| king5151 a întrebat:

Salut, nu imi functioneaza un cooler la pc si pe langa asta se aude si un zgomot urat, zici ca e tractor. Se poate sa fie asta un motiv pentru care pc-ul se blocheaza degeaba cateodata? Adica gandeste mai greu. Am un i5 gen a 9 a 8gb ram si 750ti

6 răspunsuri:
| helpforyou a răspuns:

Posibil, din moment ce nu are suficienta racire.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Zgomotul de tractor este dat de palele unui ventilator care s-a descentrat. Nu are legătură cu modul greoi și blocările softului.

| helpforyou a răspuns:

Cooler-ul defec duce la supraincalzirea componentelor.
Daca calculatorul se supraincalzeste, acesta poate duce la blocarea sau inchiderea neintentionata a acestuia.
Verifici daca ventilatorul cooler-ului este curat si sa verifici daca ventilatorul functioneaza in mod corespunzator.

| Trixt3r a răspuns:

Cel mai probabil rulmentul de la ventilator este descentrat si din cauza asta face gălăgie. (15-20 de RON sa-l schimbi, nu-i mare avere)

Orice carcasa de unitate are un airflow diferit (răcire) si uneori dacă nu-l cureți răcirea nu se face in mod optim.

Este foarte rar ca PC-ul sa se blocheze de la supra-încălzire, de cele mai multe ori se stinge dacă-i cazul, sau iți da blue screen.

Faptul că-ți gândește mai greu, spun eu, cel mai probabil este pe partea de software, ai un proces/o aplicație/un virus care-ți tine CPU-ul (procesorul) supra-solicitat.

Deschide task manager-ul (CTRL + ALT + DEL, sau click dreapta pe bara de jos si task manager) si stai câteva secunde cu el deschis la secțiunea "Performance", vezi dacă procesorul, ramii sau HDD/SSD-ul sunt supra-solicitate atunci când nu faci nimic si dacă-i cazul, pune o poza cu lista de procese.

Răspuns utilizator avertizat
| NLS a răspuns:

Răspunde greu și când nu îl stresezi cu programe mai pretențioase sau jocuri?

Ce procesor i5 din generația a 9 e?
Unul cu T in denumire?

Lagul și reprizele scurte de freeze pot avea legătură și cu supraincalzirea procesorului (dacă se supraincalzeste, intra în throttle, si ii scade destul de mult performanta).
Dar poate avea legătură și cu un defect hardware, de ex o sursa de slaba calitate, ce nu livrează voltaje potrivite.

Cum spui de zgomot, probabil e prima varianta.
Ai coolerul stock?