anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salutare! Am un laptop cu o memorie ram de 2400 MHz si una de 2666 MHz. Este bine sa il las asa cu placute de ram pe frecvente diferite? Daca da, de ce? Si daca nu de ce? Mentionez ca laptopul functioneaza ok astfel! Din auzite am inteles ca nu prea este ok deoarece sistemul de operare o sa imi dea blue screen, ceea ce nu mi s-a intamplat deloc! Multumesc!

3 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Nu va da blue screen doar de la asta...cel putin nu a dat pana acum nu?!
Ca sa beneficiezi insa de frecventa maxim suportata de placutele RAM (suportate de laptopul tau) trebuie sa folosesti un kit format din 2 barete RAM identice, puse in dual channel
Nici cum ai acum nu vei avea probleme!
Eu ti-am zis ce poti face ca sa imbunatatesti usor sistemul!

| doctorandus a răspuns:

Ne-am hazarda in explicatii. In orice caz, daca poti controla manual frecventa si ceilalti parametri, n-ar fi bai. De asemenea n-ar fi bai daca setarile automate ghicesc precis combinatia potrivita, in loc sa decida o combinatie eronata.

| NLS a răspuns:

Îl poți lăsa asa.
Poți primi inclusiv bluescreen de la asa ceva pe unele placi de baza, sau mai adesea, doar un ecran negru, fara o litera pe el.
Dar dacă nu ai primit când au fost puse împreună, înseamnă că placa de baza nu e atât de pretențioasă.

Motive pentru a schimba placa de 2400 cu una de 2666 nu prea sunt.
Dacă ar fi vorba de 3000, atunci poate ar fi meritat.
Dar nu poți pune nici 2 de 3000, pana nu te asiguri in manualul laptopului ca placa de baza suporta de 3000.

O sa câștigi foarte puțin la viteza RAM-ului, aproximativ 20-25%, pentru ca dacă ai grija sa fie totul identic la cele 2 plăcute (frecventa, latenta, capacitate și voltaj), va rula în Dual-Channel.
Dar asta nu înseamnă nici pe departe ca laptopul va fi cu 20% mai rapid.