Componentele poti stii cat de performante sunt doar intelegand notiuni de IT. Chestia asta o poti realiza petrecand mult timp la calculator si informandu-te sau urmand cursuri in domeniu.
Treaba cu compatibilitatea e ceva mai simpla dar necesita, la randul ei, notiuni elementare de IT. Primul lucru pe care il faci este sa inspectezi placa de baza. Placa de baza este componenta principala pe care vin montate restul componentelor si in ale carei specificatii poti gasi indiciile necesare pentru asamblarea viitorului calculator. Cel mai important e SOCKETUL adica slotul in care urmeaza a fi montat procesorul. In functie de ce socket are placa de baza iti vei cumpara procesorul. Daca placa de baza are socket 775, singurele procesoare cu care va functiona sunt cele pe socket 775, de exemplu. Slotul placii video poate fi AGP sau PCI Express (AGP au fost scoase de pe piata, slabe sanse sa te lovesti de problema asta). Asa ca iti iei o placa video pentru slotul respectiv, exista mai multe sloturi PCI (2.0 sau 3.0) dar orice placa video va merge, fiind afectata doar performanta. Cu memoria RAM lucrurile stau la fel de simplu, placa de baza spune cat RAM poate citi, de care tip (SDR, DDR, DDR3 etc) si la ce frecvente. Tu vei cumpara ram-ul in functie de ce suporta placa de baza. De asemenea pe placa de baza exista porturi pentru hard diskuri (IDE sau SATA) ca sa stii ce fel de gard disk trebuie sa iti cumperi. Chiar daca exista SATA 2 sau 3 treaba sta ca si la placile video, orice HDD SATA va functiona dar daca pui un HDD SATA pe un slot SATA 3 nu vei avea performante maximizate.
Apoi mai sunt sloturile PCI in care poti pune placi de sunet, TV tunner, etc. Lucrurile nu sunt complicate daca te informezi si ai notiuni de baza. Ti-am scris dezordonat pentru ca ma grabesc dar sper sa intelegi notiunile de baza.
Pai componentele le selectezi in functie de ce iti propui sa iei. sa zicem ca eu vreau un calculator ceva mai performant decat media.
o schita ar veni cam asa. un i7 cu 8Gb ram si placa video la 2Gb, +1hdd la 1Tb
primul lucru este sa ai un punct de referinta. un procesor, sau o placa de baza
eu o sa iau ca punct de reper procesorul.
am zis i7 sa zicem ca iau un i7-4770K, 3.5ghz.
ca sa pot sa folosesc acel CPU am nevoie de o placa de baza care are un slot compatibil i7 4770k are slot(socket)1150 deci trebuie sa cautam o placa cu socket 1150.
aici sunt multe variante asa ca trebuie sa te uiti dupa functionalitati. cate sloturi usb, PCI-e(important), firewire, sata,
capabila pentru overclock sau nu,
ce alte optiuni integrate mai are, samd
ce mai e important e formatul placii de baza (ca sa poti sa o prinzi in carcarsa) atx, mini atx, mini itx (astea sunt cele mai multe) insa cel mai probabil o sa cauti ATX
am luat aleatoriu o placa ASRock Z87 KILLER.
o data ce am luat si placa de baza ne uitam dupa tipul de memorii si dupa frecventele acceptate
placa de baza suporta memorii DDR3 cu frecvente de 1033, 1333 si 1600Mhz ce e mai sus e cu Overclock (insa nu ne intereseaza asta). pe ea poti sa pui maxim 32 GB de ram, si are 4 sloturi (deci maxim 8GB ram pe slot)|
deci cautam memorii ddr3 la una din cele 3 frecvente. am ales sa merg pe 1600
am ales 2 memorii hyper x de 4 gb fiecare (de tinut minte e faptul ca trebuie plasate fie in slotul 1 si 3 sau 2 si 4 pentru a beneficia de dualchannel de obicei placile le au colorate diferit)
vrem sa luam acum placa video ne uitam la ce slot are placa de baza. de obicei cele de acum au PCIEx16 ca standard. a noastra are versiunea 3.0, decii cautam placi cu slot pcie3. 0x16
am ales NVIDIA GeForce GTX 650 OC
mai avem de ales doar HDD-ul
aici este destul de simplu. singurul lucru la care sa te uiti e cat RPM poate atinge un hdd. standard sunt 3 tipuri. la 5400 la 7200 si la 10000 evident si preturile sunt proportionale. varful de lance sunt SDD-urile care sunt cele mai scumpe dar au si timpii de access cei mai mici. au ca avantaj faptul ca sunt mult mai rezistente la socuri,
dupa ce am ales toate componentele alegem sursa. sursa trebuie sa aiba numar de Wati mai mare decat toate componentele tale la un loc.de regula o sursa la 500W e in regula.
aici insa trebuie sa te uiti la ce tipuri de cabluri au. sursele noi au cabluri cu cap sata, molex, pcie si fdd
sunt 2 tipuri de surse.alea normale, cu toate cablurile care ies direct din sursa. si alea modulare, unde poti scoate sau adauga cabluri in functie de nevoi.(la fel trebuie sa te uiti la in functie de tipul de carcasa pe care il ai. de obicei ATX)
cam asta e.
in general te uiti mai intai sa mearga componentele intre ele. la sloturi, frecvente. desigur sunt mult mai multe chestii insa pentru o persoana care nu este expert este tot ce e necesar sa stii.
Simplu.Eu unu mă uit pe site-ul producătorului plăcii de baza respectiv
ca exemplu voi lua placa mea de bază care este un MSI 760GM-P23 (FX)
Apoi fac asta:
http://bit.ly/1edhOCl
și intri în cazul mu pe MSI global
Acolo la placa de bază scrie la specificații tot te mă interesează. Soket-ul procesorului, ce tip de plăci video sunt compatibile(ex PCI e v2.1 în cazul de față), iar la CPu support acolo îmi va da ce procesoare sunt compatibile cu aceasta.
Este simplu.Succes