Sa functioneze la 6 ohmi (inclusiv) pe modul A+B, adica pe ambele canale - asta daca vrei sa le conectezi pe toate patru (ai specificatia asta in orice manual). Puterea e mai putin relevanta, in sensul ca alegi ce-ti trebuie. Nu o sa vezi prea des specificata puterea la 6 ohmi ci la 8 ohmi (la 6 va fi cu putin mai mare decat la 8).
Nu te arunca la amplificatoare prea scumpe si in nici un caz noi ca nu merita boxele in cauza. Gasesti pe diverse site-uri de vanzari SH amplificatoare decente pe la 300-500 lei. Atentie doar sa faci proba si inspectia vizuala inainte de cumparare caci "negustori" sunt destui si pe piata asta.
Sunt numai 2 boxe. Deci trebuie sa functioneze la 6 ohmi. Nu conteaza ssi de cati w este?
Daca sunt 2 boxe atunci va functiona un singur canal si majoritatea amplificatoarelor lucreaza in 4-16ohmi. Puterea nu-i tocmai relevanta pentru boxe, mai ales ca nu vei cumpara amp cu puteri exagerat de mari. Daca gasesti ceva cu intre 30-80W la 8 ohmi e arhisuficient. Acum depinde si de sensibilitatea boxelor, pe care n-o cunosc si nici n-o gasesc. Insa pentru o camera de bloc si volum modic n-ai nevoie de prea multa putere (mai ales ca boxele nu-s pretentioase).
Am o combina de 230 v 174 w 50 hz 6 ohm... Merge? Boxele sunt de 80 w. maxim.
Boxele nu au nici un fel de putere ca-s pasive. Nu stiu ce inseamna 174W la acea combina (ce THD? la cati ohmi? pe cate canale?). De obicei, combinele au specificatii date de-aiurea ca sa prosteasca consumatorul cu multi Watti. Insa, daca in manual scrie ca functioneaza la 6 ohmi (inclusiv) atunci nu ai nici o problema daca amplifici acele boxe cu ea.
Combina se numeste Sa-Ak220.
Am aflat ca boxele au 40w rls (reali) si 80w muzicali...
Http://www.cnet.com/products/panasonic-sc-ak220-mini-system/specs/. uite... nu stiu daca ajuta...
Ok, ma bucur ca stii modelul. Presupun ca stii sa dai si un search pe google. Sper ca nu vrei parerea mea despre aparat. Daca o ai deja, nu mai da banii pe alta amplificare ca nu vei simti nici o diferenta pe boxele alea nici daca le dai scule cu multe zerouri.
Mai ajutat mult..Mersi. Tot ce mai vreau sa stiu. Se potriveste combina cu boxele? Exista vreun risc de ardere? Eu le-am conectat si se aud bine. dar mult mai incet decat la amplificatorul original. de aia te intreb... Mersi inca o data.
Unde au domnule Wattii astia boxele? Inmagazinati prin bobine si suspensii? Daca au nevoie de alt aparat sa le dea putere sa cante, nu-i putin logic ca n-au nici un fel Watt? Specificatiile alea sunt puse acolo ca sa va ia ochiul, voua, care sunteti incepatori (in rest e fizica - capitolul electricitate).
Se aud mai incet pentru ca amplificarea originala le dadea mai multa putere si eventual avea un SNR mai ridicat. Nu exista nici un fel de risc daca le pui pe o amplificare care respecta impedanta. Poti sa le dai si 1000W pe canal daca Watii-s curati, fara distorsiuni (THD mare) dar si 10W la fel de bine.
6 ohm au boxele. Si amplificatorul tot 6 suporta. Deci e bine. Mersi mult si scuze pentru atatea intrebari.
Exact, e bine. N-ai pentru ce. Macar acum poti sa te caci in nasul producatorilor cu marketingul lor cu tot. Spor!
M-am uitat acum la diferentele dintre combina originala a boxelor si ce-a pe care o am. A mea da 80 w rms pe canal. si aia originala da 40. :/.
Stai linistit ca de obicei toate cifrele sunt umflate, mai ales in segmentul combinelor. Sunt specificatii date de-aiurea pentru ca nu sunt specificate in totalitate. O specificatie completa ar fi puterea la x W cu un THD de y% (la puterea specificata) intre z Hz si t Khz, cu un SNR de w db si o putere consumata de x' W. Fara sa ai specificate aceste cifre, puterea propriu-zisa e doar de pamplezir, nu te ajuta cu nimic.
Combina mea e 10% thd ...la cealalta nu scrie. Deci nu este nici o problema daca o utilizez cu boxele specificate? boxele ei normale au aceeasi dimensiune. si designu tot in genu il au. un subwofer mare si 1 mic... astea au 2 mici
AMPLIFIER SECTION
FTC output power
THD 10%, both channels driven
60 Hz–16 kHz
60W per channel (6Ω)
Total FTC power 120W
RMS output power
THD 10%, both channels driven
1 kHz 80W per channel (6Ω)
Total RMS power 160W
Input sensitivity
AUX 250mV
Input impedance
AUX 13.3 kΩ... Combina mea.
amplifier
• 1500 watts PMPO
• 2 x 40 watts RMS Stereo
• Digital Sound Control
(optimal, jazz, rock, techno)
• 3-step Dynamic Bass Boost. Combina originala a boxelor...
10% e mult. E din gama Logitech si asociatii de mult. Insa nu exista riscuri prea mari pentru ca vorbim de o putere mai mica de 100W. Nu stiu cat are, ma indoiesc ca are 80W, insa oricum nu vei da prea tare pentru ca la 10% THD presupun ca distorsioneaza destul cand te aproprii cu potentiometrul de maximum.
Nu exista riscuri. Repet, daca respecti impedanta, restul e can-can. In special cand vorbim de combine cu amplificari si cifre indoielnice, puse pe boxe facute sa cante pe scule din aceeasi gama.
Da, 80W la 1Khz cand impedanta e masurata la cea nominala de 6 ohmi. Impedanta e variabila. Cum frecventa nu sta doar la 1Khz, nici impedanta nu sta doar 6 ohmi. Astfel iti dai seama ca cei 80W specificati sunt in situatia ideala in care frecventa sta la 1Khz si impedanta ramane cea nominala a boxelor. Dar cum nu ai cum sa asculti zgomote doar la 1Khz, situatia ideala dispare.
Pe viitor cand o sa imi cumpar un amplificator sa fie de 80 w si 6 ohmi? doar atat sa specific cand caut?
Si daca e sa nu gasesc de 6 ohm. Sa iau de 4 sau de 8?
Un amplificator mai rasarit nu-ti va schimba prea mult sunetul. Boxele sunt cea mai slaba veriga dintr-un sistem audio, apoi camera, abia apoi electronicele (amplificator, DAC, cabluri, etc). Nu stiu de ce ai vrea sa cumperi amp pentru acele boxe. In fine, cam orice amplificator lucreaza intre 4-16 ohmi. Ca putere, alegi ce consideri ca-ti trebuie. Atentie, ca amp-urile dedicate au specificata puterea mai aproape de adevar si au THD mic (sub 0.05%) si 80W s-ar putea sa fie mai mult decat iti trebuie. Cauta sensibilitatea boxelor (SPL) ca sa-ti fac o comparatie poate-ti dai seama cam de cati W ai nevoie intr-o camera obisnuita.
Dar sti multe nu gluma.Deci Explica asa,, ca la prosti,,. E mai bine sa fie mai slab amplificatorul decat boxele? sau mai puternic? 4 sau 8 ohmi daca nu gasesc cu 6. Cumpar amplificator pentru ca, combina nu imi apartine. te-am zapacit de tot...
Tot ce ma intereseaza. e sa cumpar un amplificator care sa suporte boxele. Sa nu se arda. (el sau boxele) restul nu ma intereseaza... Era frumos daca totul conta numai de ohm.
Ca si compatibilitate, in termeni largi, legea lui Ohm, "face legea". In rest, daca un amp SH e harjonit si crapa traful, explodeaza conzii, sau alte minuni, e vina aparatului.
Intelesesem ca e vorba de combina ta si nu mai ai nevoie de amplificator. In fine, daca esti obligat sa cumperi, cumperi, caci vorba aia fara el nu canta. Un amplificator in general lucreaza intre 4 ohmi si 16 ohmi (adica orice impedanta nominala cuprinsa intre aceste valori e ok). Gasesti multe modele pe site-urile de vanzari SH. Daca urmaresti sa pastrezi boxele acestea pentru mai mult timp, recomand unul cat mai ieftin. Dar mare atentie la starea tehnica a aparatului. Cel mai bine e sa gasesti un vanzator din orasul tau, sa-i faci o inspectie amanuntita eventual cu un amic care stie la ce sa se uite.
Bun. Inca o intrebare. In ce conditii se poate arde un amplificator(combina, statie)?
Tehnic vorbind, sunt prea multe ipostaze. Fizic vorbind, cred ca e evident (+temperaturi +neglijenta). Din privinta compatibilitatii, atunci cand impedanta nominala a boxelor nu este intre valorile specificate ale amplificatorului. Daca e nevoie, mai spun o data ca boxele nu au putere si tot ce auzi cu putere mai mare pe amp decat pe boxe e un simplu mit. In cel mai rau caz, producatorul ar trebui sa specifice o gama intre xW si yW unde s-au facut masuratori si s-a aflat ca acolo boxele functioneaza optim, iar tu sa alegi un amp a carui putere se incadreaza in gama aia. Boxele Unitra (alea vechi de 20 de ani) aveau specificatia de 75W (specificatie idioata, ca in restul cazurilor); au fost facute teste cand erau livrati >1000W in ele si functionau in parametri normali.
Super. Mersi mult pentru tot si scuze pentru timpul pierdut. Numai bine iti doresc.
Pentru putin.
Atentie pentru viitor sau pentru cultura generala. Am spus-o si in alte randuri; wattii nu omoara boxele, distorsiunile o fac. Spre exemplu, daca ai un amplificator slab dar cu putere mare (de obicei alea pentru sonorizari) THD-ul la puterea maxima va fi enorm, iar asta iti poate capsa niste boxe care n-au fost facute pentru puteri exagerat de mari (daca nu-s pentru sonorizari).
Ca sa eviti amplifuri de genul, uita-te la firme consacrate in domeniu ca: Yamaha, Onkyo, Denon, NAD, Harman, Marantz, etc. Pot fi si din anii 80-90, daca nu au fost folosite la zgmoteca pot bate multe amplificatoare noi la orice capitol (inclusiv fiabilitate).
Numai bine si auditii placute! Daca vei fi interesat vreodata de un upgrade la boxe, ma gasesti aici.
P.S.: Vad ca ai trecut peste stadiul de o duzina de boxulete imprastiate prin camera, in urma caruia am avut o altercatie acum ceva timp. Ceea ce nu-i rau, muzica se asculta stereo (asta-i un mit printre consumatorii de rand din cate observ).
Iti multumesc inca o data pentru tot si imi pare rau pentru tot ce am zis atunci. Sti multe si nu ar fi trebuit sa te contrazic.
Mai am cateva intrebari. Spui ca watii nu strica boxele. Daca conectez un difuzor mic la un amplificator care da 80w pe canal de exemplu. Amp ii da difuzorului atati wati cat are nevoie nu? Adica amplificatorul poate sa dea si 1000w pe canal. Difuzorul nu se arde, nu? 2. THD-UL. Este o specificatie care trebuie sa apara la orice amplificator? Ce este mai exact? Cu cat este mai mare cu atat amplificatorul este mai prost si se aude cu distorsionari, nu? si 3. Daca boxele si amplificatoru stau aproape unele de altele se poate intampla ceva? La fel si cu routerul-wifi. Trebuie sa fie la o anumita distanta fata de acestea? Mersi mult,
Wattii curati nu strica boxele, Watti cu THD mare le strica. Oricum sper ca-i de la sine inteles ca afirmatie e o generalizare si are limitele ei. Limite la care presupun ca se va ajunge cu greu (spre exemplu iei un difuzor de 1000 de ani de la un casetofon Futachi si-i dai 2000W de la un amplificator pentru sonorizari - e clar ca diful crapa).
Amplificatorul da fix atat cat poate si cat decizi tu sa rotesti potentiometrul spre dreapta. THD-ul inseamna Total Harmonic Distrorsions - si da, reprezinta nivelul total de distorsiuni. Cu cat e mai mic, cu atat mai bine.
Daca boxele, amplificatorul si cablurile sunt ecranate magnetic nu vei avea probleme nici daca le pui unele peste altele (cu toate ca nu-i indicat in primul rand pentru racire, in al doilea rand pozitionarea in camera are un rol foarte important).
In legatura cu routerul wi-fi nu cred sa ai vreo problema (nu sunt 100% sigur). Un amplificator nu emite niciun fel de unda radio deci nu are cu ce sa interfereze. Daca iti iei un receiver care are tuner radio atunci s-ar putea sa apara probleme.
Bun. Ce sunt mai exact watii curati? Atunci cand se aude clar fara distorsionari? Nu am inteles foarte bine un lucru. Cati wati trebuie sa dea amplificatorul pe canal peste ce poate duce difuzorul ca sa nu crape? 10-20 w? Adica daca pe canal da 80 w rms pot sa pun un difuzor de 40 w rms? Mersi.
Si inca ceva... Cum adica amplificatorul da cat poate. Adica daca el da 100 w pe canal si pun un difuzor de 40w. Difuzorul primeste 100w? nu primeste 40w cat ii trebuie? Sau asta depinde de cat de tare dai? Adica daca ajungi cu volumul la jumate si se aude cu distorsionari inseamna ca amplificatorul e mult mai puternic decat poate duce difuzorul? Daca asult in asa fel incat sa se auda clar este totul ok?
Cred ca am repetat de cel putin 3 ori aici ca difuzoarele/incintele/boxele pasive nu au watti. Ia reia putin ce am scris cu cateva raspunsuri mai in urma ca inca o data e clar ca nu mai reiau explicatiile.
Amplificatorul livreaza exact atatia watti cat are. Potentiometrele sunt logaritmice asa ca nu ma intreba cati watti are la jumate sau alte minuni ca nu am cum sa-ti raspund.
Amplificatoarele foarte bune au THD-ul extrem de mic si este specificat in totalitate (adica intre o gama de frecvente, la un procentaj din putere, pe ambele canale, etc) pentru ca producatorul se poate lauda cu lucrul asta. Stai linistit ca un amplficator foarte bun (dupa pararerea si pretentiile mele cel putin) costa prea mult ca se discutam aici despre ele.
Da..Am inteles ca boxele pasive nu au wati. Ma refeream la cati wati suporta. Daca zici ca amplificatorul da exact cat are. Spre exemplu 100w pe canal ..la o boxa care suporta 40w ...Inseamna ca 100w intra in acea boxa..chiar daca ea suporta 40w. nu se arde difuzoru?(in cazul in care ea suporta 40w? ) sau depinde de volum? acum ai inteles ce voiam sa zic? Si inca o data te mai intreb... Watii curati sunt atunci cand nu se aude cu distorsionari? Mersi inca o data ca iti irosesti din timp ca sa imi raspunzi si scuze daca fac greseli foarte mari. Mersi.
Pai si unde scrie ca boxele X suporta Y watti? Oricum nu vorbim de amplificatoare de sonorizari cu mii de W (nici macar cu sute). Cifrele pe care le vezi de obicei sunt aruncate pur si simplu pentru marketing. Producatorii seriosi mai pun fie o cifra mediana (de obicei mare) pentru orientare sau o gama intre xW si yW unde boxele au fost testate si s-a constatat ca functioneaza optim.
De ce atata febra cu puterea nu inteleg. Uite un exemplu practic. La sistemul pe care il detineam acum vreo 2 ani aveam un amplificator ce livra 55W pe canal la 8ohmi, la un THD de 0.008% la 1Khz. Deci chiar si la o extindere de la 5Hz la 50Khz sa zicem nu cred ca crestea la mai mult de 0.1%. Aveam niste boxe eficiente cu un SPL de 90db, intr-o camera de 19mp (netratata acustic pe atunci). Chiar daca potentiometrele sunt logaritmice, iti poti face o parere cand iti spun ca nu puteam trece de ora 13:00 a potentiometrului pentru ca presiunea acustica devenea insuportabila. Deci uite ca 55W cu un THD nu foarte mare e mai mult decat suficient intr-o camera de bloc. Mai ales daca boxele-s eficiente (ceea ce conteaza mai mult decat puterea amp-ului daca vrei sa urle)
Deci sa inteleg ca toata chestia cu watii la boxe e un mit? Adica puterea care o da amplificatorul boxei nu conteaza? conteaza doar independenta si thd-ul sa fie cat mai mic? Atata timp cat se aude clar totul e ok? Si pana la urma watii curati ce sunt? sau ce reprezinta?
In mare parte, da, e un mit (cel putin la boxe pasive). Cel putin cand vorbim de scule pentru acasa, puterea conteaza mai putin. Sunt si limite de ordin fizic (dar sunt la mintea cocosului si am dat un exemplu mai sus); sunt si exceptii, cand boxele sunt pretentioase si au nevoie de amplificatoare puternice si damping factor mare ca sa cante la intreg potentialul. Insa informatiile astea iti servesc acum doar drept cultura generala caci boxele de la acea combina sunt departe de a fi pretentioase.
Wattii curati (metaforic bineinteles) sunt aia pe care poate amplificatorul sa-i redea fara distorsiuni. Ca pana la urma asta ar trebui sa ne intereseze pe toti, sa ascultam muzica fara distorsiuni. Nu o sa vezi la amplificatoarele pentru bugetul tau THD-ul specificat la puterea maxima sau in game de frecvente. Dar vei gasi media la 1Khz, si o sa vezi ca e cu mult sub cei 10% ai amplificatorului de pe combina aia.
Ce sa mai. esti un maestru Doar ca sa stii. Tot ce mi-ai zis nu a fost in zadar. Am inteles tot si am si notat ca pe viitor sa stiu cum sa aleg un amplificator. Deci atata timp cat independenta boxelor corespunde cu cea a amplificatorului si se aude clar fara distorsiuni este totul ok iar puterea nu conteaza. Dar spuneai ca volumul nu conteaza. Adica daca un amplificator da 100w pe canal si las volumul la minim tot 100w da?
Si inca ceva. Care e diferenta dintre FTC output power si RMS output power. la specificatii sunt diferite... unu da 40 w pe canal. la rms da mai mult. depinde. Imi explici cum sta treaba cu ele? Rms stiu ca sunetu real muzical. FTC CE E?
In termeni simpli, RMS reprezinta media puterii, iar FTC reprezinta puterea mod continuu. Insa puterea FTC nu prea are relevanta pentru ca nu exista muzica redata in mod continuu la o anumita frecventa, respectiv la o anumita impedanta (poate doar track-uri de test). Asa ca puterea FTC nu prea are relevanta cand alegi un amplificator si trebuie sa te orientezi dupa puterea RMS (care cum spuneam mai sus reprezinta media).
Puterea este livrata in functie de cat rotesti potentiometrul. Dar cum mai toate potentiometrele-s logaritmice nu poti sti cata putere livreaza un amplificator sau altul la "o ora" a potentiometrului decat prin masuratori (care evident vor fi diferite de la un amp la altul).
P.S.: Ce-i aia independenta a boxelor? Capacitatea lor de a fi rebele?
Mersi mult M-ai lamurit cu tot.
anonim_4396 întreabă: