Upgrade-ul la un laptop se poate realiza prin mai multe etape :
1.Schimbarea memoriilor RAM sau adăugarea. Trebuie să urmărești specificațiile laptop-ului ca să vezi câtă cantitate de memorie RAM suportă procesorul/chipset-ul, tipul memoriei și nu uita să iei în considerare numărul de sloturi disponibile.
2.Schimbarea rom-ului standard(schimbarea/înlocuirea HDD-ului) cu un SSD. Se știe că SSD-urile sunt sunt cele mai rapide unități de stocare a memorie (memorie rom). Există două tipuri de SSD : sata / m.2. Cel mai rapid este m.2 cu viteză de până la 1gbps iar dacă laptop-ul tău are un asemenea slot pentru SSD-ul m.2, ai toate șansele să-ți sporești extrem de semnificativ viteza de scriere și citire a datelor.
Dacă n-ai slot de tip m.2, folosești un ssd pe sata. Se găsește de cumpărat (https://m.emag.ro/......DBN899BBM/
3. Înlocuirea plăcii grafice, adică procesorului video dedicat cu o grafică externă, adică un gpu(placă video) extern. Conectarea se realizează cu ajutorul unei surse (suficient și 100w) și cu un adaptor : https://www.amazon.com/Laptop-External-PCI-Graphics-Card/dp/B00Q4VMLF6. Placa video externă se introduce în slot-ul PCI al adaptorului. Ca să funcționeze, trebuie să scoți adaptorul wifi din laptop și să faci îmbinările. Este destul de dificil să explic, dar se poate înlocui grafica din laptop cu cea a unei plăci video externe, doar că este costisitor.
4. Schimbarea procesorului care implică "CPU detașabil", cum este cel de pe placa de bază dintr-un desktop. Dacă este inclus în placa de bază procesorul laptop-ului, crede-mă că nu se riscă nimeni să-l înlocuiască. Aici trebuie să citești specificațiile chipset-ului laptop-ului să verifici dacă este detașabil. Și compatibilitatea cu placa de bază este foarte importantă!
Deci, în principiu există 3 modalități prin care poți îmbunătăți starea de funcționare a laptopurilor : creșterea cantității de memorie RAM, utilizarea unui SSD, actualizarea driverului plăcii video(opțional și recomandat) și în final, utilizarea unui eGPU adaptor sau conexiune thunderbolt.
Exact ce au spus colegii, daca iti permite, un SSD si ram. Maxim poti incerca daca il desfaci sa aflii placa de baza, si din dezmembrari sa iei un procesor mai bun, sau, sa incerci ideea de placa video externa. In rest, nu prea sunt multe chestii ce te-ar putea ajuta. Daca ai nevoie de idei/sfaturi da-mi mesaj.
Poți cel mult (dacă e loc) să-i mai pui 4GB de RAM și un hard SSD.
Mai câștigi ceva viteză, dar nu senzațional.
Cam greu la laptop, in general, poti face upgrade la RAM si la capacitatea de stocare, un SSD, un HDD mai mare, ceva de genul
alexandrahvf întreabă: