Nu ar trebui, atat timp ca gurile de ventilatie nu stau infundate in patura sau haine
Laptopul se tine si foloseste de preferat pe birou, mai ales daca e puternic si are fante de ventilatie generoase.
Altfel ventilatoarele lui vor trage scamele si praful din materialele textile (paturi, haine) inauntru, si in ~1 an, procesorul va lucra la temperaturi mai mari, lucru nesanatos pentru laptop, iar ventilatoarele vor degaja mai mult zgomot (pentru ca numarul de rotatii va fi mai mare).
Folosit pe birou (cu biroul sters de praf de 2 ori pe saptamana) acel laptop nu va necesita curatare nici dupa 4 ani, si va functiona ca la inceput (daca stii sa intretii Windowsul).
Folosit pe paturi si alte materiale textile asemanatoare, dupa 1.5-2 ani deja se observa o diferenta mare, si va trebui dus la curatat (aproximativ 130-150 RON).
De ars nu se arde atat de usor, cand temperatura procesorului creste datorita racirii care nu mai face fata, procesorul intra in throttle (ii scade frecventa, ca atare va lucra mai incet, genereaza spike-uri de putere (variatii mari si bruste)).
Iar daca temperatura creste si mai mult, laptopul se va opri sau se va restarta (din senin).
Eu am o placă de PAL tăiată un pic mai mare decât laptopul. Pe placă am pus cooler-ul, iar peste cooler laptopul! Folosesc combinația asta de 8 ani!
Mai există și măsuțe de laptop pentru pat!
Nu este indicat. Curentul de aer poate trage scame din pătură. Cu timpul se pot aduna in interiorul lui. Recomandat este sa stai cu el pe masă.
1. Nu recomand coolerele de laptop, mai rau iti cresc temperaturile. Adesea laptop-urile trag aer pe la ecran si il sufla pe sub laptop, iar coolerele sufla acel aer cald inapoi in heatsink. Astfel, laptop-ul se poate incinge mai rau, dar depinde si de model aici.
2. Un laptop nu prea are riscul sa se arda, acesta are 2 sigurante: throttling (reduce performanta componentelor pentru a nu mai crea multa caldura) si OP (overheating protection: taie curentul de la laptop pentru a nu arde nucleele).
Solutie: Poti sta in pat cu laptopul pe cooler oprit, si asigura-te ca e spatiu ca aerul sa treaca prin cooler si sa iasa.