Depinde pentru ce vrei sa folosesti laptop-ul.
Pentru navigare pe internet, ascultare muzica si vizionare filme, dar si pentru lucru cu Office (gen world, Excel, Powerpoint) este suficient un laptop de mana a 2-a, cu procesor Dual Core si 2-4Gb memorie RAM.
U astfel de laptop poti gasi de mana a 2-a chiar si la preturi de 100-200 euro (4-900lei), chiar de firme de elita, consacrate (Dell, HP, etc.), de categorie semi-profesionala.
Daca instalezi pe el un Linux (Ubuntu sau Mint), atunci va functiona ca un avion si nu trebuie sa cumperi nici licenta pentru programe (sunt gratuite)
Pentru ce il vei folosi acest laptop? Invatat sau jocuri?
Daca e pentru aplicatii office atunci ai nevoie de 4 Gb de RAM si un procesor cat de cat decent. poate un i7.
Pont: daca schimbi hardiskul clasic al laptopului cu un SSD - disc de mare viteza, performantele sunt net superioare. Ai putea sa faci asta chiar de la garantie, pe loc, investind intr-un SSD cam 400 lei. Asta ramane la latitudinea ta.
Cel mai bine cauti tu personal prin magazinele din zona ta. Pentru filme + Muzica trebuie sa te uiti la 2 aspecte:
1. Primul si cel mai important aspect sa aiba la GHZ(viteza procesorului) MINIM 2Ghz+ : 2, 2, 2, 4 (sub 2Ghz apare laggul-cand te uiti online)
2. Vreo 2Gb memorie Ram iti ajung. Capacitatea te stocare este irelevanta in special daca te uiti mai mult Online. Placa video asemenea irelevanta daca nu te joci jocuri noi. Pentru programe simple orice placa de video e OK.
Asa ceva gasesti si nou la bugetul tau 1500. In schimb pe Olx (unde sunt si produse relativ noi, aduse de afara, sau dracu stie de unde) gasesti laptopuri de genu de la 400+ lei. Macar 1/3 sau 1/4 din pretul din magazin.
Din experienta personala spun ca am avut probleme atat cu calculatorul cat si cu 1 telefon luat NOU din magazin Cu garantie. La pc dadea erori ciudate, se oprea fara motiv. duceam la magazin- unde o reparau in service, dupa vreo 2 luni iar se strica etc.
In schimb cu ce am luat de pe net, (daca ai grija la anumite detalii) am luat produse la un sfert din pretul din Magazine. Si ma tin si acum
Am laptop 2, 2 Ghz, 4gb Ram (intr-adevar e foarte slab la placa video) cu nici 400 lei. Merge perfect Online tot, deschid multiplu cate pagini vreau, cu 0% Lag.
Https://mediagalaxy.ro/......1UVGO1238/
La acel buget n-o să găsești ceva mai bun.
Nu cumpără niciodată sh!
În primul rând, ai un procesor grafic de la Nvidia (un 920 mx, decent în jocuri și aplicații de editare Photo/video).
Capacitate de înlocuire a memoriei RAM, până la 12Gb.
Are un I3 7100U la 2, 4ghz pe 14nm cu un consum redus, 15-30 W în full load, ceea ce-l face destul de rapid în aplicații care necesită resurse hardware.
Ceea ce îți poate aduce un avantaj major la acest laptop este un SSD pe interfață SATA (https://m.emag.ro/......BN899BBM/)
Memorie RAM pentru laptop (îți recomand 8Gb sau 12Gb pe un slot de la Kingston/Hyperx/Corsair) : https://www.pcgarage.ro/......3mhz-cl15/
Crede-mă, acest laptop va deveni "o rachetă" pe acel SSD și acea memorie.
Urmărește și review-urile clienților.
Exemplu:
1330 lei(Reducere) https://altex.ro/......1UVGO1238/
In schimb daca preferi sa ei "second" de pe net, olx poti gasi la 1/2 -1/3 din pretul asta.
Nu as vrea second. Vreau laptop nou
Poti sa te uiti putin si pe cit grup pentru ca o sa ai surprize placute. Sunt laptopuri / desktopuri care sunt utilizate o vreme, nu foarte mult si sunt refurbished. Preturile sunt bune fiind vorba de produse de 3-4 ani. Nu-ti trebuie un varf de gama si in consecinta te poti orienta spre ceva de aici. Nu fac reclama dar e o optiune. Eu am Mac Book air din 2018, dar e cumparat de firma unde lucrez. Nu recomand pentru acasa pentru ca este foarte scump.
Cumpara unul care iti place ca aspect, acum au toate resursele necesare si pentru cat iti trebuie tie e bun, de preferat sa nu alegi unul Lenovo mie nu-mi place cum merge si nici cum arata sunt firave
"Care îți place ca aspect", dacă aspectul este de BMW și are "suflet" de Dacie, atunci cam asta a fost cu laptopul lui, dacă mă înțelegi...
Trebuie să existe un echilibru între componentele hardware și aspectul laptopului (pentru că în felul ăsta ținem cont și de resursele hardware și de sistemul de răcire).
bytzy09 întreabă: