Salut Silvio! Cu o experienta de cativa ani pe cnc cred ca as putea avea cateva raspunsuri la intrebarile tale legate de software sau hardware! Asta pentru ca iti admir entuziasmul pentru ca faza cu datul papucilor limiteaza aria..., macar o bere virtuala, dai? mk
Salut Silvio! Ma bucur sa aflu ca nu ai abandonat ideea dar mai ales ca ai intuit corect cu ce urmeaza sa te confrunti.
Din punctul meu de vedere treaba sta cam asa; 1. nu trebuie sa fii "computerist "adevarat pentru a exploata un cnc. Computeristii "adevarati" stiu foarte multe chestii despre computere si programe, insa putin sunt cei care vor face performanta in domeniul despre care facem vorbire. Cei care sunt interesati de domeniu sunt proiectantii, arhitectii, designerii, firmele pentru care mai important este reducerea limitelor de executie, cresterea calitatii si productivitatii, si nu in ultimul rand, dar cei mai "rai " dintre toti sunt hobistii! Fara pasiune nu vei scoate niciodata suficient din capacitatea programelor sau masinariei.
2. Diferite programe si diferite masinarii, au diferite limitari, insa limitarile lor sunt mult mai departe decat limitarile noastre.Prima limitare tine de bani, insa nu cred ca aceasta este cea mai importanta, banii se fac, se imprumuta, se cheltuie... cea mai importanta limitare vine de la timpul si pasiunea pe care trebuie sa o "cheltui " cu asa ceva.
Personal nu am cheltuit bani cu masinaria, aceasta pentru moment nu-mi apartine, insa am "cheltuit" multi neuroni si timp(pun in paranteza cateva mii de ore); expert? expert nu ajungi probabil niciodata! sunt varii programe si nenumarate tipuri de masini! Iti faci un nivel basic de cunostinte universal valabile in domeniu iar cand te-ai hotarat spre ceva, atunci dedici atentia doar acelui lucru.
Ti-am vazut site-ul! Felicitari! Arata foarte bine si asta ma face sa cred ca vei izbuti in ceea ce ti-ai propus! Sper ca in cateva saptamani sa-mi pot deschide si eu un blog !, in care tema principala va fi lucrul pe cnc, despre programare si exploatare si cateva din lucrarile realizate pana acum!
Ce poti sa faci cu cnc? Depinde doar de tine! Incepand cu a gauri, taia, freza, scobi ...si ajungand la sculptura, sau eu incerc acum "pictura "! Eu n-am avut Oltcit iar primul computer a fost un pentium 1 la 133Mhz (ce vremuri ); tot pe asta am folosit si primul program de grafica si "proiectare", banalul" PAINT", sunt convins ca stii si l-ai folosit! Acesta este primul care iti deschide calea! La pasul urmator trebuie sa-ncepi sa-nveti tipurile de extensii folosite, adica ce inseamna si ce poti face cu ele. Pentru inceput despre cele mai uzuale si oarecum universale; bmp, jpeg, dwg, dxf, svg, acestea fiind "tolerate" de cele mai multe programe. Regula este ca fiecare program de proiectare isi salveaza "munca"in fisiere proprii, deci pentru moment intereseaza-te doar de cele enumerate.
3. Dupa "paint", care deja stii despre ce este vorba, de ajutor ar fi "google sketch up" in care poti invata desenarea si proiectarea dimensionala; in varianta free poti salva munca doar in format skp. iar in varianta pro si in format dxf., dar deocamdata nu cheltui banii pentru "pro". Pentru ca esti interesat de lemn, foloseste "woodworking".
Succes! Voi reveni!
mk.
P. S. Am preferat pentru moment sa pastram discutia publica, in speranta ca sunt si altii interesati! Personal si eu simt frustrarea de a nu avea parteneri de discutie in tara, citesc si mai particip pe cele din exterior, dar diferenta de limba si cultura, termenii tehnici fac dificil acest lucru. Admir altruismul si comunicarea pe care si-o asigura reciproc, de asta ei au izbandit ca natii si noi inca orbecaim; lipsa de determinare si orgoliile ne impiedica deocamdata.
Cand discutia va deveni prea tehnica o vom muta in privat, pentru a nu plictisi spectatorii. Pana la urma aici se cheama "toti pentru unul", asa ca sa speram ca vom fi mai mult de doi . Si eu am multe intrebari fara raspuns! Iar apropos de bere, era vorba de forma virtuala asa ca pot sa duc multe
mk
Pot sa-ti spun doar din punctul de vedere al programatorului sau a designerului de software - nu si a utilizatorului curent.
Parerea mea e ca se merita sa-ti iei o masinarie de genul doar daca ai in gand sa faci bani cu ea. Din cauza ca, cele ieftine sunt doar "jucarii" si se strica destul de des - nu se prea merita sa iei ceva ieftinitura. Iar cele scumpe... eh... sunt prea prea scumpe!
Deci, daca esti profesionist si iti castigi painea cu asa ceva, se merita - daca nu... nu.
@rain, multumesc de raspuns, am sa-l notez ca "foarte folositor" Vad ca ai habar despre subiect.
Desigur ca masinaria o voi pune sa faca bani, nu incape discutie! Abia astept s-o vad cum imi baga bani in cont. M-am si gandit la cateva domenii unde ar avea cautare.
Problema e ca n-am vazut niciuna "in carne si oase", ci doar pe internet am vazut ce poate. Iar cand ma refeream la una mai simpla era vorba mai mult de dimensiuni. Nu m-as arunca la una de cateva zeci de mii (de euro), ca mi s-a stricat tiparnita , si nici n-am de gand sa-mi fac una "diy", ca la noi cred ca sunt prea scumpe componentele sa ti-o faci singurel, oricat de priceput ai fi. Deci, cum spuneam, una cu o masa de max 1m lungime ar fi suficienta pentru ce vreau eu. Stiu ca exista si jucarii pe care nu merita sa dai banii!
Si-ar mai fi o problema: mie imi place lemnul, dar la computere sunt... lemn! Asa ca va trebui sa-mi caut vreun colaborator, sa-mi puna ideile pe computer. Nu-i problema, ca prind repede, dupa aia ii dau papucii Oricum, daca ma pricopsesc cu una, am sa te caut, daca esti dispus (uita partea cu "papucii" )
Oricum multumesc inca o data pentru raspuns!
@mk, la doua saptamani dupa ce-am pus intrebarea, nu credeam ca-mi mai raspunde cineva . Dupa cum vezi, nu prea s-a inghesuit lumea, daca intrebam ce culoare poarta miley cirus la chiloti, aveam pe putin 20 de raspunsuri
In fine, sa revin la subiect. Dupa cum spuneam, ideea cu cnc-ul e doar la stadiul de idee! Deocamdata nu sunt bani suficienti, am inteles ca unul mai mititel, dar care stie sa faca treaba buna, sare binisor de cateva mii de euro. Pana la urma, asta n-ar fi o mare problema, zic eu. Cu cateva contracte bune, cu niste idei potrivite, s-ar amortiza destul de repede. Problema e ca daca as avea unul in fata m-as uita ca mata in calendar la el. Si tu si @rain vorbiti de software, de hardware, de designer de software si alte chestii care pe mine ma depasesc la ora asta. Eu am invatat calculatorul de unul singur, si-n afara de word si excel nu prea stiu mare lucru. Dar, ca sa vezi ca am vointa, cand m-am hotarat eu sa fac cunostinta cu computerul, mi-am dat Oltcitul pe un 386 Acum am un P4, dar cam puturos si asta.
Oricum, sunt convins ca pentru a lucra cu un cnc trebuie sa studiez pe branci. Dar trebuie sa stiu si ce sa invat! Eu am tot tras cu ochiul pe diferite forumuri, siteuri, dar limba care se vorbeste pe acolo e cam chineza pentru mine. Cred ca singura solutie in cazul in care voi deveni posesor al unui cnc ar fi o colaborare cu un "computerist" adevarat. Acum insa sunt doar in stadiul de prospectare, de "furat" tot ce se poate. Va trebui sa vad si cateva in lucru, pe viu, dar cum la noi sunt destul de rare, si oamenii prea putin amabili, nu stiu cand si cum se va intampla acest lucru.
In orice caz, dupa cum ai observat si tu, entuziasmul nu-mi lipseste, si sunt convins ca ideea mea va prinde viata, mai devreme sau mai tarziu.
Si a propos de experienta ta, ce poti sa-mi spui? Pe ce fel de cnc ai lucrat? Ai vreo masinarie de-asta in proprietate, sau cum? Iti multumesc pentru orice secret pe care mi-l poti dezvalui!
Cat despre bere, doar dupa program! Una, doua, noua, cate poti "duce"! In rest, apa, ca e necesara organismului pe caldurile astea.
Ps: @mk, imi poti raspunde aici, sau pe mail, balansoare@yahoo.com
Si, poti sa "dai o geana" si pe site, asa de curiozitate :) (www.balansoare.com). Ar mai trebui pus si el la punct, dar timpul asta e al dracul de scurt:)
Catalin180900 întreabă: