O să începem cu începutul.
•Accesorii de montare :
-carcasa
-instrumente de înșurubare (șurubelniță multifuncțională)
-protecție împotriva ESD (descărcare electrostatică) -> mănuși ESD
•Componentele hardware :
-placa de bază (PCB)
-microprocesorul (CPU) compatibil cu socketul plăcii de bază (referință -> documentația plăcii de bază pentru procesoarele suportate)
-memoriile RAM (pentru compatibilitate, citești specificațiile plăcii de bază și suportul maxim de memorie, respectiv frecvența maximă suportată. Totodată, foarte important de urmărit așezarea memoriilor RAM!
Dacă placa ta de bază suportă o configurație în dual channel și are două sloturi DIMM(două sloturi de memorie) disponibile, atunci vei instala pentru creșterea performanței două memorii identice din punct de vedere al capacității și al frecvenței (adică memorii kit dual channel, așa se numesc)
Dacă placa de bază are 4 sloturi DIMM care pot funcționa în dual channel, vei așeza memoriile astfel (A1->B1 sau A2->B2)
-placa video (GPU) : atenție mare la procesorul pe care tu l-ai instalat în configurație! Pentru evitarea problemelor de performanță, pentru evitarea stutterelor (întârzierilor de cadre pe monitor) sau sacadării bruște pentru fracțiuni de secundă, instalezi o placă video care să nu facă bottleneck cu microprocesorul. Acest bottleneck apare atunci când procesorul este ineficient pentru a întreține, a gestiona întreaga lățime de bandă pentru portul PCI-E.
-unitatea de stocare (HDD/SSHD/SSD->Sata/SSD-M.2 Sata/SSD-M.2 NVME (pcie x4))
-unitatea optică (dacă este cazul), unitățile din zilele noastre se alimentează la Sata cu cablu Molex-Sata
-Sursa de alimentare : te orientezi după componentele pe care le ai. Faci o medie a consumatorilor din carcasă (să știi ce putere ar fi suficientă pentru sursa ta, pentru alimentarea tuturor componentelor fără probleme).
Acestea sunt componentele de bază în unitatea ta, asta este configurația, bineînțeles că poți să adaugi și altele (plăci de captură, controllere raid / plăci de sunet dedicate și multe altele)
Bun, avem componentele hardware și carcasa.
1)Scoți placa de bază, o așezi pe un pad și așezi memoriile RAM prima dată, după cum ți-am spus.
2)Instalezi microprocesorul compatibil în socketul plăcii de bază ).
3)Instalezi memoriile SSD de tip m.2 (dacă este cazul)
4) Instalezi coolerul procesorului.
5) În carcasă, montezi I/O shield-ul(scutul de protecție al porturilor plăcii de bază )
6)Se montează placa de bază în carcasă și se aliniază corect cu carcasa și cu I/O shield-ul. Odată ce ai fixat-o în distanțieri, montezi șuruburile de prindere.
7)Montezi sursa în carcasă, și începe mufarea cablurilor (stresul oricărui pasionat de asamblări, de regulă) (wired management).
Montezi cablul ATX 12v alimentare procesor, cablul ATX24 pins alimentare placa de bază.
Cablul de la cooler (fanul) în alimentezi la headerul plăcii de bază (cpu fan), de obicei îl găsești deasupra memoriilor RAM.
De la carcasa, ieși cu firele din front panel (din față, usb, mufa jack, hdd Power ) și se montează pe pinii de jos ai plăcii de bază. Pe placa de bază vei vedea inscripțiile pentru a conecta front panelul, dacă nu reușești, verifică documentația plăcii de bază.
Alimentezi unitatea de stocare cu un cablu Molex-Sata, iar cablul de date Sata pleacă din portul 0 în unitatea de stocare.
E mult de precizat, dar este un puzzle construirea unui PC.
Asamblarea se învață prin practică.
FloFlorentina întreabă: