Poti folosi fara probleme RAM cu frecventa mai mica decat cea suportata by default de procesor.
Doar ca in general lumea doreste sa puna frecvente mai mari, nu mai mici.
Si se poate si asta, in anumite limite, dictate de placa de baza.
Acolo unde scrie OC in dreptul unei frecvente in specificatiile tehnice de pe pagina placii de baza, inseamna ca trebuie sa activezi profilul XMP** din BIOS, ca procesorul sa iti recunoasca RAM-ul cu frecventa mai mare decat ce "stie" el standard.
Iar atunci cand folosesti RAM cu frecventa mai mica decat frecventa standard, nu trebuie activat nimic in BIOS.
** XMP se numeste exclusiv la Intel.
La AMD se poate numi XMP, DOCP, EOCP sau EXPO, in functie de generatie si in functie de placa de baza.
Ca sa ai totusi performante bune, ar fi indicat sa folosesti perechi de 2 placi cu specificatii identice (frecventa, latenta(CL), voltaj, si aceeasi capacitate (GB)).
Si ar trebui montate in sloturile 2 si 4 fata de procesor, daca ai 4 sloturi (sau cauta pentru siguranta in manualul placii de baza, desi in 99% dintre cazuri, asta e ordinea recomandata de toti producatorii).
Treaba e ca pe viitor planui un upgrade, placa de baza + procesor, si as vrea sa tin placutele ram pe care le am acum pentru ca nu simt nevoia unui upgrade al lor
Am inteles.
Totusi, daca RAM-ul are frecventa prea mica, trage procesorul in jos. E o componenta vitala si el in ecutia bottleneck.
(bottleneck-ul poate aparea de la 3 componente, nu doar de la procesor si video, cum stie majoritatea, si RAM-ul intra aici. Ba chiar si SSD-ul, DACA NU IL AI, si rulezi Windowsul de pe un HDD in 2025).
1) Ce procesor ai acum, si ce planuiesti sa cumperi?
2) RAM-ul e foarte ieftin momentan.
dar daca o sa ramai la DDR4, probabil ca te vei descurca si cu 3200, daca nu faci nimic mai special cu PC-ul.
Eu am de 4000, si latenta mica (CL16), dar recomandarea mea pentru aproape orice task/scenariu de folosire, e 3600MHz si CL16.