| Andreidaniel219 a întrebat:

Salut fraților, am si eu o problema.

In decembrie anul trecut am inceput un curs de web development de 6 luni, a costat 6000 de lei. I-am dat in prostie ca să va spun așa pe șleau.

Tipul ăsta care face cursul ne-a promis ca la sfârșit ne va da certificat, ne va face CV bun si ne vom gasi repede job. Nu am fost doar eu, au fost multi altii și încă sunt oameni la cursul ăsta al lui.

Am terminat cursul prin iunie, a zis ca ne va da certificatele in septembrie ca na, in caz ca mai apare ceva concurs si asa sa il puna acolo.

Acum suntem in octombrie si nu am nimic in afara de banii dati. I-am scris mesaj luni sa imi dea certificatul, mi-a răspuns, a zis ca nicio problema ca mi-l va da ziua urmatoare, azi e duminica si ghiciti ce. Nici nu am cu ce sa ma sterg la fund, pentru ca as face-o, daca as avea asa zisul certificat.

Apoi am vorbit, m-am interesat incolo si incoace, ce au facut ceilalți. Cica cursul nu e acreditat, deci l-am parcurs asa la buleala mai mult. Un tip din grupa mea s-a dus vara asta in Austria si daca avea cel putin un certificat de absolvire a unui curs IT, il baga la birou. Mi-a zis ca au râs ăia de el. Certificatul e facut in canva si tras la imprimanta. rolling on the floor

Atata sunt de nervos ca imi vine sa-l sun si sa ii zic vreo doua, nu mi-e de el, da-l na*bii, dar mi-e de bani. Ii o suma enorma.

Si nu bagati de alea ca "trebuia sa te interesezi dinainte" credeti-ma ca inainte cand am inceput erau altfel treburile, m-am dus cu inca 2 colegi de ai mei, pe tipa a angajat-o ca na, pile (oricum munceste ca un rob, e platita cu 2500 ron pe luna, de la 8 pana la 6) si de la celălalt coleg am aflat ca de fapt cursul ăsta e o prostie.

Bineinteles ca nu vreau sa las lucrurile asa, vreau sa ii scriu saptamana asta si sa recuperez măcar o parte din bani (prin luna mai a pus un anunt ca oricine vine prin intermediul tau la curs are un discount de 50٪, eu am venit prin intermediul a doua persoane de acolo).

Pareri?

Daca doriti va dau si link-ul de la asa zisa companie...

34 răspunsuri:
| haileewatson a răspuns:

Asta e, ti-ai luat teapa.

Poti recupera banii daca ai semnat un contract pentru cursul respectiv, in care scria ca in urma cursului vei primi certificat.

Daca nu ai semnat contract si nici nu ai factura, nu poti face nimic. Nu poti dovedi ca el trebuia sa iti ofere ceva si nu s-a tinut de promisiune. Ala nu e prost sa iti dea tie banii inapoi laughing)
Si apropo nu te angajeaza nimeni ca web dev dupa un curs de 6 luni de pe net.

| Gnomzy a răspuns:

Salut,

Art. 244 CP - Înșelăciunea
(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Înșelăciunea săvârșită prin folosirea de nume sau calități mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuși o infracțiune, se aplică regulile privind concursul de infracțiuni.
(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.

Cel mai bine este să strângi toate dovezile, discuții cu el și conversații, și să te duci la poliție să faci plângere. Fiind vorba de o pagubă, tu fiind prejudiciat, fapta o să fie tratată cu seriozitate. Ca să fie și mai și, spune-le și persoanelor ce au absolvit cursul, să vă strângeți toți dovezile și mărturiile și să le depuneți toți la dosar.

Ai spus că ți s-a promis certificat + CV + garanția unui job. Dacă acestea nu au fost îndeplinite, intră automat sub incidența alin. (1) din Art. 244 CP.

Succes!

| supermamici a răspuns (pentru Andreidaniel219):

Mafriend, tu chiar crezi ca ala iti da factura? Chiar crezi ca ii vei putea cere oricand?

Asta este problema cu lipsa educatiei de baza. Chiulitul de la scoala si invatatul de pe tiktok creeaza oameni creduli care apoi se plang ca si-au luat teapa.

Sincer, eu nu cred ca existi ci ca mai degraba faci flame-uri pe net sa fie engagement pe TPU...

| dflrloty a răspuns:

Cainii ursu latra merge