Sa-ti spun cativa pasi la instalare router wirelles:
Incepem instalarea fizica a routerului wireless. Punem in priza transformatorul, alimentam routerul wireless, se introduce un capat al cablului de retea intr-un port LAN din cele 4 disponibile iar celalalt capat se introduce in calculatorul desktop pe care il aveti deja acasa sau chiar in placa de retea a laptopului daca faceti instalarea doar pentru laptop.
La calculatorul pe care l-ati conectat la router intrati in Control Panel > Network Connections> LAN Network> TCP/IP v4 si va scrieti pe o hartiuta setarile pe care le aveti deja pentru a le putea transfera ulterior pe routerul wireless.
Si avem astfel, in ordinea numerelor de pe tricou, IP, Netmask, Gateway, DNS 1 si DNS 2.
Dupa ce ne-am asigurat ca avem scrise aceste date putem trece la noile setari.
Se introduc urmatoarele date:
IP: 192. 168. 0. 100
Netmask: 255. 255. 255. 0
Gateway: 192. 168. 0. 1
DNS 1 - ramane neschimbat
DNS 2 - ramane neschimbat.NOTA(aici datele tale difera ...in functie de retea)
OK, Close si dupa cateva secunde ar trebui sa dispara fereastra cu setarile de retea si sa avem noile setari pe calculatorul pe care lucram.
Deschidem un browser, de preferinta Firefox :P, si la adresa scriem http://192. 168. 0. 1 apoi Enter.
Vom fi solocitati sa introducem utilizatorul si parola care default sunt "admin" si "" adica nimic. Cu alte cuvinte scrieti "admin" la user si dati OK. Acum ati ajuns in fereastra de administrare a routerului vostru wireless iar de aici posibilitatile de configurare sunt imense.
Intai de toate setam partea wireless.
Dam un nume Access Point-ului nostru in cazul de fata AP_costel, alegem un canal pe care access point-ul va emite (personal de obicei aleg canalul 9 sau 10 pentru ca se afla undeva la mijlocul distantei intre 6 care este default si marea majoritate a persoanelor il folosesc ceea ce in zonele aglomerate din punct de vedere radio poate duce la interferente si capatul final al scalei care este reprezentat de canalul 12.
Apoi alegem o modalitate de criptare WEP/WPA/etc - am ales WEP pentru ca nu am nevoie de un nivel de securitate foarte ridicat in cazul legaturilor home user insa am nevoie de un nivel ridicat de compatibilitate cu tot felul de echipamente de la laptop pana la PDA, smartphone
Alegem shared key la tipul de autentificare, criptare pe 128 de biti si o parola in format ASCII pentru ca e mai usor de tinut minte.
La setarile pe care le-am facut pana acum parola trebuie sa fie exact de 13 caractere. si altele asemenea.
Dupa ce am terminat toate setarile wireless pe care va recomand sa le scrieti pe o bucata de hartie si sa le aveti la indemana oricand, puteti apasa Apply pentru inregistrarea acestora in memoria routerului wireless.
Pentru o mai usoara folosinta a retelei casnice vom folosi si sistemul DHCP ce va furniza automat adresa IP si celelalte informatii necesare conectarii la internet.
Pentru securitatea routerului nostru este indicat sa schimbati cat mai repede parola userului admin in ceva cat de cat complex dar usor de amintit. Ca o nota generala eu folosesc parole compuse din consoanele unor nume uzuale amestecate cu date importante pentru mine si familia mea astfel incat sa mi le pot aminti cu usurinta. Asta in cazul in care setez parola pentru folosinta mea insa in cazul in care setati parola pentru folosinta altor persoane este bine sa o scrieti pe o hartie pe care sa le o inmanati cat mai sobru cu putinta.
Dupa ce am schimbat si parola de admin nu ne mai ramane decat sa facem setarile pentru reteaua externa WAN.
Introducem exact setarile ce erau initial pe calculatorul conectat la internet sau daca nu le aveti ele se regasesc pe contractul pe care l-ati facut cu ISP-ul.
NOTA (datele difera in functie de retea si wireles) de aceea ti-am cerut nume retea! by!
De unde aflu dns1 dns2
Din meniu
Pai a-r trebui sa spui si de unde ai netul? ca unele firme de net au IP fix si trebuiesc facute alte setari!
Uite aici un video. nu o sa intelegi ce spune dar da'i pe full sa vezi cum face http://www.youtube.com/watch?v=5T904ZggqFA funda:o
3