anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

care este salariul unui tehnician electronist fara facultate? dar cu facultate? in Germania cam cat ar fi salariul? rog seriozitate! dau funda!

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| Mayar a răspuns:

In Romania ar fi undeva aproape de minimul pe economie fara facultate. Cu facultate evident ca va fi de la 20+.
In Franta de exemplu, dau acest exemplu pentru ca am cautat pentru o cunostinta sa ii spun asa informativ - fara facultate primeau bani echivalentul a 60 de milioane de lei la noi, ma rog 6.000 ron... iar cu facultate primeau si mai mult, iti dai seama.
In Germania din pacate nu stiu, dar cred ca tot o suma mai mult decat satisfacatoare.
Mai ales ca duca ce termini o asemnea facultate, poti foarte usor sa mergi ca intern/ucenic la o companie ce are de-a face cu electronica, fiindca tu la electrotehnica vei invata destul de multisoare lucruri despre elemente folosite in electronica. Iar un electronist este cama la fel de cautat ca si un IT-ist. Asa ca e foarte bine ca esti pasionat de asemenea lucruri care si valoreaza mult.
Daca ai posibilitatea, te sfatuiesc sa faci si facultatea de electrotehnica. Acolo vei studia, printre alte materii, un semestru - si ceva programare, dar va va lua de la zero. Se asemenea, in alt semestru veti studia si ceva de programare a unor placi de procesor/microprocesor. Veti studia in C++ sau in C in primul an un semestru lucruri de baza, iar cele cu microprocesor sau microcontroler in anul 3. Desigur ca veti studia si ceea ce tine de electrotehnica, notiuni teoretice dar si lucruri practice. Veti avea tot felul de laboratoare, experimente cu circuite, de exemplu cu condensator, bobina si rezistenta. Ce tensiune si intensitate vei avea cand schimbi parametrii acelor elemente, dar cum spuneam, asta este doar o parte.
Te vei descurca, pentru ca admiterea e pe baza de dosar si asta inseamna ca nu e o concurenta foarte mare, desi ma mir de ce nu este. in fine. Si atunci profesorii de regula nu va pica in prostie, ci incearca sa va ajute sa treceti cat mai multi. Daca cumva cursurile nu sunt bine scrise de catre profii de la facultatea ta, poti oricand cauta pe internet de la alte politehnici - Iasi, cluj sau Timisoara.
Deci, ai sanse sa intri la fara plata. Au fost destu lde multe cazuri in care nu s-au umplut chiar toate locurile de la fara plata. Deci daca poti din punct de vedere al asezarii sa mergi la o facultate de electrotehnica, nu ezita, pentru ca tu pierzi.

| anonim_4396 explică (pentru Mayar):

Multumesc mult pentru raspunsul tau! M-a ajutat mult, sunt foarte pasionat de aceasta meserie si am promis ca ma tin de ea! Am posibilitatea sa merg la faculteatea din Iasi, eu fiind in orasul botosani, desii nu cred ca salariul in Romania este de 20 de mil, domnul prof a zis ca e minim 35ai fundita de la mine! big grin

| Mayar a răspuns (pentru anonim_4396):

Ma bucur ca te-am putut ajuta. Da, salarul este destul de bunicel si in acest domeniu vei aveao ricum posibilitatea sa mergi in alte tari pentru ca companiiile mari care se ocupa cu acest domeniu au filiale in sua, Germania, poate si tarile de jos, prin japonia sau china mai au multi, etc. Si daca vrei sa mergi acolo, cred ca o sa le para bine, pentru ca multi au aflat ca in Romania studentii in asemenea domenii stiu multe. In facultatile din vestul europei + sua se studiaza mult mai putin. De aceea si tu vei fi cautat.
Repet, de la electrotehnica poti foarte usor sa te indrepti si inspre electronica. Poate vei avea un job care are de-a face cu ambele, cine stie?
Foarte bine bine ca stii ce vrei. Stiu ca politehnica de la Iasi e foarte buna. Eu mai mult de acolo mi-am luat materiale din timpul facultatii ca sa le studiez pentru ca erau foarte bine organizate si explicatiile erau complete si clare. Asa ca o sa fie bine de tine acolo. Acuma, cu locul, cred ca poti aplica la camin, daca ai o medie buna poate reusesti la 2 in camera sau camin din ala ce nu are baia la capatul holului pentru intregul etaj si eventual sa vezi ce cunoscuti ai sa faci grupare cu ei atunci prin septembrie sau cand e faza cu caminul.
Deci, daca poti, du-te, pentru ca politehnicile din orasele consacrate sunt vestite si in afara tarii si asta e un avantaj pentru tine. Mult spor sa ai!winking

| MihaelaDart a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu vreau sa-ti spulber visele, pana sa ajungi sa lucrezi in meseria pe care ti-ai ales-o, trebuie sa stii ca in Germania trebuie ca studiile tale de la facultate sa fie recunoscute. Unele facultati sunt recunoscute, altele nu si trebuie sa faci un Ausbildung (adica cursuri de specializare in domeniul vrut). Pana una, trebuie sa cunosti limba germana la perfectie, fara ea, nu-ti pune bazele ca cu engleza ii vei face paf pe nemti. Nemtii cand te vor stii ca nu mai esti un simplu turist, nu-ti vor mai vrea sa vorbeasca cu tine engleza deloc, ci numai in limba lor.
Cu sau fara facultate (doar cu acel ausbildung), salariul incepe de la 1600-2000 euro depinde de institutie si oras, apoi in timp creste ajungandu-se pana la 2500-3000 euro.

9 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

Du te in Germania si intreabă, dar ca sa profesezi meseria de electronist trebuie sa stii limba germană la perfectie, in ce limbă o sa vorbesti cu nemții? Schemele electronice ale aparatelor cum le intelegi fara sa stii libma germană, deci orice ai incerca sa faci in alta țară daca nu stii limba acelei țări esti mort, pe tine te intereseaza numai salariul? Dar ca sa ajungi sa i ei un salariu in Germania trebuie sa fi bazat nu agiamiu.

| Mayar a răspuns (pentru CristiDinBucuresti):

In companii din asemenea domenii, indiferent in ce tari sunt, limba vorbita e engleza, limba universala. Si spun asta din proprie experienta cu companii din Germania. Am avut ocazia sa discut cu reprezentatul unei companii ce doar in Germania exista, am discutat in engleza. Si i-am zis ca nu stiu limba germana. Acesta a zambit si mi-a spus ca desi sunt in GErmania, mai tot timpul vorbesc in engleza, pentru ca acolo conteaza calitatea, nu de unde provine persoana.

| untu a răspuns:

Nimeni nu stie cat este salariul decât la angajare,la semnarea unui contract de munca,dar salariul poate fi diferentiat de calitatea prestatiilor de munca,in functie de calificare/necalificare,cu facultate/fără facultate, orele de munca conform contractului de munca semnat, orele suplimentare, sporuri, etc...

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Foarte tari raspunsuri baieti, multumesc mult! sunt d-abia in clasa a 10 a dar nu o sa imi piara pasiunea nici-o data! big grin

| GeorgeBerbec a răspuns:

Unchemiu are doar 1 an facultate si i-a pe luna 30 milioane. Si + spaga pe care o i-a cand se duce (inca vreo 15-20 milioane). Si pleaca destul de des in delegatii unde are mancarea asigurata de firma.

| sikmariusik a răspuns:

Sunt Tehnician la Inmed Germania repar electronica de RMN-uri... Salariul este de 2800 euro brut. Insa statul te impoziteaza foarte mult, raman cam cu 1800. Plus conditie obligatorie trebuie sa vorbeste germana...