| Kevinn2000 a întrebat:

Salut.
O camera foto bună pentru un începător? Pentru a filma și a fotografia la un botez am nevoie.
Camera o să o păstrez tot pentru lucruri de genul.
Am înțeles că cele Cannon sunt bune. Buget 1.000 de lei.
Trebuie să mă decid până mâine și nu prea am habar ce ar fi mai bun la acest buget.

35 răspunsuri:
| aditimus a răspuns:

As merge pe o varianta second putin folosita, cauta pe olx 70D

| Kevinn2000 explică (pentru aditimus):

Dacă a stricat ceva la ea care nu se observa la prima vedere? Nu prea vreau sa risc.

| mihai69 a răspuns:

La 1000 de lei nu ai multe opțiuni cu adevărat bune.
Sfatul meu este să mergi la magazinul F64 dacă ești din București și să rogi un consultant să te ajute.

| aditimus a răspuns (pentru Kevinn2000):

Sunt persoane care cumpara si nu le plac sau primesc cadou si renunta si este o oportunitate sa gasesti ceva ca nou la un pret bun, desigur mergi si probezi.

| Kevinn2000 explică (pentru aditimus):

Stiu, dar există șanse să iau si țeapă. Plus că nu cred că găsesc prea multe anunțuri de la mine din oraș sau din apropiere.
Și cel mai ieftin 70D din cât am cautat pe olx e 1.200 de lei și nu e din apropiere...

| Kevinn2000 explică (pentru mihai69):

Sunt din Ploiești.

| DoctorWh0 a răspuns (pentru Kevinn2000):

La 1000 de lei nu găsești nimic nou care sa facă poze ok.
Cea mai buna opțiune este să vezi SH.
F64 are secțiune SH și aparatele de acolo sunt ok. Sunt verificate de experți și îți oferă garanție/retur.

| Kevinn2000 explică (pentru DoctorWh0):

Mersi mult, poate găsesc ceva.

Bula
| Bula a răspuns:

La o nunta /botez ai lumina slaba, unde chiar si simpla fotografiere este problematica (mai ales cu camere foto de calitate mai slabe, ieftine).
Filmarea la lumina slaba este si mai problematica la lumina slaba, fiind nevoie de sistem anti-trepidatie optic + digital, de calitate buna. O asemenea camera de filmare costa mai mult decat bugetul tau disponibil.
Fiind vorba de un eveniment unic in viata, nu poti risca sa faci inregistrare de calitate slaba, fiindca toata familia iti va deveni dusman!

Sfatul meu:
Cel mai bine este sa vorbesti cu un cameraman-fotograf cu experienta, care sa imortalizeze in filmare si poze evenimentul. Cu bugetul tau ai sanse sa gasesti pe cineva pentru acest scop si nu te vei face de rahat in fata tuturor.

Bula a zis bine.
Nu merita sa cumperi tu camera doar pentru un eveniment, mai ales pentru o nunta.
Știi deja chestii gen ISO, shutter speed, aperture, balans de alb, tipul formatului?
Mai bine angajează pe cineva.

| Kevinn2000 explică (pentru Bula):

Să fim serioși, acele momente rămân mai mult în memoriile noastre, iar filmările o să le vedem foarte rar, cred că știi și tu că, cam așa se întâmplă în cele mai multe cazuri, iar o camera sh pe la prețul de 1.000 de lei cred că ar fi decentă.
Nu trebuie calitate foarte înaltă ca să vedem niște poze si filmări să ne amintim de acele momente, e ok și cu o calitate un pic mai inferioară ( și totuși foarte decentă față de un telefon spre exemplu, dar nu orice telefon, cred ).
Cumnatul și sora mea au găsit deja pe cineva, doar că ei cer 400 de euro, și e prea mult, de jumătate și încă un pic din acei 400 de euro cumpăr un aparat și ne și rămâne aparatul. Chiar mă pasionează fotografia și vreau să mă apuc să învăț mai multe.

Nu e pentru o nuntă, ci pentru un botez, dar nu contează, ideea e că o să mai folosesc aparatul, sunt pasionat și vreau să învăț.
Despre ISO am auzit ieri într-un clip, nu știu exact ce e, dar oricum o să învăț, am timp. O să învăț esențialul momentan, și apropo, nu trebuie să fie perfect. happy

Bula
| Bula a răspuns (pentru Kevinn2000):

Crede-ma, stiu ce vorbesc.
Am patit si eu asemanator.
De atunci ma duc la evenimente cu cel putin 2 aparate bune, iar inainte de fiecare ocazie fac inregistrari de proba la fata locului, cu cateva zile inainte.
Daca nu ai nici experienta in asemenea cazuri, atunci ai sanse maxime ca inregistrarile interioare (tocmai cele mai importante) sa iasa catastrofale!

Nu degeaba, cei contactati au cerut 400 euro.
Aparatura lor costa peste 1000 euro bucata si filmarile se fac paralel de cel putin 2 operatori si camere!
La asta mai vine si stiinta si munca lor.

Nu compara fotografierea /filmarea cu un telefon cu una facuta de o camera profesionala!
Este la fel cum ai merge la o cursa Formula 1 cu o masina Dacia Logan.

Am timp 2 săptămâni să învăț să folosesc acea camera foto, deci o să am puțină experiență. Plus că pe internet pot învăța rapid, cred ca găsesc eu pe Youtube sau ceva.

2 saptamani nu este nimic comparat cu anii de experienta care fotografii profesionisti au.
Plus ca ei stiu sa se adapteze rapid la conditii, stiu ce setari sa foloseasca in ce situatii, etc...
Teoria o poti invata in doua saptamani, dar practica e mai grea.
Plus ca trebuie sa ai curajul sa te bagi printre oameni fara frica.
Plus ca echipamentul lor este mult, mult, mult mai bun fata de orice ai gasi la 1000 de lei.
Cel mai probabil full frame, obiective foarte bune, speedlite-uri, etc... Toate astea costa mii de euro, si ei au experienta cu acele aparate.
Eu am un 80D si am fost la un photo shoot cu unchiul meu. El are un Nikon D7200. Am incercat sa fac poze cu aparatul lui ca avea un obiectiv mai bun dar eram total pierdut. Conteaza si sa iti cunosti aparatura. Am stat si m-am chinuit o gramada sa schimb shutter speed-ul si dupa am decis sa fac poze cu al meu. Probabil ca m-as fi descurcat si cu al lui dar ar fi durat mult, mult mai mult.
Botezul este un eveniment important.
Inca is kinda sad ca parintii mei nu mi-au facut poze cand eram bebelus. Nu aveau ei aparat mare smecher dar totusi ar fi putut sa faca.
Plus ca un fotograf nu doar face poze si videoclipuri, dar le mai si editeaza ca sa arate bine.
Inca sunt de acord cu Bula. Personal nu as experimenta pe spatele la alti oameni.

O să zic asta din nou, nu trebuie să iasă filmările și pozele perfecte, știu că niște oameni profesioniști ar fi cu mult peste mine, dar diferența nu e enormă, adică tot te poti uita la filmări și poze cu drag, nu trebuie să fie filmat perfect ca să-ți amintești acea zi.
Știu că sunt multe lucruri pe care le descoperi greu la un aparat de genul, nu pot învăța totul în 2 săptămâni, dar cred că o să mă descurc destul de decent.
Cât despre edituri, nu m-ai nimerit. Ai zis-o ca și cum nu aș știi. Nu vreau să mă laud, dar sunt aproape profesionist în asta.

Bula

Crede-ma, stiu ce vorbesc.
Am facut multe zeci de mii de poze si multe filmari, in aproape toate conditiile posibile.
Tu n-ai decat sa te faci de ras in fata tuturor, cu 2 saptamani de "experienta" si Youtube. tongue
laughing

Nu trebuie sa fie perfecte, este adevarat.
Insa iti zic sigur ca nu vor fi nici fenomenale. Vrei nu vrei, in 2 saptamani nu poti invata cat invata altii in luni sau ani de zile.
La 1000 de lei nu vei gasi nici un aparat ok, in special nu noi.
Nu vrei SH ca s-ar putea sa fie stricate, dar nici n-ai buget de aparat nou.
Cel mai ieftin aparat SH de pe F64 este 800 de lei si vine fara obiectiv. Mai pui si un obiectiv si te trezesti fara 1000 de lei si cu un kit din 2012.
"dar cred că o să mă descurc destul de decent."
Asa am zis si eu, pana m-am trezit cu oamenii in fata si nu stiam ce sa fac. Imi era greu sa ma misc in stanga si in dreapta, nu le ziceam cum sa stea, cum sa nu stea, nu schimbam obiective. Pozele au iesit ok dar daca ma gandesc acum as fi putut sa fac multe lucruri intr-un mod total diferit.
Fa cum vrei. Nu is eu fotograful. Recomandarea me si a altora care banuiesc ca fac asta in mod profesional este sa angajezi pe cineva.
Uite aici aparatul:
https://www.f64.ro/nikon-d3200-body---grip-replace---sh-1004519/p
Si aici obiectivul:
https://www.f64.ro/nikon-18-55mm-f-3-5-5-6-af-p-dx---sh-1004828/p
Aparatul are grip deci vei parea mai profesional lol

Dacă oamenii au așteptări ca filmările să iasă ca ale unui profesionist, atunci mă fac de râs în fața lor, dar dacă ei știu că sunt începător, atunci nu prea cred că " mă fac de râs " cum spui tu...

Știu și eu că în 2 săptămâni nu pot învăța cât au învățat alții în luni / ani de zile, am și spus că vreau să învăț cât de cât, esențialul, să știu să îl folosesc cum trebuie.
" Nu vrei SH că s-ar putea să fie stricate "
Uită-te la primul tău răspuns la întrebarea mea, iar apoi o să vezi că ți-am răspuns cu " Mersi mult, poate găsesc ceva ". Asta înseamnă că mi-am schimbat părerea și m-am gândit că ar fi mai bine să iau ceva SH.

Din câte am înțeles, Nikon nu e chiar așa bun, deci as asculta acea recomandare și as merge pe Canon... Și ce-i ala grip?
Apropo, al doilea link cu obiectivul, nu merge.

Atât Nikon cât și Canon fac aparte excelente.
Canon produce culori mai saturate, și are dual pixel AutoFocus pentru video(nu toate dar multe).
Obiectivul care l-am trimis e un 18-55 f 3.5.5.6 SH.
La 1000 de lei nu cred că mai găsești altceva.
Sunt fotografi care folosesc Nikon zi de zi, și fac poze excelente.
Mai caut și în alte părți și te anunț dacă găsesc ceva de la Canon

Ok, mulțumesc.

Bula

Lasa-le sa cheme echipa de profesionisti, iar tu poti face paralel inregistrarile tale. happy
Asa vei vedea si tu, care sunt diferentele si inveti si tu un pic...

Ai avut o idee bună, dar nu se poate așa din păcatehappy
Deci ca să înțelegi și tu, cumnatul și sora mea au zis că li se pare mult 400 de euro să plătească niște profesioniști pentru asta, iar ei au zis că mai bine cumpără un aparat pe undeva la 1.000 de lei și filmez și fac eu poze... Ar fi mai convenabil așa.

Bula

Daca parintii copiilor si nasii sunt atat de zgarciti, atunci cumpara-ti un aparat de FILMAT (cu care poti face si poze).
Iti recomand aceasta camera, care este buna si pentru fotografiat /filmat HD, inclusiv la lumina mai slaba (cum este intr-o biserica). Trebuie doar sa inveti s-o folosesti. :)
https://www.emag.ro/......DTR63MBBM/

Nu-i vorba că sunt zgârciti, doar că nu prea mai au bani. Și nașii nu cred că au legătură cu asta.
Nu crezi că ar fi mai bun un Canon 70d sau 200d, ceva de genul, dar sh, decât camera pe care mi-ai recomandat-o tu?

Bula

Cu un aparat foto poti filma, dar imaginea va tremura (de la mana ta, cum il tii).
Camera video pe care l-am aratat are sistem bun de stabilizare, iar imaginea va fi mult mai stabila.

Daca vrei sa faci doar poze, atunci poti folosi camera foto.

Eu, personal, cand ma duc la evenimente, atunci merg cu 2-3 camere video si aparate foto, atat pentru schimb, cat si pentru rezerva. Am avut insa cazuri cand am fotografiat si filmat in acelasi timp (cu 2 maini).
Asta intr-adevar a fost extrem de greu, cu toata experienta pe care o am.

Daca cumpăr un trepied mai micuț și fixez aparatul pe trepied, merge? Adică să mă mișc cu tot cu trepied. ( habarnuam dacă așa se face sau nu, doar întreb că nu știu )
Știu sigur că trepiedul se foloseste pentru poze, dar nu stiu daca si pentru filmat.

Bula

Trepiedul se foloseste pentru FIXAREA aparatului, sa nu se miste in timpul operarii.
E bun daca vrei te sa fotografiezi /filmezi si pe tine.
Daca vrei sa te misti cu trepied impreuna, atunci doar te va impiedica.