| George3313 a întrebat:

Am gasit placa asta de baza: https://www.pcgarage.ro/placi-de-baza/asrock/a320m-hdv-r 40/ si vreau sa stiu daca pot sa pun memoriile astea ram (vreau sa iau 2) pentru ca la placa de baza scrie ca suprta 2667 de mhz iar memoriile astea ram au 2666 mhz, deci o sa se potriveasca? https://www.pcgarage.ro/memorii/hyperx/fury-black-8gb-dd r4-2666mhz-cl16/

51 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

Bingo! Deci avem astea: https://www.pcgarage.ro/vizualizare-wishlist/4433098 dupa cum urmeaza -
1. Procesor pe stoc, aceeasi generatie, diferenta intre el si 3300 e infima ca si performanta.
2. Placa de baza aia misto in banii ei.
3. Carcasa mai scumpa cu 10 RON dar cu 2 ventilatoare incluse (ala din fata RGB, daca te incinta cu ceva).
4. Monitor cum trebuie, chit ca ceva mai scump, dar 144 Hz si 1 mersi timp de raspuns. Specificatii excelente pentru pretul lui.
5. Un singur modul de memorie de 8, poate merge sa faci un efort sa iei doua de-astea la fel.
6. Am sacrificat hdd-ul si am pus un SSD de 480 GB la un pret excelent. Ar trebui sa te descurci cu el. In cel mai rau caz o sa iei frumos si o sa pui un HDD in viitor cindva. La SSD avantajul e ca nu trebuie' sa iti faci griji in legatura cu fragmentarea, facutul de partitii, samd, poti sa arunci tot pe el la gramada si va merge mereu repede. Important e sa incerci sa ai tot timpul macar 20% din spatiul liber - nu intru in detalii aici.
7. Sursa de care discutam, excelent pret si produs.
8. Ultima, dar nu cea de pe urma, placa video - un 1650 cu DDR6 cinstit.
Mie imi arata 3006, 16 RON fara nici un discount. Cu ala de 3% scazi cit sa iei o bere si-o pizza ceva... :)

| George3313 explică (pentru GabiDumitrescu):

Https://www.pcgarage.ro/placi-de-baza/gigabyte/b450m-s2h/ pe placa asta de baza merg ramii pe care i ai pus? Ca nu scrie 3000 mhz si nici pe cea pe care ai pus o

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru George3313):

Daca nu scrie asta nu inseamna ca nu merg. 3000 ala e frecventa maxima. Poti sa ii rulezi si la 2400 fara probleme.

| NLS a răspuns:

2666 sau 2667 e de fapt aceeași frecventa, doar ca e notata diferit.

Deci merg.

Ce procesor vrei sa pui pe placa?

| George3313 explică (pentru NLS):

Ryzen 3 3300x cu placa video GTX 1650 Super

| NLS a răspuns (pentru George3313):

Eu as face un efort sa pun o placa de baza mai buna, cu chipset B450.

Suplimentar, indiferent ca iei A320 sau B450, exista (mici, dar exista) șanse sa nu poți instala procesorul pana nu faci update de BIOS folosind un procesor mai vechi din generatia a 2. (seria 2000 mai bine spus)

Ar trebui sa vorbești cu un reprezentant al magazinului.

Teoretic, orice placa B450 vine sau ar trebui sa vina cu ultimul update, care aduce suport pentru procesorul tău, practic, te poti trezi ca primești o revizie mai veche a plăcii, fără update ul necesar care aduce suportul procesorului 3300x.

Hmm,imi dai un link? De la o placa de baza buna dar totusi ieftina

Https://www.pcgarage.ro/......pset-b450/

Oricare de aici, însă eu as lua acel Gigabyte la 325.

Contactează suportul pcgarage și întreabă I cu ce versiune de BIOS vine placa.
Căci doar începând cu o anumita versiune de BIOS procesorul va merge instalat.

Daca nu are versiunea de BIOS necesara, ci una mai veche, ai nevoie sa împrumuți un procesor din generatia 2000, sau trebuie sa mergi la un service unde au un astfel de procesor sa ți actualizeze bios ul.
Sau pot face chiar pcgarage asta, contracost. (dar ei te pot fraieri, zicând ca nu are bios ul necesar, chiar dacă îl are de fapt, tu nu mai poți ști ulterior cum a venit placa initial)

Da, merge și aceea

Ok,mtumesc foarte mult! Ma mai poti ajuta cu o recomandare? Am cam bagat toti banii in procesor si placa video daca intelegi si vreau sa stiu daca e bine sa combin hdd cu ssd si la ce ma ajuta

Citeste mai cu atentie ce ti s-a raspuns la toate intrebarile. Deja ai citamai discutia despre HDD/SSD la cealalta intrebare. happy

Deci pana la urma, e foarte buna sursa aia de la nr 5? Pr care mi ai dat o

Daca vrei sa fii patriot musai, da. Pe de alta parte, pentru nici 30 RON in plus as lua-o pe asta fara sa ma gindesc nici 3 secunde: https://www.pcgarage.ro/surse/seasonic/s12iii-500-80-plus-bronze-500w/ Aia 2 ani de garantie in plus si numele Seasonic... plus protectii, certificari, alea alea. Ca la masini. Ori iei un Logan fully loaded si dai vreo 11.000 EUR, ori mai pui 2-3000 EUR si iei o japoneza. :)

Daca vrei sa renunti pentru 10 lei la 2 ani de garantie si sa primesti niste specificatii pe hirtie - teoretice - doar un pic superioare... go for it. Daca tot cobori la 3 ani garantie, mai bine iei asta cu certificare Gold - https://www.pcgarage.ro/surse/segotep/gp600g-500w/

E mai buna ca acel segate? Dula ce i an vazut reputatia l-am bagat direct in cos

| George3313 explică (pentru George3313):

Pardon,seasonic nu segate

Segotepul asta e peste Seasonicul respectiv. Nu ar fi de mirare ca electronica sa fie tot de la Seasonic - ca fabrica parti electronice folosite si de alti producatori Seasonic. Enermax mai erau miez, dar scumpe si cam greu de gasit.

Deci raman la seasonic?

Sau nu lasa, segotep

Mergi pe Segotep-ul asta. Are un pret foarte bun. Seasonic cand o sa ai bani de sursa cu certificare Platinum. Ti-am zis... eu probabil o sa o las mostenire pe a mea. happy

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Nu uita de forumul MyGarage. Pina apare 3300-le ala iar in stoc, ai timp... poate mai baga si ei vreo promotie misto pe la placi de baza/video pana atunci.

Crezi ca mai pot face ceva sa ies si eu la 3000 de lei? Presupun ca s ar rezolva cu niste reduceri ca unele preturi mi s au parut cam mari, nu foarte dar erau. O carcasa ieftina din pana chestii d astea

Nu ai vreun magazin/service prin oras? Eu am unii la care mai duc uneori chestii si mai lunile trecute chiar mai aruncau carcase din cand in cand. Daca nu vrei o carcasa cu pretentii cit de cit, o tabla amarita ar trebui sa fie maxim 50 RON... Uite carcasa ieftina si ok - https://www.pcgarage.ro/carcase/segotep/prime-g/

Da,este foarte buna, in total 3057 de lei, plus reduceri este bine, dar voucher ul acela nu se poate allica din cauza la discount urile astea de 5 lei, economiseam mai mult daca nu era asta

Stai asa... moment. Aplica asta si vezi cit iti mai reduce: 92WQ7UMX

Deci pana la urma nu a scazut nimic

Daca toate sunt la promotie nu iti da reducere, dar imi da mie aia 2% voucher. Ia si trage pe forum ca sa vezi aia 3%, ca aia sunt miezul.winking
In ce stare a ajuns wishlistul pana acum? Cu carcasa si ce mai era?

Stai ca il fac din nou, am renuntat la ssd, dc? Ca pana la urma am zis sa iau alta data, sa fac upgrade, ca ajungea pc u cu tot cu monitor 3157, deci uite https://www.pcgarage.ro/vizualizare-wishlist/4433018

Un PC fara SSD in 2020 e ca si cum i-ai lega un bolovan de picior unui atlet si l-ai pune sa fuga. O singura memorie pe AMD Ryzen, fara dual channel? Geez. Hai ca m-ai stirnit. Fac eu ceva in 3000 cu tot cu monitor si revin in vreo 10 minute.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

A, da, si noi tot povestim de ieri dar abia azi am observat o chestie. Iti dai seama ca Freesync e pentru placile video AMD si tu ai pus una NVIDIA, nu? big grin

Pe net am vazut ca merge

Merge, dar nu iti merge Freesyncu'. Adica o sa mearga normal. Ca si cum NU ar fi avut Freesync. Oricum, vezi ca am gasit un super-monitor si ti-am facut configuratie foarte ok in 3000 RON.winking

Iti multumesc mult! Dar sincer tot o sa fac cateva modificari, dar monitorul ala e genial, mersi mersi mersi, revin cand fac resutul de modificari

O sa fie calculatorul tau, nu al meu, deci esti liber sa modifici ce vrei. Mai discutam, si vedem unde ajungem. Ideea e ca daca nu cumperi in cateva zile, discounturile se schimba si mai discutam din nou dupa aia. happy
P.S. Pentru stocat chestii gen muzica poti folosi Mega.nz, de exemplu - 50 GB spatiu gratis.

O sa l iau peste 2 luni apropo, deci poate chiar o sa am si reduceri

Deci pc ul ala e mult prea bun, eu zic sa iau o placa de baza mai ieftina ca sa iau 3300x

Nu stiu ce sa zic de ssd totusi, nu ar merge sa fac combinatia 480 mi se pare putin

3300X va genera mai multa caldura si are acelasi cooler. NU VREI sa iei o placa de baza mai ieftina, crede-ma. Legat de SSD, 480 e suficient avand in vedere sporul considerabil de viteza. Poti juca direct online cu GeForce NOW o gramada de jocuri MARI.winking

Ptiu, si tu faci ca un milion de altii... pai discutam atunci cu MAXIM o saptamana inainte sa ti-l iei. Si Intel pregateste niste procesoare noi si interesante... se pot schimba multe pana atunci.

Deci care este diferenta dintre placa aia de baza mai ieftina si asta pe care ai dat o? Eu zic ca e acelasi lucru, si mai bine iau 3300x decat 3100

Sau hai ca m-am convins, las asa cum mi ai dat, dar voi lua 3300x si pe parcurs inca 8 gb ram si hdd. Poate chiar peste 2 luni sa se ieftineasca cat sa iau si ramii, mai vedem. Dar iti multumesc ca ti ai dedicat timp sa ma ajuti!

Daca apare 3300X pe stoc, sigur ca da, nu am de ce sa fiu contra. Mai discutam inainte sa cumperi. Folosesti codul ala de la mine si asa imi multumesti. Incerc si eu cu chiu cu vai sa adun de un voucher mai consistent ca ar trebui sa imi fac un upgrade cindva in curand si cam nasol cu bugetul. happy

O sa iti folosesc codul ca si asa o sa fie multe discount uri din alea.

Pina la codul meu nu uita de facut user MyGarage si postat ca sa ai si aia 3%.Nu e de ici-de colo, pana la urma.

Deci esti sigur ca o sa mearga placa de baza cu ramii aia, da? Dar din cate am vazut o ryzen merge la 2933

Daca ai DDRx la frecventa n MHz, va merge si la frecventele n-y MHz. Plus ca daca placa de baza suporta 3200 MHz, merge sa incerci si un overclock la memorii. Trebuie testat mai mult ca la un overclock de procesor ca sa fii sigur ca e stabil si nu o sa faca probleme, dar riscurile sunt minime si beneficiile notabile in unele scenarii.

E safe sa fac overclock la memorii? Poate un mic boost la procesor (ma refer la 3300x) de la 3.9 la 4.0 sau 4.1 asa mic, ca daca vreau mai mare iau cooler separat dar nu

Procesorul isi face boost dupa cum are el nevoie, in caz ca nu ai observat. La memorii e mult mai safe si implica mai putin consum/temperaturi marite. O sa vezi cum se misca si daca chiar ai nevoie de OC...

Pai 3000mhz e perfect, doar ziceam