Posibil ca problema sa fie RAM-ul sau OC-ul tau facut anapoda (pentru placa respectiva, nu contest ca pe placa ta veche ai facut bine ce ai facut, insa fiecare placa are preferintele ei cand vine vorba de voltaje).
Ai activat profilul XMP in BIOS?
Ai incercat sa setezi o latenta mai mare sau o frecventa mai mica a RAM-ului?
Si in al doilea rand:
voltajul procesorului nu se mareste respectiv micsoreaza "ruseste",
ci in trepte foarte mici, incepand cu domeniul in care observi ca e stabil.
Rulezi un test de stabilitate cu Prime95 de minim 3-4 ore (majoritatea recomanda mai mult, dar eu zic ca 3-4 ore e un sweetspot dupa care te poti ghida).
Si DACA e stabil, te opresti.
Un voltaj mai mare iti aduce un consum mai mare, nu are sens sa mergi mai sus decat e nevoie.
Fiecare are modalitățile sale de a face overclocking,si sincer nu am timp de chestii atât de minuțioase,cel putin nu acum,si am facut micile teste in graba stiind ca nu are ce sa afecteze din moment ce setarile incorecte din bios nu pot ramane asa si trebuie schimbate,dar îmi cunosc lucrurile suficient de bine încât să știu cât duc.
In fine, problema nu este despre overclocking-ul făcut anapoda cât e despre faptul ca, clr cmos-ul si alte metode nu accesează recovery-ul din bios, si dacă o fac nu am imagine nici pe placa integrata, nici dedicata pe nici unul din porturi ceea ce mi se pare cu totul bizar. Oricum in caz de overclocking nepotrivit nu are ce sa fi afectat fiindca temperatura nu ajunge niciodată mai mult de 50 grade full load astfel sa fie un overheat, si in al 2-lea rand si sursa si placa de baza au foarte multe protecții, deci e ceva controlat.
In asemenea situatie, mergi inapoi la "radacini" si testeaza componentele, bucata cu bucata!
1. Incearca sistemului cu o alta sursa.
2. Monteaza functional sistemul vechi si verifica componentele pe el
3. Daca toate componentele sunt functionale pe vechea placa de baza, atunci noua placa de baza are probleme. Verifica toate condensatoarele electrolitice de pe placa, daca careva nu este umflata, iar daca da, atunci schimba-l cu altul nou (mare atentie la polaritate si la lipire! ).
4. Daca nici una din cele de mai sus nu a adus rezultat, atunci schimba placa de baza noua, defecta.
Nu e sigur!
Am patit de mai multe ori ca sursa sa fie de vina, cu toate ca au pornit ventilatoarele, Led-urile.
Explicatia este ca, un mic decalaj de tensiune sau o ne-filtrare corecta poate duce la blocarea functionarii sistemului digital, dar semnalizarile si ventilatoarele inca pot functiona normal.
Ma îndoiesc de asta, sincer, sursa este un Segotep de 1250W, numai stiu sigur modelul, dar are destul de multe protecții inclusiv la supravoltaj din cate stiu, am încercat sa scot bateria din bios de mai multe ori si sa dau reset la bios complet dar fara rezultate.Problema este ca nu am semnal video după atâtea incercari pe nici unul din porturi fie placa dedicata sau integrata
Problemă rezolvata.Mulțumesc tuturor pentru răspunsuri.Am facut niste cercetari mai amănunțite și procesorul se pare că am reușit sa îl pun rezolv cu supravoltare.Noroc ca am altul de rezerva.
Rog și alti amatori/începători care vad postul să nu incerce să supravolteze procesorul...
Daca vreodata iti pica pe mana o sursa Seasonic, CoolerMaster, Antec, EVGA sau Corsair,... incearca si cu ea.
Nu trebuie sa aiba 1000W si protectii.
E vorba tocmai de plaja de voltaj pe care ar trebui sa o livreze, se realizeaza doar teoretic.
Segotep au un filtraj nu tocmai reusit, indiferent de model.
Nu ai specificat despre ce procesor a fost vorba,
la cat ai incercat sa-l ridici,
si care a fost voltajul maxim aplicat.
Dar orientandu-ma dupa placa de baza, daca a fost peste 1.40-1.41V, nu te mira ca l-ai facut friptura, indiferent cat de bine a fost racit.
De exemplu, eu mi-am ridicat 2600K la 4. 6GHz,
si voltajul stabil l-am gasit la 1. 375V.
Insa pe Z68 Gen3, nu pe Z77.
Trebuie sa tii cont ca fiecare procesor suporta un voltaj diferit, nu sunt TOATE la fel.
A fost vorba despre procesorul I5 2500 fara seria K, reusisem sa il fac sa ruleze la 41 ratie per nucleu si totul a mers foarte bine, chiar si cu, current line calibration si toate variabilele pe extreme, problema a fost doar voltajul, si din nefericire am ridicat voltajul enorm...circa 1.9V nu stiu ce a fost in capul meu, oricum, e cam printre primele placi de baza pe care am facut experimentul.Nu il mai repet.
In legatura cu sursele Segotep...nu stiu,am dat foarte putin pe ea, dar nu am avut vreun fel de problema, pana si unui prieten care se ocupa cu electrotehnica i s-a parut putin suspecta, dar in final stiam ca nu avea nimic, singura chestie era ca dadea 11.95 volti, si dadea mai mult pe 3 si 5 volti, dar acum totul e rezolvat si da normal voltajul, deci, chiar nu ma plang cu ea, e super
Pai cat ai setat base clock ul?
Multiplicatorul banuiesc ca a fost la 38.
Astfel de procesoare mai sus de 4. 0GHz (si asta cu greu, daca te intereseaza stabilitatea) nu le ridici nici cu slujbe, ca daca ar fi dus mai mult, ar fi avut K-ul in coada, si implicit un pret mai mare.
Lavinia_Cristina_ întreabă: