În primul rând, trebuie să facem diferența dintre 2 Mbps (Mega BIȚI pe secundă) și 2 MBps (Mega BYTES pe secundă).
2Mbps înseamnă 2048 : 8 MBps, adică 256 KBps (Kilo BYTES per secundă). Ai grijă că de obicei la site-urile de viteză de download de obicei e în BIȚI pe secundă (Mbps), iar la download viteza de obicei e exprimată în BYTES pe secundă (MBps), deci diferența poate fi de aici.
Dacă ai eliminat dubiul ăsta și ești în continuare sigur că ceva nu e în regulă, probabil s-ar putea să fie de la wireless, de la serverul de unde downloadezi tu lucruri sau pur și simplu de la adaptorul wireless de la telefon/laptop (deși asta e puțin probabil).
Poti sa pui intrebarea de 30 de ori, matematica tot cum ti-am raspuns in in intrebarea precedenta functioneaza.
Viteza de descărcare poate fi până la 8 ori mai mică decât cea de pe contract, deoarece se compresează megabiții și megabytes-urile, cum ți-au explicat alte milioane de useri!
Dacă prietenii tăi descarcă cu 8 Mbps înseamnă că au contract de 64 MBps (sau mai mult)!
Poate nu ai ales host-ul bun la speedtest. Nu te increde in ele, mie uneori imi spune ca am 100mbps, iar alte ori zice ca am 80mbps. In realitate, descarc cu 10MB/secunda.
Pai da prietene, ia fa impartirea normala 100/8 =12.5 MB/s, iar 80 Mbps/8= 10MB/s, nu compara bit cu byte!
Ce spun eu si ce intelegi tu. Eu ii spuneam omului ca site-urile de viteza au erori. Eu spun ca uneori imi da 100, alteori 80 de unitati, iar tu imi imparti acele unitati la 8. Bravo.
Pai da mai user, acolo este viteza exprimata in Mbps nu MB/s, ce nu ai inteles nici acum, vitezele de pe beta.speedtest.net si speedtest.net se imparte intotdeauna la 8.
Factorul de multiplicare dintre Mbps şi MB/s este de 8, astfel încât la o viteză de 150 de Mbps echivalentul downloadului este de 18, 75 MB/s, iar la 100 de Mbps este de 12, 50 MB/s.
Acum ai inteles care este treaba? Si ceea ce am vrut eu sa-ti explic.
Si nu, site-urile de viteza nu au erori, conteaza serverul pe care il alegi pentru a face aceasta testare de viteza, distanta de la tine la server, cat de bune sunt serverele pe care faci tu viteza, ce tip de internet au si serverele de acolo/data centerul acela, sunt multi factori care diminua uneori viteza.
Am inteles inainte ce ai vrut tu sa spui. Eu spuneam de faptul ca uneori imi da o anumita viteza, iar alteori alta viteza. Stiu diferenta dintre bit si byte. Totusi, cum explici faptul ca in contract am 100mbps, iar in realitate descarc cu 10MB/s?
In contractul de internet, vezi ca undeva cu scris mic, este stipulat asa: viteza este negarantata. Daca vrei viteza minima garantata este doar pentru firma, si in niciun caz nu o sa vezi ever 100 Mbps viteza garantata. Am lucrat, am incheiat suficiente contracte ca sa stiu ce poate oferi o firma de internet medie spre mare.
Iar la tine 10MB/s, mi se pare extrem de normal, cat vrei, 12 in cap, poate sa fie reteaua chiar 100% libera, sa ai seederi cu duiumul si multe altele.
Cine are 10MB/s este super ok, la 100 Mbps negarantat, iar restul intelegi singur, am vazut contracte cu 1000Mbps de la RCS-RDS, si pot spune ca daca au routere bune si echipamente bune, prindeau 989 Mbps download.