In regim "Dual Channel", functioneaza paralel cate doua (perechi) de memorie RAM, CAPABILE de acest regim, iar viteza de lucru al memoriei se dubleaza.
Pentru a functiona in regim "dual channel", intai trebuie sa ai o placa de baza capabila de acest regim.
Trebuie sa descarci si sa studiezi atent manualul utilizatorului ("User Manual") al placii de baza, partea referitoare la memoriile RAM si modul lor de amplasare in sloturile de pe placa de baza.
Functionarea in regim Dual Channel este afisata deja imediat la pornirea si auto-testarea calculatorului (in POS) si/sau in BIOS, dar se poate evidentia si cu multe programe de testare.
In primul rand trebuie sa vezi cat suporta placa ta de baza. Daca placa suporta doar 4 Gb (Putin probabil! Placile moderne suporta peste 16 Gb dar nu stiu ce ai tu in PC!) nu poti pune 8 Gb. Daca placa ta de baza suporta 1333 Mhz si pui doua memorii de 1600 Mhz, nu vor functiona. Ideea este sa pui la maxim cat suporta placa de baza. Modificarile ulterioare duc la pierderi banesti. Pe cele noi dai banii iar pe cele vechi nu le mai vinzi cu cat le-ai luat. Apoi exista Kit-uri de memorii dual channel care au aceeasi capacitate, frecventa si latenta. Exemplu:
Aceste memorii au fiecare 16Gb, 2666 Mhz si latenta 16 CL.
Folosind RAM in Dual Channel, viteza efectiva de lucru va creste cu aproximativ 25%, însă în nici un caz nu se dublează.
Ce se dublează e bandwidth-ul, adică lățimea de bandă, ca urmare a folosirii simultane a doua canale de comunicare între procesor și ram.
Inca ceva ce nu s-a spus mai sus: Poti folosi liniștit ram de la orice producător, important pentru dual channel sunt doua chestii--- sa introduci plăcuțele in sloturile corespunzătoare, asa cum e descris în manualul plăcii de baza (ma refer la cazul când ai 4 sloturi de ram pe placa de baza)
-- specificațiile celor doua plăcute trebuie sa fie identice: același voltaj, aceeași frecventa, aceeași latenta CL, aceeasi capacitate (mărimea in GB),
In cazul când ai 4 sloturi de ram și 4 plăcute de ram identice, tot dual channel obții - și aici toate sloturile fiind ocupate, nu mai exista o ordine de așezare în slot.
(exista și placi de baza ce suporta triple channel, sau quad channel, dar acestea au 6 respectiv 8 sloturi de memorie ram).