Salut,
Exista 2 protectii standardizate ATX 12V care sunt obligatorii pentru toate sursele si anume :
- protectia la Supratensiune (Over-Voltage Protection OVP) inchide sursa daca tensiunea de iesire pe oricare din liniile sale depaseste o valoare stabilita.
- protectia la Supracurent (Over-Current Protection OCP) inchide linia monitorizata daca valoarea curentului pe aceasta depaseste o anumita valoare.
Celelalte tipuri de protectii sunt optionale si depinde de producator daca implementeaza asa ceva in proiectele lor de dezvoltare a unei surse. Optionalele ar fi astea :
- protectia la scurcircuit (Short-Circuit Protection SCP) opreste sursa la scurtcircuit. Desi aici poate actiona siguranta de la panoul din casa. De asta e optionala.
- protectia la subtensiune (Under-Voltage Protection UVP) inchide sursa daca tensiunea de iesire pe oricare din liniile sale scade sub o valoare stabilita.
- protectia la supraputere (Over-Power Protection OPP) inchide sursa daca se depaseste puterea stabilita. Aceasta nu este obligatoriu puterea nominala stabilita de producator conform etichetei.
- protectia la temperatura (Over-Temperature Protection OTP) opreste sursa daca temperatura in interiorul sursei depaseste o anumita valoare prestabilita. Protectia asta o intalneam la laptopul meu cel vechi care se incingea mereu si se oprea de fiecare data. E bine ca se oprea totusi si nu incepea sa se topeasca.
In concluzie, daca placa de baza pateste ceva exista o protectie data de sursa. De unde stim asta? Pai de la mufa de alimentare cu cei 20 sau 24 de pini care alimenteaza placa de baza. Fiecare pin alimenteaza ceva pe placa de baza (de exemplu un led verde care se aprinde pe placa de baza sa stii ca e alimentata )
Mai multe despre surse aici :
http://discountcomputer.ro/alegere-sursa-pc/detalii-alegere-sursa-pc/
Lavinia_Cristina_ întreabă: