Cel mai mult consuma televizoarele vechi, cu tuburi.
Generatiile mai noi cu tuburi si cele cu plasma consuma aproximativ la fel.
La LCD sunt doua generatii: primele s-au iluminat cu tuburi neon si au consum mai mare decat urmatoarea generatie, iluminata cu Led-uri. Ambele functioneaza cu cristal lichid iluminat din lateral-spate.
Ultima generatie de ecrane este un fel de panou, in care fiecare punct este format dintr-un Led, iar in caz de afisare foarte rapida se consuma foarte putin curent de Led-ul aprins la un moment dat.
La aceasta categorie de afisaj, consumul mai mare il face partea de electronica de comanda, respectiv de amplificatorul de sunet incorporat, dar si acesta este foarte redus (sub 25W, la televizoare "normale").
Comparatia intre plasma si tub ar putea fi facuta in functie de raportul consum/suprafata ecranului din cauza ca cele cu tub sunt mai mici, iar cele cu plasma sunt mai mari si nu se gaseste tub egal cu plasma la diagonala pentru a face o comparatie.
Tub= 3, 5 W/dm patrat, Plasma= 2 W/dm patrat, LCD= 1, 27 W/dm patrat, LED= 0.95 W/dm patrat.
Am calculat de aici http://energyusecalculator.com/electricity_lcdleddisplay.htm
In concluzie, daca ne raportam la eficienta consumului, de la cel mai ineficient la cel mai eficient avem:
1-tub, 2-plasma, 3-lcd, 4-led.
Daca nu tinem cont de suprafata, plasma desi e mai eficienta decat tubul, cea mai mica plasma consuma mai mult decat cel mai mare tub, luind in considerare modelele obisnuite de tub si plasma. Plasma consuma mai mult decat tubul, din cauza ca are ecranul mult mai mare.
Am un TV cu tub de 20 cm si consuma mai mult in standby (inchis) decat un LCD de 32cm deschis.
Verificat cu aparatul de masura.