Compania mama NOKIA a renuntat la divizia de telefoane si a scos-o la VANZARE, in 2014 fiind cumparata de Microsoft, care au continuat sa faca exact ce a facut si compania mama inainte: alegeri proaste.
Cand Microsoft a constatat ca nu au succes cu sistemul lor "revolutionar" cu patrate, au vandut licentele unor fosti actionari Nokia, care au infiintat HMD Global, au trecut in sfarsit pe Android si au sperat sa scoata brandul la lumina.
Pana acum au produs in marea majoritate smartphone-uri ieftine, pentru pietele emergente din India, Africa...
Sunt oricum nerelevanti, nu mai pot tine pasul cu concurenta acerba din China.
Ceea ce au hotarat acum, e sa ingroape numele fostului brand.
NU dispare nimic, decat numele Nokia.
Probabil vor sa stearga rusinea si sa spere ca lumea uita cat de nerelevanti au fost in ultimii 15 ani pe piata telefoanelor.
VOR produce aceleasi telefoane ca si pana acum (sau poate vor alege sa intre si in sectorul de mijloc si high-end, prin modele mai rasarite), DAR se vor numi HMD, nu Nokia.
NU se scoate nimic la vanzare ca in trecut, numele Nokia nu va mai putea fi folosit de nimeni, pana cand compania mama (HMD) nu hotaraste sa vanda branding-ul.
La momentul de fata a ales sa il ingroape, nu sa il vanda catre terti.
Probabil ca Nokia da vor mai exista, asta conditionat de faptul daca se vor adapta pe piata asta puternica a electronicelor si vor produce dispozitive pentru alte societati, nu este postulat sa produca doar telefoane au si alte servicii de oferit, se pot reorienta asa cum am inteles ca au facut-o deja!
Cati stiu despre faptul ca gigantul IBM care este pionerul calculatorului si inventatorul hard disk-ului, inca mai exista, dar produce pentru societati mari si guverne, hardware? Faptul ca numai fac PC-uri (de exemplu) pentru utilizatorul casnic asta nu inseamna ca ei numai exista deloc! IBM a vandut divizia producatoare de calculatoare (aici intra si laptopurile!) catre Lenovo!
Si mai sunt alte si alte branduri mari sau mai mici care s-au retras de pe pietele publiclui larg si fac targetat produse si servicii pentru industrii mai mari decat utilizatorul casnic si implicit castiga mult mai mult decat inainte, cand se axau pe vanzari publicului larg dar cu putere de cumparare mica!
Va continua sa existe, daca și numai dacă, vreo companie va fi interesata de ea (de divizia de telefoane ma refer).
Si DACA HMD vor dori sa vanda brandul.
Problema e alta.
Telefonia și serviciile mobile au avansat atât de mult, incat patentele pe care le deținea Nokia Mobile, nu mai sunt atât de valoroase astăzi, precum la momentul când Microsoft a aruncat o adevărată avere pe acțiunile lor.
Deci exista și neșansa sa nu fie nimeni interesat de ei.
Si in al doilea rand, Nokia a produs în ultimii 10 ani aproape exclusiv ieftinaciuni pentru piețele emergente din India, Africa...
Acum exista Poco, Xiaomi, OPPO, Motorola (care au înviat frumos), ZTE, care fac tot ce n-a făcut Nokia în ultimii 15 ani: calitate acceptabila, funcții cu nemiluita, preturi mici.
Nokia au rămas în spate datorita prostiei CEO-ului din 2007-2009, apoi încă o data, având încredere în Microsoft (regii alegerilor ciudate și proaste, dupa umila-mi părere).
Pai stai puțin de ce nu își produce propriile deviceuri așa cum fac testul firmelor oppo Xiaomi Motorola etc? Adică nu ar fi mult mai simplu și poate și mai profitabil? Într-adevăr deviceurile lor sunt cam slăbuțe deși există și modele mai reușite eu chiar nu înțeleg cum sta treabă cu "drepturile de autor" adică cum de exemplu Xiaomi poate avea și ei nu?
Https://zonait.ro/hmd-global-nokia/
se pare ca s-au razgandit
Compania mama NOKIA a renuntat la divizia de telefoane si a scos-o la VANZARE, in 2014 fiind cumparata de Microsoft, care au continuat sa faca exact ce a facut si compania mama inainte: alegeri proaste.
Cand Microsoft a constatat ca nu au succes cu sistemul lor "revolutionar" cu patrate, au vandut licentele unor fosti actionari Nokia, care au infiintat HMD Global, au trecut in sfarsit pe Android si au sperat sa scoata brandul la lumina.
Pana acum au produs in marea majoritate smartphone-uri ieftine, pentru pietele emergente din India, Africa...
Sunt oricum nerelevanti, nu mai pot tine pasul cu concurenta acerba din China.
Ceea ce au hotarat acum, e sa ingroape numele fostului brand.
NU dispare nimic, decat numele Nokia.
Probabil vor sa stearga rusinea si sa spere ca lumea uita cat de nerelevanti au fost in ultimii 15 ani pe piata telefoanelor.
VOR produce aceleasi telefoane ca si pana acum (sau poate vor alege sa intre si in sectorul de mijloc si high-end, prin modele mai rasarite), DAR se vor numi HMD, nu Nokia.
NU se scoate nimic la vanzare ca in trecut, numele Nokia nu va mai putea fi folosit de nimeni, pana cand compania mama (HMD) nu hotaraste sa vanda branding-ul.
La momentul de fata a ales sa il ingroape, nu sa il vanda catre terti.
Firma Nokia exista pe piata si va continua sa existe doar ca nu mia produce telefoane, acum se ocupa de infrastrucutra telecom. Daca vor reusi sa vanda drepturile altui producator telefoanele vor disparea pur si simplu.
Pai stai puțin de ce nu își produce propriile deviceuri așa cum fac testul firmelor oppo Xiaomi Motorola etc? Adică nu ar fi mult mai simplu și poate și mai profitabil? Într-adevăr deviceurile lor sunt cam slăbuțe deși există și modele mai reușite eu chiar nu înțeleg cum sta treabă cu "drepturile de autor" adică cum de exemplu Xiaomi poate avea și ei nu? Sincer chiar îmi pare rău pentru ei eu mi-am luat în 2020 parca sau 2021 un Nokia XR 20 și chiar acea potențial
anonim_4396 întreabă: