Pai ai zis ca știi informatica.
Ai mai multe variante sa faci un blog.
Ori scrii codul de la zero, iei domeniu și hosting sa pui sursele.
Ori folosești o tema pe care o instalezi pe un hosting și iei un domeniu.
Ori folosești un site care face totul pentru tine.
Nu îl pui pe google. Le pui pe un hosting și le faci accesibile prin intermediul unui domeniu. După ce faci asta, site ul e lansat. Indexarea de către Google e alta treaba.
"In prezent stiu informatica. Cum creez un blog ...Gen unde il scriu in codeblocks "
foarte bine că știi dar ...mai trebuie să te mai uiți la ceva: îi zice php, ăla te ajută exact la ce vrei să faci
Ca stii C++ este strict irelevant in contextul domeniului internetului.
As vrea sa ma lungesc destul de mult pe subiectul asta ca sa-ti arat in cate moduri gresesti crezand ca totul este atat de usor si roz pe cum suna ideea, insa n-am timp.
Google indexeaza siteuri, nu degeaba este un motor de cautare, ar fi trebuit sa stii asta din clasa a 9-a, de la TIC.
Asa cum spune si suntserios, fie faci totul de la zero, cu server cu tot, cumperi domeniu si te bagi in SEO (si ce mai SEO, ca-i al dracului numai conceptul), fie folosesti o platforma pe care iti faci siteul, iar ei ti-l hosteaza, deci n-ai nevoie de server, dar tot trebuie sa cumperi un domeniu si te ocupi si de SEO, fie folosesi Blogger al lui Google sau alte siteuri dedicate bloggingului care sa hosteze si sa ofere si subdomenii gratuite, insa treba este "mocirloasa" (plus SEO-ul), caci, desi ei ti-l hosteaza si iti dau si un domeniu, nu multi mai gasesc Blogger sau siteurile de blogging relevante din ambele parti: ca utilizator si ca dev(desi are multe functii).
Ca sa adaug la treaba cu inceputul de la 0: nu vrei s-o faci, iti vei petrece mult timp uitandu-te la altii incercand "trial&error". Plus ca, pe langa ca tu te vei ocupa cu serverul, va trebui sa fii cel din spatele siteului respectiv, fapt pentru care niste cunostinte ultra-simplificate invatate despre HTML la scoala sunt mai mult sau mai putin inutile.
Astazi siteurile sunt mai mult CSS decat HTML in termeni de aparente, de interfata. Daca nu ai cunostinte avansate de CSS, nu te vad prea curand cu siteul ruland.
Ca sa completez la ce am scris mai sus, am pus si eu o intrebare in care mi-am si explicat patania, vei invata destule si de acolo: https://www.tpu.ro/......e-sa-aiba/
Diferite limbaje de programare te ajuta la diverse chestii.
Informatica e destul de vastă. In cazul asta C++ si code::blocks e cam inutil.
Pentru programare web se folosește HTML5
si CSS (care nu sunt limbaje de programare în adevăratul sens al cuvântului). Pentru obiectele interactive se folosește javascript.
Pentru partea de backend (server, sistem de login, routing, cookie-uri, procesarea datelor) se folosește PHP, Python (cu Django sau Flask), java, javascript (prin node.js) și altele. Eventual și SQL pentru baza de date.
Acum să zicem că ai făcut site-ul. Problema e ca site-ul nu există pur și simplu undeva pe internet. Un computer trebuie sa fie pornit și să stea pe post de server web. Ai doua opțiuni :
- Poți folosi computer personal pornit non-stop care sa găzduiască serverul web (nerecomandat)
- Poți cumpăra un host care sa îți găzduiască serverul non-stop (recomandat)
In orice caz trebuie sa cumperi un domeniu ( fiecare domeniu corespunde unei adrese IP ).
Dacă schimbul de date se face bilateral atunci ar fi nevoie sa cumperi și un certificat SSL care asigura criptarea și securitatea datelor.
După cum vezi crearea unui site de la 0 e o treabă destul de complicata și de costisitoare.
Totuși pentru bloguri și siteuri simple se pot folosi platforme gratis de tip blogger sau google sites. Tragi de blocuri, editezi textul - ca la grădiniță. In 30 de minute ai un site funcțional, simplu care poate fi găsit pe internet. Problema ar fi că nu primești un domeniu, ci un subdomeniu.
O alta soluție care te scapă de programe e construirea unui site in Wordpress. Tine cont că tot ai nevoie de domeniul și de host. Aproape toate site-urile de prezentare a companiilor, toate site-urile de știri și o parte mare din bloguri rulează pe Wordpress.
După ce ai făcut toate astea poți face o cerere de indexare la google. Dar după cum vezi asta e problema cea mai mică în crearea unui site.
Sper că ți-am dat o privire de ansamblu macar. Ai alte întrebări?