Cand vrei sa asamblezi un PC, se incepe cu procesorul de obicei:
il alegi, sa zicem ca iti e suficient un 3600X.
https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-5-3600x
Te uiti ce socket are ---> AM4
Te uiti ce frecventa de RAM e recomandata : System Memory
Specification: 3200MHz (merge perfect si de 3000MHz, dar daca ai buget decent, e recomandat sa nu pui de 2400MHz ).
System Memory Type: DDR4
Memory Channels: 2
https://www.youtube.com/watch?v=S0WZNwb_6XU
Alegi placa de baza in functie de:
+++dotari (generatii de conectori (USB 3.2, PCI-E 4.0, etc), numar de faze (racirea VRM-ului), etc)
+++conectica (numar de conectori pe placa si pe panoul din spate)
+++socket! (AM4, vezi mai sus la procesor)
+++chipset (exista chipseturi entry level ce iti ofera putine dotari, si fara posibilitate de OC (A320 la AMD), chipseturi de mijloc (B450), sau chipseturi premium... X470, X570 ).
+++formatul dorit (XL-ATX, E-ATX, ATX, microATX, miniITX). (de preferat ATX sau microATX, dimensiunile le gasesti pe net.)
Alegerea RAM-ului
Trebuie sa fie DDR4, si e recomandat sa iei 2 sau 4 placi, altfel nu va lucra in Dual-Channel, si pierzi cam 30-35% din performanta lui (din latimea de banda mai exact. In modul single, RAM-ul foloseste un canal de 64 biti pentru transmiterea datelor, in modul Dual, foloseste 2 astfel de canale. E ca si cum ai avea un drum cu o singura banda pe sens, si un drum cu 2 benzi pe sens. Ai mai mult loc sa te desfasori.).
Placa video:
In specificatiile placii de baza vei vedea un conector PCI-E
De obicei generatia a 4-a la placile recente (chipsetul X570)
(dar exista deocamdata un numar redus de placi video pentru PCI-E v4.0, doar seriile 5500XT, 5600XT si 5700XT de la AMD. In rest toate celelalte folosesc inca PCI-E 3.0).
Cand pui o placa video PCI-E 3.0 intr-o placa de baza cu conector 4.0 nu se intampla nimic ciudat.
Daca pui o placa video PCI-E 4.0 (deci 5500XT-5700XT deocamdata) pe o placa de baza putin mai veche cu conector PCI-E 3.0, nu va lucra la capacitate maxima, ci va fi limitata de latimea de banda a conectorului din generatia a 3-a.
SURSA:
daca nu ai antrenament, e bine sa folosesti acest calculator. Adaugi acolo TOATE componentele, alegi 100% TDP, simulezi putin OC la procesor, (sau mai mult, daca ai de gand sa faci), setezi un procent pentru boost la placa video (iti pot explica separat chestiile astea, ce inseamna si de ce e bine sa tii cont de ele in alegrea sursei.)
https://outervision.com/power-supply-calculator
Iti ofera atat puterea cat si amperajul pe linia de 12V, important pentru ca din acel rail de 12V se alimenteaza placa video, care e cel mai mare consumator de putere din Pc, dupa procesor.
Si bineinteles, procesorul tot railul de 12V il foloseste.
Ce trebuie tinut cont la sursa in afara de putere si amperaj:
+++sa nu cumperi decat branduri serioase DACA vrei sa te tina, si sa nu intampini probleme (de la erori, freeze, restart, pana la bubuit si luat cu ea pe "lumea surselor drepte" si placa de baza...).
Deluxe, Inter-Tech, Rasurbo, Rhombutech, LC-Power, Raidmax, Aerocool, si multe altele nu au ce cauta intr-un sistem cu un asemenea procesor si cu o placa video peste medie.
+++sa aiba suficienti conectori PCI-E pentru placa video (sau placile video pentru cazul cand vrei sa pui 2 placi video in SLI) (exista placi video ce necesita, 1x 6 pini, 1x 8 pini, 1x 6 pini + 1x 8 pini, 2x 6 pini, sau 2x 8 pini)
CARCASA
se alege in functie de formatul placii de baza (ATX, microATX, etx)
Poti alege o carcasa ATX pentru o placa de baza microATX dar va ramanea mai mult loc go in interior, nu prea are sens - insa la nevoie e posibil, caci va fi doar ceva mai greu sistemul. Mai rau e invers, sa ai o placa ATX si sa cumperi carcasa microATX, caz in care trebuie sa trimiti carcasa inapoi si sa iei alta in format ATX.
Daca ai un cooler aftermarket pe aer, trebuie sa tii cont de inaltimea coolerului.
(inaltimea coolerului o gasesti pe site-ul producatorului coolerului, iar distanta maxima suportata de carcasa in descrierea carcasei, pe site-ul producatorului. Nu e bine sa te iei exclusiv dupa ce vezi pe site-urile magazinelor, uneori se intampla greseli...sau...minciuni. )
Tot in specificatiile carcasei gasesti ce lungime maxima a placii video poate adaposti.
Daca doresti un cooler AIO (pe apa), cauti pe site-ul producatorului carcasei locurile unde se pot monta (fata, sus, lateral, spate.) si ce configuratie accepta in fiecare loc
(120mm (1 singur ventilator de 120mm),
240mm (adica radiatorul va avea 2 ventilatoare de 120mm)
360mm (3 ventilatoare de 120mm),
140mm (1 ventilator de 140),
280 (2 ventilatoare de 140)
etc )
Desigur ca la carcasele mai ieftine nu o sa gasesti aceste informatii, ele fiind destinate cu precadere coolerelor stock cu care de obicei vin procesoarele, sau sunt gandite pentru coolere mici pe aer.
SSD:
Daca doresti cu interfata SATA, se conecteaza la alimentarea si panglica de date la fel ca un HDD.
Trebuie sa tii cont doar de producator si vitezele declarate (care nu sunt oricum adevarate la nici un producator, asa ca cel mai indicat e sa te uiti la review-uri ).
Daca doresti cu interfata M.2:
acestea se conecteaza direct pe placa de baza, daca aceasta are conector pentru M.2
****Daca pe placa de baza se specifica si NVMe langa termenul M.2, poti pune un SSD foarte rapid (M.2 cu NVMe ating viteze de pana la 2500MB/s la scriere, si 3200-3500 la citire).
Cand nu te pricepi, cel mai bine e sa apelezi la un service /specialist.
Ii spui ce doresti, pentru ce vrei sa-l folosesti si cati bani ai disponibili.
In functie de aceste criterii, un cunoscator iti poate face cateva variante de oferte si tu-ti alegi ce-ti place.
Cu toate ca, o consultatie de specialitate costa un pic, totusi este mult mai buna metoda decat sa mergi "dupa ureche" si sa iasa un PC de ratat.
Acesta este valabil la orice: PC, masina, casa etc.
Cine-i zgarcit la specialist, plateste scump consecintele!
"cum sa imi dau seama daca componentele sunt compatibile"
dacă n-ai exercițiul ăsta, recomand să-ți iei de aici, ai de unde:
https://www.emag.ro/desktop-pc/c
Alea Serioux sunt bune ca nu platesti si brandul si da informatii mai multe. Eu de fiecare data cand m-am grabit si n-am avut timp sa cercetez am ales Serioux. Nu m-am stresat cu ah ce jeg de SSD au pus aia de la Asus de merge 1 an, au scris baietii de care SSD e si stiu deja modelele si ce TBW au etc.
Toate au la o adică, garanție!
Eu vreau sa invat cum sa imi construiesc singur pc-ul cum sa aleg carcasa, cum sa imi dau seama daca placa de baza incape in carcasa, cum sa imi dau seama daca procesorul e compatibil cu placa de baza cum sa aleg sursa...
Placa de baza ar trebui sa incapa aproape in orice carcasa doar daca nu alegi placa de baza pentru full atx si sa ai carcasa de mini atx in unele cazuri o sa ai probleme la placa video daca ai o carcasa mini atx
cat de processor trebuie sa te uiti strict numai dupa socket sau un indiciu si mai bun cauti placa de baza pe net si scrii cpu support si acolo ai o lista cu toate processoarele compatibile cu acea placa de baza succes!
Bottleneck -ul de care spunea colegul poate aparea intre diverse componente, insa in general se vorbeste despre bottleneck in cazul procesorului si placii video. (totusi, in anumite cazuri cand alegi nefericit, poate exista si la RAM).
Bottleneck = limitare, gatuire.
Pui impreuna un procesor foarte puternic, si o placa video slaba&ieftina, ----> placa video va lucra la maxim, iar procesorul va sta in majoritatea timpului in idle (el trebuie ca la fiecare ciclu sa isi reduca frecventa, pentru ca placa video nu e terminat de calculat si afisat poligoanele pe ecran).
Sau invers: pui impreuna un procesor i3/ Ryzen 3, cu o placa video GTX 2070-2080-2080Ti.
Placa video va sta nefolosita, in timp ce procesorul va lucra in full load.
In ambele cazuri vei pierde FPS-uri, pe care le-ai fi putut castiga daca ai fi ales cele doua componente mai echilibrat.
La fel la RAM, daca placa ta de baza suporta Dual-Channel, si tu montezi o singura placa de RAM in sistem,
SAU DACA ea si procesorul suporta 3200MHz si tu pui de 2133MHz.
**Ce am uitat sa precizez mai sus:
Daca doresti sa merg la extrem si sa adaugi 32 sau 64GB de RAM pe plaa de baza, sau RAM cu frecventa foarte mare, trebuie sa consulti specificatiile/descrierea placii de baza.
Acolo gasesti care e cantitatea maxima pe care o poti pune (in total, sau pe fiecare slot) si care e frecventa maxima suportata (cu si fara OC).
Cand te apuci de asamblat, trebuie sa lucrezi cu atentie, si e bine sa citesti manualul placii de baza in prealabil.
+++pentru a vedea in ce sloturi trebuie introduse 2 placi de RAM atunci cand placa ta de baza are 4 sloturi (daca le introduci dupa ureche, nu o sa ai cel mai probabil Dual-Channel)
+++te ajuta sa conectezi firele de la panoul frontal al carcasei pe placa de baza
+++iti arata cum se instaleaza placa de baza in carcasa, cum se instaleaza procesorul, placa video, stocarea, RAM-ul, etc
Daca ai un cooler aftermarket, indiferent ca e pe aer sau pe apa, o sa ai instructiuni detaliate de instalare si in cutia lui.
Acelea trebuie urmarite.
Atentie cu pasta termica, in caz ca e nevoie sa o aplici tu (unele coolere vin cu pasta termica preaplicata, deci scapi de o bataie de cap.
Daca nu are si trebuie sa aplici tu una cumparata de tine - mare atentie:
Daca aplici prea multa - procesorul se va incalzi excesiv, transferul de caldura se realizeaza mai greu cand stratul de pasta e mai gros.
Daca aplici prea putina, micro-golurile nu vor fi acoperite, si in locurile unde ramane aer intre cele doua suprafete de metal, transferul se realizeza precar, pentru ca aerul este un izolator.
(oricat de bine ai prelucra cele 2 suprafete, IHSul procesorului si talpa coolerului, pe cele doua suprafete ce aparent par foarte plane si extrem de lucioase, la nivel microscopic e plin de asperitati si neregularitati.
Astfel, contactul dintre cele 2 nu e perfect, si intre acele goluri ramane aer.
Pasta termica trebuie sa umple toate acele goluri.)
Nu conteaza ce generatie e.
RTX vin cu PCI-E 3.0
Placile de la AMD au si ele tot PCI-E 3.0, (mai putin chipsetul X570, care vine cu PCI-E 4.0,
dar cum spuneam, nu vor exista limitari daca bagi o placa video cu PCI-E 3.0 in slot ce suporta PCI-E 4.0... ).
Daca ai nelamuriri la calculul si alegerea sursei, fenomenul de bottleneck, sau orice altceva, nu ezita sa intrebi.
Cand vrei sa asamblezi un PC, se incepe cu procesorul de obicei:
il alegi, sa zicem ca iti e suficient un 3600X.
https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-5-3600x
Te uiti ce socket are ---> AM4
Te uiti ce frecventa de RAM e recomandata : System Memory
Specification: 3200MHz (merge perfect si de 3000MHz, dar daca ai buget decent, e recomandat sa nu pui de 2400MHz ).
System Memory Type: DDR4
Memory Channels: 2
https://www.youtube.com/watch?v=S0WZNwb_6XU
Alegi placa de baza in functie de:
+++dotari (generatii de conectori (USB 3.2, PCI-E 4.0, etc), numar de faze (racirea VRM-ului), etc)
+++conectica (numar de conectori pe placa si pe panoul din spate)
+++socket! (AM4, vezi mai sus la procesor)
+++chipset (exista chipseturi entry level ce iti ofera putine dotari, si fara posibilitate de OC (A320 la AMD), chipseturi de mijloc (B450), sau chipseturi premium... X470, X570 ).
+++formatul dorit (XL-ATX, E-ATX, ATX, microATX, miniITX). (de preferat ATX sau microATX, dimensiunile le gasesti pe net.)
Alegerea RAM-ului
Trebuie sa fie DDR4, si e recomandat sa iei 2 sau 4 placi, altfel nu va lucra in Dual-Channel, si pierzi cam 30-35% din performanta lui (din latimea de banda mai exact. In modul single, RAM-ul foloseste un canal de 64 biti pentru transmiterea datelor, in modul Dual, foloseste 2 astfel de canale. E ca si cum ai avea un drum cu o singura banda pe sens, si un drum cu 2 benzi pe sens. Ai mai mult loc sa te desfasori.).
Placa video:
In specificatiile placii de baza vei vedea un conector PCI-E
De obicei generatia a 4-a la placile recente (chipsetul X570)
(dar exista deocamdata un numar redus de placi video pentru PCI-E v4.0, doar seriile 5500XT, 5600XT si 5700XT de la AMD. In rest toate celelalte folosesc inca PCI-E 3.0).
Cand pui o placa video PCI-E 3.0 intr-o placa de baza cu conector 4.0 nu se intampla nimic ciudat.
Daca pui o placa video PCI-E 4.0 (deci 5500XT-5700XT deocamdata) pe o placa de baza putin mai veche cu conector PCI-E 3.0, nu va lucra la capacitate maxima, ci va fi limitata de latimea de banda a conectorului din generatia a 3-a.
SURSA:
daca nu ai antrenament, e bine sa folosesti acest calculator. Adaugi acolo TOATE componentele, alegi 100% TDP, simulezi putin OC la procesor, (sau mai mult, daca ai de gand sa faci), setezi un procent pentru boost la placa video (iti pot explica separat chestiile astea, ce inseamna si de ce e bine sa tii cont de ele in alegrea sursei.)
https://outervision.com/power-supply-calculator
Iti ofera atat puterea cat si amperajul pe linia de 12V, important pentru ca din acel rail de 12V se alimenteaza placa video, care e cel mai mare consumator de putere din Pc, dupa procesor.
Si bineinteles, procesorul tot railul de 12V il foloseste.
Ce trebuie tinut cont la sursa in afara de putere si amperaj:
+++sa nu cumperi decat branduri serioase DACA vrei sa te tina, si sa nu intampini probleme (de la erori, freeze, restart, pana la bubuit si luat cu ea pe "lumea surselor drepte" si placa de baza...).
Deluxe, Inter-Tech, Rasurbo, Rhombutech, LC-Power, Raidmax, Aerocool, si multe altele nu au ce cauta intr-un sistem cu un asemenea procesor si cu o placa video peste medie.
+++sa aiba suficienti conectori PCI-E pentru placa video (sau placile video pentru cazul cand vrei sa pui 2 placi video in SLI) (exista placi video ce necesita, 1x 6 pini, 1x 8 pini, 1x 6 pini + 1x 8 pini, 2x 6 pini, sau 2x 8 pini)
CARCASA
se alege in functie de formatul placii de baza (ATX, microATX, etx)
Poti alege o carcasa ATX pentru o placa de baza microATX dar va ramanea mai mult loc go in interior, nu prea are sens - insa la nevoie e posibil, caci va fi doar ceva mai greu sistemul. Mai rau e invers, sa ai o placa ATX si sa cumperi carcasa microATX, caz in care trebuie sa trimiti carcasa inapoi si sa iei alta in format ATX.
Daca ai un cooler aftermarket pe aer, trebuie sa tii cont de inaltimea coolerului.
(inaltimea coolerului o gasesti pe site-ul producatorului coolerului, iar distanta maxima suportata de carcasa in descrierea carcasei, pe site-ul producatorului. Nu e bine sa te iei exclusiv dupa ce vezi pe site-urile magazinelor, uneori se intampla greseli...sau...minciuni. )
Tot in specificatiile carcasei gasesti ce lungime maxima a placii video poate adaposti.
Daca doresti un cooler AIO (pe apa), cauti pe site-ul producatorului carcasei locurile unde se pot monta (fata, sus, lateral, spate.) si ce configuratie accepta in fiecare loc
(120mm (1 singur ventilator de 120mm),
240mm (adica radiatorul va avea 2 ventilatoare de 120mm)
360mm (3 ventilatoare de 120mm),
140mm (1 ventilator de 140),
280 (2 ventilatoare de 140)
etc )
Desigur ca la carcasele mai ieftine nu o sa gasesti aceste informatii, ele fiind destinate cu precadere coolerelor stock cu care de obicei vin procesoarele, sau sunt gandite pentru coolere mici pe aer.
SSD:
Daca doresti cu interfata SATA, se conecteaza la alimentarea si panglica de date la fel ca un HDD.
Trebuie sa tii cont doar de producator si vitezele declarate (care nu sunt oricum adevarate la nici un producator, asa ca cel mai indicat e sa te uiti la review-uri ).
Daca doresti cu interfata M.2:
acestea se conecteaza direct pe placa de baza, daca aceasta are conector pentru M.2
****Daca pe placa de baza se specifica si NVMe langa termenul M.2, poti pune un SSD foarte rapid (M.2 cu NVMe ating viteze de pana la 2500MB/s la scriere, si 3200-3500 la citire).
alex495 întreabă: