Vezi ca ai usb 3.0 din cate vad: ai mai multe "combinatii": folosesti atat un stick usb 2.0 si 3.0 cat si alte porturi daca ai, vezi sa fie enabled usb 3.0 in bios sau ceva de genul, ori cauta sa-l faci cu Rufus si il faci atat GPT cat si MBR, Uefi, Legacy, pana cand gasesti o varianta de-ti convine. Chiar daca tu vrei Uefi si dai de Legacy si tot asa. Laptopul acela nu face parte din categoria "Nu accepta drivere" fiindca-i usb 3.0. E ok, si merge, doar ca nu ii gasesti tu "combinatia".
1. Introdu stick-ul in laptop, intra in BIOS si alege stick-ul ca primul din ordinea de boot-are. Salveaza modificarea la iesirea din BIOS
Daca din nou nu-ti boot-eaza de pe stick, atunci trebuie sa faci alt format de stick bootabil, preferabil cu programul RUFUS:
La sectiunea "Preparare disc bootabil" (sau asemanator), in locul "FreeDOS" alegi versiunea "Imagine ISO" / "Imagine DD", alternativ. Cu unul din aceste variante va functiona boot-area de pe stick. Tipul de imagine este in functie de BIOS (UEFI). Din acest motiv trebuie sa incerci prepararea in ambele variante.
NU ai nevoie de Legacy.
Aceasta denumire face referire la vechiul BIOS (acele ecrane monotone albastre ce se puteau controla doar din sageti).
Windows 7 si cele mai noi, cat si multe dintre distributiile mai serioase de Linux, au suport pentru BIOS UEFI, adica o interfata evoluata, interactiva, comoda, mai intuitiva decat cele vechi si controlabila cu mouse-ul.
Problema e ca Linuxul are propriul sau sistem de fisiere, si pana nu formatezi acea partie in NTFS, nu vei putea instala Windows pe ea, din simplul motiv ca Windows nu o recunoaste.
Cum faci asta?
Conectand acel HDD/SSD la un alt sistem functional, si folosind Paragon Partition Manager (e gratuit) sau alt program similar.
https://www.paragon-software.com/free/pm-express/#resources
Habar nu ai si dai raspunsuri tampite. UEFI nu are nicio legatura cu "adica o interfata evoluata, interactiva, comoda, mai intuitiva decat cele vechi si controlabila cu mouse-ul.".
Exista BIOSuri controlabile cu mouse-ul dinainte sa te nasti tu. UEFI e diferit de bios in principiu pentru ca verifica daca ce incarca dupa ce isi face treaba este signed cu o cheie pe care o cunoaste (in principiu de la Microsoft). Este o alternativa mai sigura pentru ca nu poti avea virusi de boot in felul asta.
Faci o confuzie (grava, pentru cat de destept te dai si cat de agresiv esti) intre Secure Boot si UEFI.
Pune mana si citeste:
http://docs.microsoft.com/......ecure-boot
Secure Boot poate fi in general dezactivat, fiind o componenta a UEFI.
Stiu ce sunt amandoua. Raspunsul era dat in contextul de "nu merge sa incarc alt OS". Secure boot e parte din UEFI, si cam asta e componenta cea mai interesanta a UEFIului.
Si existau BIOSuri controlabile cu mouse-ul si/sau cu interfete cute cu mult inainte de UEFI. Aveam si un 486 (sau poate era 586?) unde puteai folosi mouse-ul.
Pai de ce iti trebuie legacy? Ca si Linuz si Windows 8 si 10 au suport pentru UEFI. Vrei Windows 7?
Eu vreau windows 10 am un stick cu el dar problema este ca nu mi-l ia cand folosesc f2 pur si simplu nu il gaseste imi apare doar linux ceea ce il face neutilizabil pot doar introduce comenzi.
Pai schimba boot order?
Fa-l cu Rufus si o sa mearga, incearca toate variantele posibile. Daca si daca chiar nu merge, e vreo situatie "speciala" (am intalnit) spune exact modelul si-ti spun ce/cum poti face.
Https://mediagalaxy.ro/......XGY9EX006/ Acesta este modelul acum incerc cu rufus daca imi poti spune ce si cum sa fac as aprecia foarte mult
Într-un final a mers cu GPT
Bine ca ai rezolvat si ca a mers.
Vezi ca ai usb 3.0 din cate vad: ai mai multe "combinatii": folosesti atat un stick usb 2.0 si 3.0 cat si alte porturi daca ai, vezi sa fie enabled usb 3.0 in bios sau ceva de genul, ori cauta sa-l faci cu Rufus si il faci atat GPT cat si MBR, Uefi, Legacy, pana cand gasesti o varianta de-ti convine. Chiar daca tu vrei Uefi si dai de Legacy si tot asa. Laptopul acela nu face parte din categoria "Nu accepta drivere" fiindca-i usb 3.0. E ok, si merge, doar ca nu ii gasesti tu "combinatia".