afara si ea. De precizat ca acel fan este pozitionat imediat sub sursa, in spate.
Placa video este un AMD RX580 Sapphire Nitro+, fiind pozitionata jos de tot in carcasa, cu 2 fan-uri indreptate in jos. Acel loc cu multe gauri despre care vorbeam mai in sus, din partea stanga, e la nivel cu placa video, putin mai in sus.
In partea dreapta a carcasei, sub placa de baza, in tabla am o portiune foarte mare de "spatii" care permit trecerea aerului si pe acolo, fiind fabricate cu o mica aparatoare in partea de sus care nu lasa praful sa intre.
Cam atat. Stiu ca sunt pozitionate ciudat. Recent mi-am facut un upgrade la pc. Placa video fiind foarte mare, am incercat sa caut la mana a 2-a orice carcasa care sa poata incapea. Ceea ce am spus mai in sus as vrea sa le fac pentru o perioada scurta de timp, cam 3-4 saptamani. Dupa aceea, fan-urile pe care le voi folosi in aceasta carcasa le voi folosi la carcasa pe care o voi cumpara.
Deocamdata as vrea sa pot face cumva ca aerul sa circule cat de cat acceptabil, sa nu am probleme cu pc-ul pana atunci.
Dupa cum ti-am spus, PE TERMEN LUNG, e important sau foarte important, sa existe un echilibru --> sa introduci (intake) in unitate ceva mai mult aer decat scoti (exhaust).
Daca nu ai deloc una din ele, adica cazul pe care vrei tu sa il aplici, fluxul de racire va fi destul de ineficient, se vor crea niste curenti in unitate ce se vor batea "cap in cap" (turbulente), si piesele tale se vor supraincalzi.
Adica in loc sa ai 50 grade la procesor, vei avea 55 pe usor.
Si dupa cum spuneam, daca doar in spate si lateral ai loc pentru ventilatoare, eu nu as introduce aer pe acolo.
Prin lateral in nici un caz, caci loveste fix in placa video ce scoate aer cald, pe care ventilatorul tau din lateral l-ar impinge spre placa de baza; iar prin spate din nou nu ajuta, daca nu ai pe unde sa il scoti.
ASADAR dintre doua rele, l-as alege pe cel mai mic: te-as sfatui sa nu montezi 2 ventilatoare in spate, ajunge unul, care sa scoata.
Iar in lateral daca vrei, pune-l tot sa scoata, insa incearca sa schimbi carcasa cat mai repede.
Exemple de carcase BUNE pe care le-am avut, din punct de vedere al racirii (au ele alte neajunsuri): Cooler Master 690 II Advanced, Aerocool Xpredator X3
De ce sunt bune? Pentru ca au suport de ventilatoare mari cam peste tot, si au MESH in fata, adica aerul poate sa intre usor in carcasa, pe o suprafata MARE, nu opune nimic rezistenta directa, decat filtrul cu granulatie potrivita incat nu blocheaza/incetineste fluxul.
Exemple de carcase PROASTE, pe care le am acum in functiune (tot din punct de vedere al racirii): Nanoxia DeepSilence 1 (eu),
Phanteks Evolv X (fratele meu).
Te vei intreba ce am cu una dintre castigatorii Carcasa anului 2018.
E pur si simplu oribila, nu doar ea, ci toate celelalte care nu au mesh, ci un panou rigid, iar aerul aspirat trecand doar prin fantele laterale.
La fel pentru fantele laterale inguste din partea superioara prin care aerul e nevoit sa iasa.
Acest lucru nu este tocmai sinonim cu o racire eficienta, si in plus, creste si nivelul de zgomot.
https://www.youtube.com/watch?v=4NYHC3DXynM
https://youtu.be/g8EN3K-eaVA
https://www.youtube.com/watch?v=sh6F2eccMec
Pai coolerele sunt folosite pentru a raci ceea ce iti face sa mearga jocurile si PC-ul struna. deci intreaba pe cineva care are un asemenea avion de PC
Componentele pc-ului ( sursa, procesor, placa video etc. ) trebuie sa fie racite. Daca e sa o luam logic, 2 fan-uri baga aer in pc pentru a racii componentele. Aerul acela bagat, se va incalzi la un moment dat si de aia aici trebuie sa intervina fan-urile care sa scoata aerul, pentru a permite celorlalte sa bage alt aer rece. E un ciclu continuu. Unele componente din pc ( procesor, placa video, sursa ) au coolere incluse stock, cum e fan-ul din sursa sau coolerul procesorului, sau de ce nu, fan-urile de pe placa grafica. In orice caz, as spune dupa parerea mea ca sunt mai importante fan-urile care baga aer. Sunt mai importante undeva la 60%, 30% sunt cele care scot aerul si restul de 10% sunt cele incorporate. Poti opta pentru o carcasa Genesis irid 300, care vine stock cu 4 fan-uri, si mai poti sa adaugi inca 3 ceea ce ar fi indicat daca ai avea componente bune in pc ( un i5 sau i7, un gpu gtx 1060 sau mai mare, mai mult de 64GB ram etc. ) Funda?