Nu e nici un motiv de ras aici, se mai intampla.
Acum revenind la subiect, acel pocnit putea venea de la un tranzistor sau integrat de pe placa de baza, nu neaparat de la un condensator. Totusi, sunt destul de sigur ca te-ai uitat doar la condensatorii electrolitici, aia rotunzi, dar mai sunt pe placa si alti condensatori, polarizati sau nepolarizati, ceramici sau din tantal de tip smd (surface mount drive) care sunt mici cat varful de creion si tot pocnesc daca e sa se intample ceva cu ei. Verifica mai atent placile.
Pocnitul ala putea veni ori de pe placa de baza sau placa video, ori chiar din sursa. Miroase atent sursa veche de curiozitate, sau chiar demonteaz-o si uita-te in ea, e foarte posibil ca in sursa sa fi pocnit ceva, poate chiar unul din tranzistorii de putere (cei de pe radiatoare). Atentie mare totusi daca demontezi sursa, asigura-te ca e scoasa din priza, si dupa ce ai scos-o din priza asteapta 5 minute inainte sa ii desfaci capacul. Spun asta pentru deoarece condensatorii de filtraj de la intrare (cei mai mari din sursa) se incarca la tensiuni de 300V sau 200V pe ramura, si te poti curenta daca ii atingi, iar in timpul ala de 5-10 minute dai timp unor rezistori sa ii descarce, si poti manipula sursa in siguranta.
Acel led de pe placa de baza despre care spuneai semnaleaza ca placa de baza se alimenteaza corect, deci daca este aprins, sursa este in regula si placa de baza este alimentata corect, daca nu este aprins inseamna ori ca placa de baza este defecta, ori ca sursa este defecta sau conectorul atx (ala cu multi pini) nu este infipt bine in soclu.
Tu ai spus ca ai cumparat o sursa noua, si ledul de pe placa de baza tot nu se aprinde, asta inseamna ca e posibil defecta placa de baza. Incearca totusi sa impingi mai cu forta, de cate un capat pe rand al mufei atx in placa de baza sa intre bine, pana se cupleaza clema aia, si daca nici atunci nu se aprinde ledul de pe placa de baza, inseamna ca e arsa placa de baza.
Nu mai folosi la nimic sursa veche, e foarte posibil ca ea sa se fi defectat prima si din cauza ei sa se fi distrus si placa de baza.
Treci pe la un service sa te lamuresti daca crezi ca e necesar.
Daca te intereseaza totusi sa te uiti in sursa si sa cauti ce a pocnit, fii atent la urmatoarele:
-tranzistorii de putere: sunt cei de pe radiatoare, negri, cu 3 picioare, daca unul e spart sau fisurat, e clar ce s-a intamplat cu sursa
-condensatorii electrolitici de filtraj de la iesirea sursei: sunt mai multi la numar, mai mici ca marime, si sunt chiar langa locul unde sunt lipite cablurile alea multe care ies din sursa si se duc in mufe
-condensatori nepolarizati: sunt ori rotunzi si plati, de culoare portocaliu/maro/albastru sau au forma de caramea si pot fi de culoare albastru rosu verde de cele mai multe ori
Orice ar fi, daca zici ca a bubuit ceva, sigur a lasat urme vizibile pe circuit, adica respectiva componenta crapata/sparta si circuitul innegrit/afumat in jurul ei.
Mufa atx de 4 pini a intrat usor. La fel si cele pentru hard disk si hard drive. Problema vine de la mufa aia de 24 de pini. Am apăsat mai tare si cred ca am bagat doar un capăt bine, celalalt capat nu cred ca a intrat. Nu cred ca a intrat cum trebuie pentru ca nu s-a cuplat clema. Am lăsat-o bagata asa si am pornit alimentarea. Calculatorul tot nu pornea. Led -ul verde era aprins atunci. Am vrut sa vad ce se intampla daca scot mufa de tot din slot. Am scos-o, am pornit alimentarea si am vazut ca ledul verde nu se aprinde. E posibil ca mufa sa nu facă contact cum trebuie si de aceea sa nu lase calculatorul sa pornească?
In primul rand sa lamurim o treaba, mufa atx se considera toata mufa aia mare, indiferent ca placa ta de baza are loc si pentru mufa cealalta cu 4 gauri, si aia face parte tot din conectorul atx, care este aia mare si lunga, cu 20 sau 24 de pini.
Acum, daca placa ta de baza, e facuta pentru mufa atx de 24 de pini, adica cu tot cu capatul ala cu 4 pini, e si normal ca daca ai scos capatul ala sau toata mufa de 24 pini sa nu se mai aprinda ledul.
La placile de baza nu se pune problema sa nu faca contact bine mufa, sunt fabricate bine, cu simt de raspundere, daca nu se deschide pc-ul inseamna ca e defecta in alta parte, nu neaparat vizibil, si trebuie schimbata. De asta ar fi mai bine sa mergi la un service.
Nu pot sa verific placa de baza cumva? Am intrat pe un site si scria ca o pot verifica: "Daca pe sursa de alimentare a pornit ventilatorul, poti trece la urmatorul «candidat al problemei». Placa de baza poate fi verificata foarte usor. O scoti din carcasa si lasi doar procesorul (restul (placa video, memoria ram) deconectezi), conectezi sursa de alimentare (acum intelegi de ce in primul rand se verifica sursa de alimentare), si o pornesti, unind doi pini de pe placa de baza cu o surubelnita (marcat ca power sw sau +pw-). Atentie, sa nu atingi altceva, pentru ca poate duce la rezultate nedorite. Daca sursa de alimentare porneste, iar placa de baza functioneaza (se va aprinde un led), vom curata bine calculatoru de praf si vom monta la loc placa de baza.
Atentie: daca calculatorul porneste si imediat se opreste (la pornire mereu reporneste), problema, cel mai probabil, se afla in circuitul componentelor, inclusiv in placa de baza.
Rezolvarea problemei: curatam cu grija calculatorul la fiecare 3-6 luni, schimbam pasta termica si ne bucuram de calculatorul functional. In 85% din cazuri, cand calculatorul nu porneste, curățarea de praf ajuta! "
Sunt sanse sa porneasca daca curat praful? Merita sa incerc metoda de mai sus? Se poate repara placa de baza sau trebuie înlocuită cu una noua? Vinovat poate fi si procesorul?
Nu domnu. Toata informatia pe care ai expus-o aici e complet gresita. Nu mai citi nimic de pe site-ul ala.
Un astfel de defect nu se rezolva prin curatarea de praf, nici o data.
Pasta termoconductoare nu se schimba la 3-6 luni, e o prostie, un moft, o idiotenie. Pasta termoconductoare se schimba cand e nevoie, daca da simptome ca si-a pierdut proprietatile, iar asta se intampla dupa ani de utilizare. Eu nu am mai schimbat pasta termoconductoare de 4 ani, am dat si 180 lei pe ea ce-i drept, dar nici o pasta ieftina la 20 lei nu se schimba decat dupa minim 2-3 ani de functionare.
Treaba cu surubelnita e alta prostie, de ce sa deconectezi firele butonului de power, ca sa le unesti dupa cu surubelnita? Sunt extrem de rare cazurile cand cedeaza tocmai butonul, dar la tine altfel se manifesta.
Poti incerca totusi sa vezi ce se intampla, nu prea mai ai ce sa strici acum.
Nu râde nimeni de tine.
Nu toți ne naștem informaticieni.
Sfatul meu : mergi la un specialist. Daca incerci sa repari PC- ul de unul singur riști sã strici și altceva.
Cred că da. Dacă nu, cunosc eu o persoană care se pricepe la asta. Spune-mi dacă vrei și-ți dau niște date de contact într-un mesaj privat. Sau, mai bune, du-te cu el la... cineva care știe să îl repare.