| Manciu_Emil_1976 a întrebat:

Problema 1: Mi s-a stricat ventilatorul și vreau să-mi fac un unul (minim 50 w), care să funcționeze zilnic 6...-8 ore, eventual 2-3 viteze,dar nu știu ce motor DC sau altceva trebuie să cumpăr (nu mă pricep deloc), sau de unde pot face rost mai ieftin de 60 de lei cât costă unul nou (poate la dezmembrări auto?). Problema 2: pot folosi același motor și pentru alte utilizări (polizor,flex,circular, etc )dar fără să-l suprauzez sau suprasolicit? Adică să scot elicea și să montez ce am nevoie.

1 răspuns:
Bula
| Bula a răspuns:

Un motor de ventilator pentru camera are putere electrica de 20-250W, in functie de cantitatea de aer pe care trebuie sa-l miste, functional mai multe ore in continuu.
Un motor de flex, circular, polizor este mult mai solicitat mecanic si trebuie sa aiba putere de peste 500W, dar functioneaza pe perioada scurta (cateva minute).
Ca urmare, motorul de ventilator nu se poate folosi pentru prelucrare mecanica si invers.

Daca ti s-a stricat ventilatorul, trebuie desfacut si vazut ce defect are.
Daca e un fir intrerupt sau intrerupatorul, atunci se poate remedia acasa, daca te pricepi.
In caz ca e defect insusi motorul, atunci trebuie cumparat altul, dar preferabil ceva mai scump, facut mai rezistent (si cele de 60 lei au garantie de 2 ani, cu bonul de casa, daca le cumperi de la un supermarket sau alt loc de incredere).