Care este legatura intre faptul ca sursa este in comutatie si faptul ca "bazaitul" care se aude este cauzat de efectul de histerezis al transformatorului?
Acum, ca sa fie clar pentru toata lumea: orice transformator electric prezinta fenomenul de histerezis, adica defazarea campul magnetic al miezului transformatorului, fata de campul magnetic al infasurarii. Consecintele efectului de histeris sunt pierderile de energie, care se manifesta prin doua fenomene: incalzirea miezului transformatorului si generarea de vibratii in miez. Vibratiile sunt cele percepute ca "bazait".
Legătura este frecvența acelui sunet. La o sursă clasică (transformator pe miez feromagnetic la frecvența rețelei = 50 Hz), se aude ca un bârâit (brum). La astea în comutație, frecvența este undeva pe la 10 kHz sau mai mult. Rezultă un sunet cam ca un sfârâit, așa cum l-a descris cel care a pus întrebarea.
Nu ai inteles intrebarea! Tu ai afirmat ca bazaitul este normal, pentru ca este o sursa in comutatie, ceea ce este fals. Bazaitul este cauzat de histerezis. Nu conteaza ce tip de sursa este, daca are un transformator, bazaie. Pe ce frecventa, cat de tare etc. sunt chestiuni neimportante. Important este faptul ca orice transformator prezinta histerezis. Asta este cauza, nu tipul constructiv al sursei.