| CosminGK a întrebat:

Imi puteti recomanda un cooler pe aer sau pe apa, sa fie ok pe un I5 9600k? Si sa se potriveasca intr-o carcasa Aerocool Cyclon RGB. multumesc.

Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

BUGET maxim?
Procesorul ala il poti raci si cu 200 RON si cu 1000 sau mai mult.

Scythe Mugen 5 sau Ninja 5 ar incapea la limita. (155mm cooler, 155 mm distanta disponibila la carcasa)

Dar eu as lua pe apa daca as avea buget:

Corsair H100i v2
Corsair H100x
Corsair H100i RGB PLATINUM

Cooler Master MasterLiquid ML240L RGB
Cooler Master MasterLiquid ML240R RGB
Cooler Master MasterLiquid 240

NZXT Kraken X53
NZXT Kraken X52 Rev 2

| CosminGK explică (pentru NLS):

Din cele pe apa se potriveste ceva? buget 400 de lei

Am observat ca si Noctua NH-U12s

| NLS a răspuns (pentru CosminGK):

PE apa ar fi
Cooler CPU Cooler Master MasterLiquid ML240L RGB (PcGarage)

Cooler Master MasterLiquid ML240L RGB (eMAG)
sau
Cooler Master MasterLiquid 240 (nu stiu unde l-ai putea gasi, la PCGarage nu e pe stoc, la eMAG nu exista)

Doar ca
1. observi ca au si comentarii negative (pompa defecta din fabrica, RGB nefunctional si nu se primeste in garantie pentru RGB...)

Inca ceva despre cooler pe apa.
Carcasa ta nu are mesh (sita, grilaj) in fata, asa ca nu prea ai cum sa montezi in fata radiatorul, toata caldura va ramane in carcasa, si te vei trezi cu procesor de 90 grade.
Deasupra ai putea pune doar un radiator de 120mm*, insa pe site se specifica ca doar in fata accepta radiator, nu si sus.

*Sus se zice pe site ca suporta 2 ventilatoare, insa am vazut carcasa in realitate (YouTube) si dupa parearea mea sita aceea de deasupra nu poate adaposti 2 ventilatoare de 120mm, deci e greseala pe site-ul oficial. (sau marketing fals in mod intentionat)

2. un cooler pe aer are doar ventilatoare, nu exista pompa, asa ca zgomotul e mai mic.
Am o pompa custom (D5) de la EKWB in casa, daca o las la jumatate din putere nu o aud, insa daca o dau la maxim pentru temperaturi mici, e curat tractor.

Eu as pune un Scythe, daca il instalezi cu atentie (pasta termica de calitate: Noctua, Arctic MX-4,...) temperaturile vor fi in limite normale.

Noctua nu incape nici acela, are 158mm, si carcasa ta permite MAXIM 155mm.

Si crede-ma ca sunt masurati la sange. 3mm in plus nu prea ai unde baga (decat daca muti putin ventilatoarele in jos, dar atunci va bate in placile de RAM), plus ca trebuie sa ramana macar 2-3mm liber intre cooler si geam, altfel va vibra incontinuu carcasa.

Ideal ar fi sa iei un cooler de maxim 152-153mm daca vrei sa nu ai probleme.

Daca esti maestru la improvizat poate ai reusi sa bagi si Noctua NH-U12s in carcasa aia, insa cu un anumit pret (decupaj in capacul lateral, sau facut la comanda un capac metalic cu putina "burta").

De exemplu eu a trebuit sa decupez din scutul carcasei fratelui meu (Phanteks Evolv X) un semicerc ca sa pot instala pompa.

Iti multumesc mult de tot. Cred ca cel mai bine caut o alta carcasa care accepta mai multe coolere precum cele pe apa. Multumesc inca o data

Carcasa ar fi și asta perfecta pentru apa, dacă ar avea sita în fata.
Sau dacă sus ar avea loc pentru
radiator dublu de 240mm.
Pe site ul oficial zic ca doar în fata suporta radiator, nu și sus, asta probabil din cauza grosimii (un ventilator e gros de 25mm, dar dacă mai pui și un radiator se mai adaugă minim 28 sau 40, sau chiar mai mult.
Cele de pe AIO totuși mi se pare ca au 28 in general.
Ma uit mai exact la carcase peste o ora când am pauza de la munca. )

Daca te hotărăști pentru aer, la fel. E bine sa aibă sită in fata+ filtru de praf la ea, plus filtru sub sursa, și spațiul interior pentru cooler sa fie cu 1-2mm mai mare decât înălțimea coolerului.

Multumesc mult de tot pentru staf.

Https://www.coolermaster.com/catalog/cases/mini-tower/masterbox-q300l/

in asta ar incapea orice AIO cu radiator de 240mm (2x120mm) in fata.
Mai are loc pentru 2 ventilatoare de 120mm sus,
unul in spate,
plus unul jos, la nevoie.
Si toate astea intr-un format compact... accepta placi de baza DOAR microATX (Dar nu vad rostul sa iti faci un sistem urias ca un tanc in ziua de azi). E compacta dar are racire extrem de buna, datorita acelor gauri si filtre magnetice in fata, sus, jos...

Nu cred ca exista ceva pe piata cu racire mai buna, si e destul de modulara.
Plus ca nu am vazut carcase proaste de la brandul asta ().

Cooler pe aer, suporta 159mm,
( si Noctua D14 are 160 respectiv D15 are 165mm).
INSA acel Noctua U12s amintit de tine ar incapea la fix, are 158mm.

Am o carcasa Aerocool in casa (XPredator X3, fosta carcasa a fratelui meu, tabla extrem de subtire, plastice care "zangane") si am si fosta mea carcasa ce zace in pod, un Cooler Master 690 II Advanced Window. E infinit mai bine construita decat acel Aerocool din toate punctele de vedere. Am schimbat-o dintr-o prostie, cea pe care o folosesc acum e mai slaba (e poate putin mai silentioasa, dar raceste mai prost).

Din pacate pretul cerut de eMAG e nesimtit, iar pe PCGarage nu e pe stoc.

La un pret de 220 RON daca ai gasi-o undeva, merita fiecare leu.

7 răspunsuri: