Nu ai cu ce sa il inlocuiesti, decat tot cu un condensator nou, si de aceeasi valoare cu cel original, dar daca nu stii, e greu, cum era condensatorul? mare sau mic? Numai cu schemă il faci, ca pe schema plăcii video i ti arată notat valoarea condensatorului, condensatorul rupt, il ai? daca da, uita te pe el ce scrie si exact aia cumperi. Daca nu il ai, atunci e greu sa l faci fara schemă. Mergi cu placa la un electronist, ăla stie ce condensator sa ti pună in asa fel incit sa meargă. Sau la astia care fac calculatoare din piese, poate gasesti placa cu totul sa o cumperi, si gata ai rezolvat o.
Este un condensator mare. are 11 x 8mm. nu mai am condensatorul rupt dar exact langa el este un ul care scrie FP 98Ae 271 16
Trebuie sa stii valoare lui, degeaba stii dimensiunea, trebuie sa stii tensiunea de lucru a condensatorului, dar cine la rupt? daca il m ai ai pune o poza cu el sau citeste ce scrie, citi micro si citi volti are
Pai am cumparat placa din targ la un pret de nimic. si am observat cautand pe net imaginea cu placa video, nu stiam modelul. si am vazut acolo ca sunt doi condesnsatori unul langa altul. eu pe placa am unul si cel lipsa.
cautand pe net am gasit acele numere ca fiind 271 uf, 16volti
Păi da, mergi pe maica domnului la magazinele care vind piese, si cumpăra ti condensatorul asta, 271 uf, adică micro farazi, si 16 voliti, deci e pe tensiune mică, nu e pe tensiune mare. si vezi cum il lipesti pe placă.
Ok daca nu gasesc acceasi valoare si voltaj are vreo importanta?
Normal ca are, il poti arde, deci ai nevoie de aceeasi valoare altfel distrugi alte piese, deoarece cand il montezi in circuit, va livra o tensiune mare, si bușești altele, daca nu te pricepi, mergi cum am zis, la un electronist, ca condensatoarele nu se monteaza pe placă asa cum te taie capul, au polaritati, plus si minus, si daca il pui invers, adică minus la plus, explodează condensatorul, si te poti ranii grav, i ti poate sării in ochi, nu e de joacă cu asa ceva, daca nu cunosti notiuni minime de electronică.
La valoare merg si valori apropiate, de exemplu in loc de 271uF se poate pune intre 200-400uF, iar la tensiune, trebuie o tensiune la fel sau mai mare, deci in loc de 16V se poate pune 16V, 25V, 35V, 40V, fara probleme, insa cu cat tensiunea e mai mare si dimensiunile condensatorului vor fi mai mari si nu va avea loc pe placa. La nevoie, se pot prelungi putin terminalele condensatorului. Valoarea de 271uF nu e standardizata. Ar putea fi 270uF, nu 271. (toleranta e destul de mare, nu sta nimeni sa masoare 1uF la un condensator de 270uF)
Condensatoarele daca sunt unul langa altul, e posibil sa fie in paralel si placa sa mearga chiar si cu unul lipsa. Presupun ca sunt pentru filtrarea unei tensiuni de alimentare si nu e asa de stricta valoarea pe care o au.
Daca se pun condensatoare cu tensiune mai mica, se strapung, se scurtcircuiteaza, pot arede si alte piese, pot exploda.
Daca se pun condensatoare cu tensiune mai mare, nu se intampla nimic rau, din contra merg foarte bine cu conditia sa nu fie prea mari si sa aiba loc.
Daca au valoarea mult mai mica in uF, nu isi mai indeplinesc rolul de filtrare a tensiunii si e ca si cand nu ar fi.
Daca se pun valori mari exagerate, de exemplu 5000uF in loc de 270uF, atunci se comporta ca niste scurtcircuite pana se incarca si pot strica instalatia daca nu rezista la curenti mari. In plus, la inchiderea aparatului dureaza mai mult timp pana se descarca si la fel pot dauna aparatului. Prin urmare, daca e vorba de un condensator de filtrare de 270uF/16V, se oate inlocui cu unul intre 200uF-470uF/16V-50V
Condensatorul electrolitic e polarizat, se pune cu + la + si - la -.
Daca se inverseaza, se transforma in scurtcircuit.
Daca sunt 2 condensatoare in paralel, lipseste unul, cel ramas e functional si totusi placa nu merge, e posibil sa fie alt motiv pentru care placa nu merge si in acest caz montarea condensatorului lipsa sa fie fara efect. Totusi, se poate incerca.
UnchiulRamiz întreabă: