O sursa mai puternica. Asa am patit si eu cand aveam o sursa mai veche. Mi-am luat una de 600 certificata bronze 80+. De atunci nu mai am probleme. https://www.emag.ro/......DG3YK8BBM/
Pai de 600 e și a mea
Contează și ce sursa ai (brandul, OEMul, componentele folosite la fabricarea ei (condensatorii) si întregul etaj de alimentare ), nu doar watii.
Daca livrează voltaje instabile pe linia de 5V, apar probleme cu perifericele, uneori, rar, si cu procesorul (acesta se alimenteaza cu precădere din railul de 12V).
Eu prima data as incerca cu un alt HDD functional, iar daca problema persista, 95% e sursa.
Intre timp, incearca si un reinstall de windows, sau macar sa faci update, poate e chestie de driver.
Ps: actualizează firmware-ul HDD ului.
O fi 600 dar depinde daca este o pocnitoare sau nu. 600 scrie pe ea si poate da in fapt 200-300. Daca este certificata Bronze 80+ ea da minim 480. Aia inseamna certificare Bronze. Cele pe care scrie doar 600 pot fi foarte proaste.
"acum 5 ore | bos5000 explică (pentru Salontanul):
Pai de 600 e și a mea"
daca ai dat pe ea sub 100 de lei si mai veche de un an (DVD writer... cred ca e veche de 10 ani) atunci NU, NU MAI E 600, a fost 600, acum nu mai e DE MULT
sursele se duc in timp daca nu scrie pe ea macar "bronze 80%" si, si alea mai devreme sau mai tarziu
deci, da, sursa e de vina
De cand face asa?
Poti asocia acest comportament cu o schimbare in sistem de natura SOFTWARE (instalat alt Windows, ca tot spuneai ca ai trecut pe 11; sau instalat vreun program)
sau HARDWARE (schimbarea sursei de exemplu)?
Sursa este in continuare suspecta, indiferent de brand.
Atat nJoy cat si Segotep-ul recomandat de Salontanul sunt niste "bombe cu ceas" care pot produce surprize ORICAND in sistem.
Exista si astfel de modele care functioneaza ok, dar rata de rebuturi si produse problematice e cel putin de 4 ori mai mare decat la brandurile sigure (Seasonic, Corsair, Cooler Master, Antec, Phanteks, BeQuiet, EVGA, Silverstone, Sirtec, Cougar, Asus, NZXT, MSI, Fractal Design).
Pana si Thermaltake (cele ieftine, caci cele scumpe sunt foarte sigure), Chieftec, Redragon, Gamdias, SilentiumPC, sunt ceva mai sigure decat ce ai tu.
Cum spuneam, testeaza HDD-ul, inlocuindu-l cu altul (eventual imprumutat, sau ducandu-l la un service).
Inainte de asta, ce poti face tu usor, e sa (in ordinea aceasta):
1) faci ultimele update-uri din Settings...
2) intri pe site-ul producatorului HDD-ului si sa cauti pagina modelului tau.
Acolo vei gasi cu siguranta pagina de suport, unde gasesti actualizari de Firmware.
O descarci pe cea corespunzatoare sistemului tau de operare, si o instalezi.
3) reinstalezi Windowsul (folosind metoda clasica, [cu stick bootabil creat cu Rufus sau direct din MediaCreationTool], nu prin Reset this PC)
CyberDune28 întreabă: