Nu stiu daca functioneaza cu fitil, dar cu presiune sigur. Faceam petarde din doua șuruburi prinse de aceeasi piulita, in interiorul ei puneam de la 4-5 chibrite, legam o pungă la un capat, aruncam in sus, si cand șurubul sasea de asfalt exercita presiune in interior si pusca frumos.
Dar, ai grija, te joci cu focul.
Nu le mai da idei ca ăstia ori se nenoroces ei ori îi nenorocesc pe altii care nu au nicio vină.
Nu i-am dat idei. Ce spuneam de petardele din copilărie, aleea chiar sunt pentru copii mici. Orice copil se juca cu ele pe atunci. Mai grave erau cele cu carbid in cutii de tabla de Nescafe (alea bubuiau urît de tot), sau adevăratele petarde, facute cu bronz-aluminiu.
Ce e grav e ca vrea sa foloseasca multa pasta de pe chibrituri. De la 900 e cam mult. Acum, pasta aceea nu e chiar cine stie ce, are si alte chestii înafară de materialul inflamabil, si de aceea nu e asa puternic, insa, la pasta de la 900 de bete, nu se stie niciodata. Functie de cum o face, fie face o bomba, fie o mare fîsîitoare. Pentru ca daca pusca frumos la 4-5 bete in acele șuruburi, la 900 efectul poate fi extrem de serios. Ori explodează, ori arde doar, si atunci fîsîie, si rămîne cu atit. Dar mai bine o fîsîiala decat o explozie necontrolată, care il poate face handicapat, pentru ca sigur nu stie ce putere va avea explozia.
Daca prin "va functiona" intelegi "imi va exploda in fata si ma va nenoroci pe viata", atunci da, va functiona.
Da, o sa explodeze, dar nu cu aceiasi viteza si putere ca o petarda facuta din praf de pusca.
Au viteza de ardere diferita.