| Frank51 a întrebat:

Salut, pentru ce este tensiunea de -12V din sursele ATX? 12V E pentru procesor, placă video, coolere, 5V pentru hdduri și 3.3V pentru RAM, mă interesează pentru ce este ramura de -12V.

16 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Unele functioneaza si cu 12 V, si cu 5V, si cu 3, 3. Uite aici: http://cobra.rdsor.ro/cursuri/power/
Ai acolo si scheam mufelor (Berg, molex, etc) care duc curentul din sursa in placa de baza sau direct la unele componente (HDD-uri, Floppy, etc).

| NLS a răspuns:

Https://www.analog.com/......7-2017.pdf

Nu ma pricep la electronica, dar uite ce am gasit.
Si din cate imi spunea un cunoscut, nu se mai foloseste in zilele noastre pentru nimic.
Era folosita pentru alimentarea porturilor vechi: COM (serial/RS-232) etc

Oricum asta nu e un raspuns, poate stie cineva o explicatie in adevaratul sens al cuvantului.

| Frank51 explică (pentru NLS):

Nici eu nu găsesc vreo informație clară.

Ai cumva vreo sursă mai nouă la dispoziție să verifici dacă are și -12V?

Am căutat prima sursă care mi-a venit pe eMag, este nouă și are -12V 0.3A 3.6W. curiozitatea mea este ce alimentează această ieșire...

"The −12 V supply is primarily used to provide the negative supply voltage for RS-232 ports and is also used by one pin on conventional PCI slots primarily to provide a reference voltage for some models of sound cards."

Am găsit în sfârșit. Deci practic fără această tensiune este posibil să nu-mi meargă sunetul.

| NLS a răspuns (pentru Frank51):

Da, am in casa o sursa Corsair de fabricatie 2018 sau 2019,
si BeQuiet -ul meu, putin mai nou.

ambele au -12V (a mea scoate 0.5A, a lui nu stiu exact, ca nu vad eticheta)

https://imgur.com/xLSChEr

Deasemenea, am cumparat de curand un Seasonic pentru o cunostinta, si aceea avea -12V.

Deci concluzie finală, acest -12V este o tensiune folosită ca și referință pentru unele plăci de sunet. Practic orice calculator va funcționa bine mersi și fără ea, însă în cel mai rău caz fără sunet.

| NLS a răspuns (pentru Frank51):

Sa inteleg ca ai sunet pe PCI?
(nimic de condamnat, placile Asus imi placeau mai mult in varianta PCI, din motive pe care nu pot sa le inteleg, pe PCIex semnalul nu era filtrat la fel de bine si apareau distorsiuni, DAC-ul folosit in cele 2 variante mi se pare ca era identic)

Nu am sunet pe PCI, însă este posibil ca referința asta să fie luată și de către porturile plăcii de bază.

Chestia pe care vreau să o fac este să alimentez un PC micuț( Dell usff) care să fie pe post de server. Problema este că e bușită sursa și am zeci de surse pe care le pot pune. Eram curios dacă e vital să conectez și ramura de -12V însă pentru un server nu mă deranjează să nu am sunet.

Testez în weekend și îți zic ce iese.

Răspuns utilizator avertizat
| DaniTIRB a răspuns:

Cred ca faci referire la CP Receiver. Curentul iese din sursa si vine inapoi. -12V reprezinta faptul ca accepta maxim 12V sa vina inapoi din componenta (respectiv printr-un anumit cablu). "-12V" are un meaning diferit la fiecare sursa. Ceea ce am spus eu este un "fact" general.

| Frank51 explică (pentru DaniTIRB):

Fac referire la ieșirea de -12V care de regulă oferă un curent foarte mic( 0.1-1A). Așa este inscripționat pe sursă, că fiind o ieșire de sine stătătoare.