Placa aceea de baza a fost creata pentru OC, nu pentru a fi imperecheata cu un procesor cu multiplicatorul blocat.
Pentru nevoile tale (adica non-OC) ajunge una mai ieftina.
Sursa e sub semnul intrebarii, nu mi-as baga intr-un astfel de PC o sursa facuta (chiar si partial) de romani.
In loc sa arunci bani in plus pe o placa de baza pe care nu o poti folosi la adevaratul potential, mai bine iti iei o sursa sigura.
Cum nu faci OC, 650W ar fi suficienti, dar hai sa zicem 700W in caz ca schimbi procesorul pe viitor sau pui un monstru de placa video.
Sirtec, EVGA, Cougar, Gigabyte, beQuiet, Silverstone, Antec, Corsair, Cooler Master, Seasonic. astea sunt brandurile sigure.
La categoria Alte probleme pot intra diferitii furnizori
O sa platesti 5 taxe de transport (daca nu cumva au transport gratuit chiar si pentru sume mai mici), si vei primi piesele cel mai probabil in zile diferite.
Cooler - Vexio
Mainboard - MallBG
Sursa - Proline
carcasa -CEL
restul eMag
Ce versiune a BIOS-ului are placa de baza ce o vei cumpara, pot afla doar cei care ti-o vand, degeaba intrebi aici sau in alta parte.
Salut, daca nu te deranjeaza, ai vreo recomandare pentru o sursa mai sigura? Ar merita sa iau un ssd si un m.2 ssd sau 2 ssd-uri traditionale cum am mentionat in intrebare? Btw vreau sa fac OC la GPU si nu stiu sigur daca pentru asta imi trebuie o placa de baza mai performanta pentru ca sunt incepator si de asta am ales acea placa de baza ca sa fiu sigur.
M.2 merita., dar doar cu tehnologie NVMe (rezulta viteze de citire de pana la 3500MB/s la unele modele, si viteze de scriere de pana la 2500MB/s)
. mai ales daca ai nevoie de viteza foarte mare de scriere de date, adica daca lucrezi in programe de editare video cu fisiere 2K sau 4K (Premiere, Resolve, Vegas, LightWorks, etc ).
(SSD-urile in format M.2 cu interfata SATA au exact aceleasi viteze ca un SSD in format SATA, deci nu conteaza deloc daca iei M.2 sau SATA, viteza va fi fix aceeasi),
Pentru jocuri si alte chestii uzuale, DACA nu te dau banii afara din casa, ajunge si un SSD fara NVMe, cu viteze bune. (~520 MB/s la scriere, ~570MB/s la citire).
Problema e ca la multe branduri cifrele acelea nu se prea ating, insa la Samsung, HP, Plextor, uneori si la Kingston sau WD, nu sunt foarte departe de adevar. Oricum trebuie citite review-uri, urmarite teste, pentru fiecare model ce te intereseaza.
O placa de baza mai scumpa si performanta, cu mai multe faze, e importanta doar pentru OC-ul procesorului.
Placa video nu e influentata in mod direct, caci se alimenteaza suplimentar direct din sursa.
Ce trebuie sa fii atent insa:
+++sursa trebuie sa depaseasca amperajul necesar sistemului, in special pe linia de 12V (de aici se alimenteaza si placa video si procesorul)
+++sa aiba un singur rail pe linia de 12V, altfel exista situatii in care te poti trezi cu surprize (daca placa video consuma foarte mult)
Iti recomand concret o sursa de indata ce imi spui modelul placii video si calculez (eu) aici
https://outervision.com/power-supply-calculator
puterea maxima consumata de sistem.
O sa iti arat si tie ce si cum bifez pe acolo, pentru a reprezenta situatia limita, stresul maxim ce va trebui suportat de sursa.
Asa pe banuite, presimt ca daca nu schimbi procesorul ales acum, ajunge o sursa de 650W, brand de calitate (am vazut deja un Corsair cu pret decent, dar si altele eventual). Dar ca sa fiu sigur, trebuie sa cunosc placa video.
Placa Video: Palit 2070 Super JetStream
Https://outervision.com/b/PYNCGS
la procesor am mers putin mai sus cu voltajul (defaul era 1.20)
la placa video am exagerat mult cu OC-ul (22% peste cei 1605 MHz) dar cu atat mai bine, in caz ca pui vreun 2080 pe viitor sau altceva mai nou.
2x SSDuri SATA, 1x M.2, 1x HDD, 1x BluRay
1 consumator pe USB 3.0 infipt tot timpul in PC si o banda cu LED-uri,
7 ventilatoare de 140mm (2 pe cooler, 2 front, 2 sus, 1 spate)
si 100% TDP (cand e 100% in load, creste voltajul, deci implicit consumul)
Dupa cum vezi, nici in cel mai drastic scenariu, maximul maximului, sistemul nu consuma mai mult de 642W, iar in realitate, consumul foarte rar va trece de 600W.
Sursa trebuie sa aiba mai mult de 42 A pe linia de 12V
si de preferat, sa aiba un singur rail.
Recomand Seasonic-ul la 329 RON, insa oricare dintre celelalte 3 e la fel de potrivita.
https://www.emag.ro/......DRMWYFBBM/
https://www.emag.ro/......DK9X0WBBM/
https://www.emag.ro/......DJXWQGBBM/
https://www.emag.ro/......D3NKY4BBM/
Multumesc pentru ca m-ai ajutat si ca mi-ai raspuns de mai multe ori, chiar apreciez, cred ca o sa merg cu seasonic-ul pana la urma
Hei, sursa seasonic de 650W nu mai este in stock si m-am gandit sa o iau pe cea de pe al doilea link. Dar la specificatii la cea de pe al doilea link scrie ca nu are rail, am auzit de multi rail, single rail, dar fara rail? : )) https://gyazo.com/f3bf5406eb94b952631e6954b6cf32f9
Nu exista "fără rail".
Daca o cauți pe site ul producătorului o sa vezi ca are un singur rail.
De pe railul de 12V da curent procesorului și plăcii video.
Unele surse au railul de 12V împărțit în 2 sau mai multe linii.
(aduce unele avantaje, dar și dezavantaje)
2 railuri încă e ok pentru placi video normale, însă dacă ai un monstru ce are nevoie de wattaj mare, e bine bine și mai sigur sa ai toată puterea pe unul singur.
- Procesorul e compatibil cu placa de baza incepand cu versiunea de BIOS 0905 (e posibil sa trebuiasca o actualizare).
- Sursa nu e o marca prea cunoscuta dar pare sa aiba recenzii bune. Sa speram ca e buna.
- Placa video presupun ca nu vrei sa cumperi acum.
Alte "probleme" nu vad sa mai fie.
Scuze, am uitat sa pun placa video, vreau sa iau un Palit 2070super jetstream, deci sa cred ca este totul compatibil? Multumesc pentru raspuns :3
Pare a fi totul compatibil.
Salut. toate piesele sunt compatibile si incap in carcasa, inclusiv placa video. iti propun sa schimbi un SSD sata 3 cu unul m2, de preferat cel pe care ai sistemul de operare, pentru o performanta cat mai ridicata!