SSD-ul inlocuieste hard disk-ul si este mai rapid (asta doar la fazele de citire-scriere cu discul).
In rest, laptop-ul trebuie configurat sa functioneze mai rapid sistemul de operare (Windows /Linux de versiune mai veche si mai rapida) sau iti cumperi u alt laptop, mai performant
.
Windows-ul trebuie configurat, iar la pornire cu siguranță sunt active programe și servicii nefolositoare.
Urmează acești pași :
•Intră în start și mergi pe control panel (Device manager-Disk drives). La disk drives, căuta SSD-ul. Dublu click pe SSD și bifează prima căsuța (Enable cache to improve performance).
•Apasă tastele Windows+R și deschide "Run-ul". Scrie "msconfig" fără ghilimele si selectează (Boot-advanced options-Number of processors). Alege numărul maxim de nuclee cu care vrei să booteze, la fel și la memorie (setează maxim disponibil).
Intră acum la startup și debifează programele care nu vrei să pornească odată cu Windows-ul (exceptând antivirusul!).
La services dezactivează următoarele servicii : (webclient,security center, Windows error reporting services, ip helper, remote registry, superfetch, ip helper emulator, server, Windows update (doar în cazul în care nu-i mai faci update). Recomandarea mea este să-l dezactivezi, iar când dorești să primești update-uri de la MS, activezi serviciul.
•Deschide run-ul(tastele menționate) și tastează : temp; %temp%; prefetch
Pe rând, ștergi din fiecare folder totul.
Un ultimu aspect pe care-l folosesc ca să-mi boostez Windows-ul, nu doar utilizând un program pe care ți-l recomand : http://downloads.wisecleaner.com/soft/WRCFree.exe, dar și aceste "chei" de regiștrii pentru Windows : https://www.askvg.com/collection-of-registry-tweaks-for-windows-7/
După ce ai descărcat, înregistrează-le dând dublu click pe extensia.reg
Diferenta in performanta o vezi la copiere/stergerea datelor, in rest, un SSD nu ofera un surplus de viteza prea mare.
Daca nu te joci (cu toate ca si Linuxul suporta destule titluri) poti incerca si o varianta de Linux intrucat ofera cateva avantaje deloc de neglijat:
Nivel de securitate ridicat
Stabilitate
Necesita mai putine resurse CPU/RAM si ruleaza mai rapid
O mai buna gestiune a datelor personale
Unele programe ruleaza mai rapid plus ca majoritatea sunt gratuite
etc
Poti sa-l testezi prima data pe un betisor de memorie.