SATA
Prima versiune SATA, cu o viteza de transfer a datelor de 150 MB/s. Ultima si cea mai rapida versiune IDE oferea doar 133 MB/s. In plus, utilizarea interfetei SATA a permis evitarea problemelor cu jumperi. Acum, doar conectam hard disk-ul la placa de baza, acesta va fi recunoscut si va functiona in mod normal.
SATA 2
Presupunand ca cu timpul viteza de transfer de 150 megabytes pe secunda nu va fi suficienta, specialistii au dezvoltat si au lansat a doua versiune a standardului. De data aceasta s-a ajuns la viteza de 300 MB/s. Si pot sa spun ca specialistii au avut dreptate in argumentele sale. Cu timpul s-a ajuns la concluzia ca resursele primei versiuni au fost epuizate.
SATA 3
Daca pentru hard disk-urile versiunii a doua posibilitatile au fost suficiente, cu aparitia SSD a devenit clar ca este nevoie de ceva mult mai rapid. Chiar utilizarea SATA 3 permite sa vedem intregul potential SSD. Dispozitivele de stocare moderna au o viteza de transfer egala cu 540-560 MB/s. Latimea de banda SATA 3 – aproximativ 600 MB/s.
Astfel, fiecare urmatoare versiune SATA este de doua ori mai rapida. Aici si se afla diferenta principala.
Practic, nu e nici o diferenta. Intre USB 2 si USB 3 e o diferenta de viteza foarte mare, in special daca comparam device-uri facute sa le foloseasca la maxim. In cazul SATA2 vs SATA3, daca discutam de harduri, viteza e limitata la cea a tehnologiei HDD cu platane, si nu la a interfetei.
Vitezele de transfer.
La timp de acces nu se observă mai nimic.
Eu recomand SSD!