| RaulB1997 a întrebat:

Salut,cine stie ce inseamna RAID integrat in specificatiile unei placi de baza?

4 răspunsuri:
| Anonimuserr a răspuns:

RAID (Redundant Array of Independent Disks) este o tehnologie folosita pentru stocarea datelor, ce permite utilizarea mai multor hard disk-uri intr-o entitate (matrice), pentru a imbunatati performanta sau disponibilitatea spatiului de stocare.

Sau RAID, pronunțat /ˈreid/ (v. AFI), este un acronim de la expresia engleză „Redundant Array of Inexpensive Disks", mai târziu redenumită „Redundant Array of Independent Disks", care înseamnă o configurație (matrice) de discuri dure (HDD) specială, menită să ofere scurtarea timpilor de acces la date precum și toleranță mai bună la erori. La fel ca și discurile dure individuale, matricele RAID sunt utilizate la stocarea datelor de calculator.

| cristimihailov a răspuns:

Salut,

RAID este un protocol de a salva datele pe mai multe hard disk-uri astfel incat in momentul in care unul din ele moare, datele sa poata fi recuperate.

Exista mai multe tipuri de RAID (salveaza datele in acelasi timp pe doua hard-uri, pe 3, cu spare, fara spare, etc). Sunt diverse aplicabilitati pentru fiecare in parte.

RAID integrat presupune ca controller-ul de raid sa fie integrat in placa de baza. Deoarece aceasta chestie se poate face software sau hardware. De cele mai multe ori e hardware.

Pentru un calculator de birou sau laptop, in cele mai multe situatii nu vei avea nevoie de asa ceva.

| cristimihailov a răspuns:

Pt raspunsul lui daniel xerox, uita-te la link-ul asta:

http://forum.computergames.ro/2-hardware/61763-ce-inseamna-raid.html

la al 5lea post.

| DaniiJDK a răspuns:

Controllerul IDE RAID integrat pe placile de baza e de obicei un chip HighPoint sau Promise si-ti ofera inca 2 canale IDE UDMA 100/133 (practic vei observa 4 conectori IDE pe placa de baza, in loc de 2 cati sunt la o placa de baza fara controler raid integrat)
Pe conectorii corespunzatori RAID vei putea cupla inca 4 dispozitive IDE (discuri, CD, DVD, etc) din care vei putea chiar buta.
Daca vei cupla mai mult de 2 discuri, vei putea crea una din matricile specifice controllerului RAID respectiv: Mirror (0), Strip (1), Strip+Mirror(0+1), Jbod, etc.
Pentru RAID 0 sau 1 e recomandabil ca HDD-urile sa aiba aceleasi specificatii (producator, viteza, capacitate, etc).

Mirror - securitate - sistemul "vede" un singur HDD (logic), de capacitatea unuia din cele 2 HDD puse in mirror - pe cele 2 HDD se scrie simultan, astfel incat daca un HDD pica, calculatorul functioneaza in continuare, datele existand pe cel de-al doilea HDD

Strip - viteza&spatiu - sistemul "vede" un HDD (logic) de capacitate dubla si viteza (aproape ) dubla fata de unul din cele 2 HDD fizice - datele sunt scrise alternativ pe cele 2 HDD, in acest fel crescandu-se viteza. In cazul in care unul din discuri pica, se pierd toate datele.

Jbod - spatiu - cele 2 HDD sunt "lipite", in asa fel incat rezulta un HDD logic de capacitate HDD1+HDD2)


Eh, si acum incep problemele: nici HighPoint si nici Promise nu sunt firme foarte serioase. Deci cipurile respective nu au o calitate deosebita, de aceea trebuie sa te astepti la tot felul de buguri/probleme. Ca un mic exemplu: HPT 370A, cu ultimul update de bios, nu mai suporta deviceuri ATAPI.

Exista si variante mai bune pentru firmele mai sus mentionate: Adaptec sau peste cateva luni chiar Intel, dar din pacate astea 2 firme sunt cunoscute atat pentru calitate cat si pentru preturile mari practicate. Exemplu: un controller highpoint "face" cam 25$, fata de unul adaptec care "face" 100$

RAID 0 si 1 se poate face si din sistemele de operare (NT, 2000, XP) utilizand discuri puse pe controlerele IDE furnizate de chipseturile placilor de baza (deci IDE-urile "normale"), dar treaba se realizeaza software si deci "se papa" din timpul procesorului.

Concluzie:
Daca vrei rata de transfer mare pe IDE si/sau securitate, dar doar pentru acasa (ca pentru aplicatii serioase s-a inventat SCSI...) poti incerca o placa de bzaza cu RAID integrat (diferenta de pret ar trebui sa fie de ~20$)
Daca ai unde (win NT, 2000, XP), poti testa un raid software, pe controlerul IDE standard.