Daca SSD-ul este conectat pe SATA2, atunci este o explicatie, mai ales daca Windows este setat pe upgrade automat (nu manual).
Eu as verifica prima data cata viata mai are acel SSD este posibil sa fie plin de erori, intrucat SSD-urile au un numar limitat de scrieri-rescrieri, masurat la modul general in TBW
De obicei, durabilitatea SSD este exprimata ca TBW (teraocteți în scris). Acesta este numarul de teraocteti care pot fi scrisi pe unitate înainte de a esua.
Cele mai proaste SSD-uri se stie sunt cele care folosesc memorii ieftine de tip QLC, dupa care ierarhic mai bune sunt cele TLC, MLC si cele mai de varf SLC
Si Crystal Disk Info are aceasta posibilitate de a arata cati TBW au fost scrisi, cat mai ales softurile dedicate ale producatorului SSD-ului, acele softuri ale producatorului iti arata in timp real starea/ sanatatea acelui SSD!
Noi nu știm cum ai instalat noul Windows: dacă componentele îl suportă, și dacă ai formatat ssd-ul în timpul instalării.
De asemenea contează dacă ai dezasamblat laptop-ul și l-ai curățat de praf, ai pus pastă termică nouă.
Apoi ssd-ul merge pe sata 3; laptop-ul ce fel de sata suportă?
Fără 16 GB memorie RAM DDR4 un laptop/desktop nu funcționează cum trebuie.
Se comporta la fel si in alte programe complexe? (nu ma refer la Viewerul de imagini si Office, ci la Photoshop, etc...)
Ai incercat in Firefox?
Daca o fi sau nu de vina SSD-ul >>
Ai testat SSD-ul de erori, cu CrystalDiskInfo?
Ai facut in prealabil update-urile pentru Windows?
Imediat dupa instalare, incepe sa si le faca singur, TREPTAT, si acesta e unul dintre motivele pentru care in primele 2 zile sistemul merge mai lent si raspunde greu.
Daca doresti sa elimini aceasta problema, faci update manual, astepti sa termine, dai restart, cauti din nou update-uri, si abia in momentul cand nu mai gaseste, te apuci sa apreciezi viteza sistemului.
PS: ai instalat driverul video de pe site-ul nVidia?
Driverul pentru chipsetul placii de baza si pentru procesor, de pe site-ul producatorului placii de baza, etc?
### si intrebarea de 1000 de puncte: ###
Ce placa de baza ai (modelul exact)?
Ce versiune de BIOS are?
Care e ultima versiune de BIOS disponibila pe site-ul producatorului?
Ai activat profilul XMP, sa lucreze RAM-ul in dual Channel? (desi asta nu e o scuza sa lucreze prost, eu mizez in continuare pe update-urile de Windows, eventual pe BIOS)
Ai verificat temperatura procesorului?
(cu GPU-Z (tabul Sensors),
Core-Temp
sau HWinfo64)
O explicatie ar fi ca ai pus fie prea multa pasta, fie prea putina, si intra in throttle cand atinge un anumit prag de temperatura.